Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Συσπείρωση στα συλλογικά όργανα για την Υγεία των αναγκών μας

Σε δημιουργία Πανελλαδικού Συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεών τους προχώρησαν δεκάδες αγροτικοί γιατροί, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους να συσπειρωθούν στα συλλογικά τους όργανα.

Οι Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου μέσα από τον συντονισμό τους αναδεικνύουν την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς. Σημειωτέον, ο θεσμός του αγροτικού ιατρού εξυπηρετεί αποκλειστικά την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών απομακρυσμένων και άγονων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλα νοσοκομεία, στελεχώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μιας Περιφέρειας, που συχνά δεν διαθέτει καμία άλλη πύλη εισόδου σε υπηρεσίες Υγείας πέραν του τοπικού Κέντρου Υγείας ή Περιφερειακού Ιατρείου και διαθέτει τυπικά έναν επικουρικό ρόλο στις υπηρεσίες των ειδικευμένων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «η πραγματικότητα διαφέρει ριζικά, αφού οι αγροτικοί ιατροί, άσχετα από την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εξολοκλήρου σοβαρά περιστατικά μόνοι, όπως επίσης να διαχειριστούμε διακομιδές ασταθών αιμοδυναμικά ασθενών, χωρίς τη συνδρομή ειδικού ιατρού, κάτι το οποίο συμβαίνει συνεχώς και τείνει να γίνει πάγια τακτική. Οι αγροτικοί ιατροί δεν εφησυχάζουμε και αρνούμαστε να αποτελούμε μια εφήμερη λύση στο ήδη λαβωμένο ΕΣΥ, που οι διαχρονικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων το έφεραν σε αυτήν την οικτρή κατάσταση, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά όσων ζουν στην επαρχία».

Ενδεικτικά ο Πανελλαδικός Συντονισμός επισημαίνει τις διαρκείς υποχρεωτικές μετακινήσεις αγροτικών ιατρών σε ένα νοσοκομείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο ευθύνης τους, πολλές φορές με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία οικονομική κάλυψη ή ενίσχυση. «Τα προβλήματα των νοσοκομείων με τα χιλιάδες κενά δεν λύνονται με την ισοπέδωση και τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναδεικνύουν. Και υπογραμμίζουν ότι είναι οφθαλμοφανώς άστοχη και ακατάλληλη η κάλυψη της Δευτεροβάθμιας με προσωπικό της Πρωτοβάθμιας, διότι τα περιστατικά που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει η Πρωτοβάθμια θα επιφορτίσουν ακόμα περισσότερο τη Δευτεροβάθμια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. «Ως απόρροια των παραπάνω, βιώνουμε συνεχώς και καθημερινά μία διαρκή απαξίωση, εκβιασμούς, εξευτελισμό, εμπαιγμό, ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξουθένωση», σημειώνουν και συνεχίζουν:

«Οι αγροτικοί ιατροί δεν είμαστε αναλώσιμοι! Δεν είμαστε ακόμα μία "λευκή μπλούζα" τοποθετημένη για το θεαθήναι στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου, ώστε να διαλαλούν οι διοικήσεις ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και το σύστημα αντέχει ακόμα».

Αναφέρονται επίσης στην κατάσταση του ΕΚΑΒ και στις αντιεπιστημονικές αποφάσεις της κυβέρνησης, με την «επιστράτευση» μη διασωστών στο τιμόνι ασθενοφόρων. Και τονίζουν ότι «μοναδική πραγματική λύση απέναντι στην υποστελέχωση του ΕΚΑΒ είναι η μόνιμη πρόσληψη διασωστών και κανενός άλλου. Και διασώστες άνευ απασχόλησης υπάρχουν πολλοί, όπως φαίνεται και από τις πολυάριθμες αιτήσεις για εργασία στο ΕΚΑΒ και στα Κέντρα Υγείας, έστω και με επικουρικές συμβάσεις, οι οποίες δεν γίνονται δεκτές!».

Καταλήγοντας παρουσιάζουν τις διεκδικήσεις τους και αναδεικνύουν ότι η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ζήτημα που αφορά όλο τον λαό. Κόντρα δε στην αδιαφορία του κράτους, καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε συσπείρωση και πάλη για «να διεκδικήσουμε τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την Υγεία που έχουμε όλοι ανάγκη». Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν:

  • Τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις αγροτικών ιατρών. Οι αγροτικοί ιατροί να καλύπτουν τις θέσεις στις οποίες έχουν διοριστεί.
  • Οχι στα μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων διασωστών για τη στελέχωση των ασθενοφόρων. Καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις διακομιδές του ΕΣΥ.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ