ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα, κρίσιμη η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αυξάνεται ξανά η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακά παζάρια με πρωταγωνιστές διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στον Νότιο Καύκασο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την αυξανόμενη ένταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή «κρίσιμη».

Η Αρμενία τις τελευταίες βδομάδες έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν ότι αναπτύσσει δυνάμεις γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο το Μπακού έχει αποκλείσει από τον Δεκέμβρη του 2022, κλείνοντας τον διάδρομο Λατσίν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την απεμπλοκή των δρόμων που οδηγούν από το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, ακόμα δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Αρμένιους, που ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα του.

Δύο φορές χθες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δέχτηκαν πυρά από αρμενικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας διέψευσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον αζέρικων θέσεων.

«Φυσικά ανησυχούμε, γιατί η ένταση δεν υποχωρεί, σε μερικές περιοχές μάλιστα αυξάνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επαφές και με τις δύο πλευρές και θα παραμείνει «αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας» στον Νότιο Καύκασο.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός αμφισβητεί ξανά τον ρόλο της Ρωσίας

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι απελπιστική, είπε ο Ν. Πασινιάν, και ένα ρωσικό φορτηγό με βοήθεια, το οποίο οι αρχές του θύλακα επέτρεψαν να εισέλθει στην περιοχή από το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη, δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει την κρίση.

Το «Armenpress» ανέφερε επίσης ότι ο Πασινιάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των μεθοριακών γραμμών με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

Σε συνέντευξή του στο «Politico» ο Αρμένιος πρωθυπουργός επανέλαβε τα παράπονά του κατά της Μόσχας: «Ολα αυτά υποτίθεται ότι ήταν στη σφαίρα ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και, στο μέτρο που υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν στην αποστολή τους».

Αμφισβήτησε δε ξανά ότι η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας, σε μια φάση που ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας. «Ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία, οι δυνατότητες της Ρωσίας έχουν αλλάξει», είπε ο Πασινιάν, αναγνωρίζοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποφύγει αποξένωση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, που έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες ο υπουργός Αμυνας της Αρμενίας Σ. Παπικιάν, ο γενικός διοικητής των ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων και ο νέος διοικητής της ρωσικής «ειρηνευτικής» αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζήτησαν την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπως και στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Η ΕΕ κατηγορεί την Πρίστινα για την εμπλοκή του σχεδίου «εξομάλυνσης»

Χωρίς αποτέλεσμα για την προώθηση του ευρωενωσιακού σχεδίου «εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου - το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο για το συνολικότερο σχέδιο ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - ολοκληρώθηκε και η χτεσινή νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Δεν ήταν δυνατό να γεφυρωθεί η διαφορά σήμερα», είπε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό στον Κούρτι. Οπως είπε, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου «δεν ήταν έτοιμος να προχωρήσει» με τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων.

Η σύσταση Ενωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία (οι Σέρβοι είναι μειονότητα στο Κόσοβο, αλλά πλειοψηφούν στο βόρειο τμήμα του) έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και των δύο πλευρών από το 2013, ωστόσο η Πρίστινα αρνείται να την εφαρμόσει.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι ο Κούρτσι επέμεινε χτες πως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ευρωενωσιακού σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων θα πρέπει να είναι η «επισημοποίηση της de facto αναγνώρισης» του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρότεινε στον Κούρτι να γίνουν «παράλληλα» τα δύο βήματα: Η σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων και η de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς είχε αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο Κούρτι την απέρριψε, είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Προειδοποίησε» ότι «χωρίς εξομάλυνση δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον ούτε για το Κόσοβο ούτε για τη Σερβία».

Αντίστοιχα, και ο Αλ. Βούτσιτς επέρριψε στον Κούρτι την ευθύνη για τη νέο ναυάγιο στο παζάρι. «Η Σερβία αποδέχτηκε τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, την απέρριψε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επανέλαβε την αφοσίωσή του στην εφαρμογή του ευρωενωσιακού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, εκτίμησε ωστόσο ότι η Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ενωσης Σερβικών Δήμων.

Από την πλευρά του, ο Α. Κούρτι κατηγόρησε την ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει τη θέση της Σερβίας ως δική τους.

«Οι όροι της Σερβίας έχουν μετατραπεί σε θέσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή» Μ. Λάιτσακ, «και για να προχωρήσουμε αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», δήλωσε.

Ο στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή και να «κερδίσουν» τη Σερβία από την «επιρροή» της Ρωσίας και της Κίνας επιδρά καθοριστικά στα παζάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είχαν κατηγορήσει την Πρίστινα - επιβάλλοντας μάλιστα και κυρώσεις - και για την επικίνδυνη ένταση του περασμένου Μάη στο βόρειο Κόσοβο, όταν επιχείρησε να επιβάλει στους δήμους σερβικής πλειοψηφίας δημάρχους αλβανικής καταγωγής, «εκλεγμένους» με διαδικασία - παρωδία, με συμμετοχή μόλις στο 3,5%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% ανακοίνωσε χτες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τη δέκατη αύξηση από τον Ιούλη του 2022, το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται στο 4%, που είναι ιστορικό υψηλό από την εποχή που κυκλοφόρησε το ευρώ - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους με χρέη στις τράπεζες.

Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια, στελέχη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, με φόντο τα υφεσιακά «καμπανάκια» στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε δημόσια τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν εντός της ΕΚΤ.

«Κάποια μέλη του ΔΣ θα προτιμούσαν σήμερα να κάνουμε μια παύση και να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια «ισχυρή πλειοψηφία» του ΔΣ τάχθηκε υπέρ της νέας αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια αναγνώρισε τη δυσμενή επίπτωση που έχει η «σφιχτή» νομισματική πολιτική και προειδοποίησε πως η οικονομία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει «υποτονική» βραχυπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, αποτυπώνοντας τα στενά περιθώρια «ελιγμών» στην αστική διαχείριση, παρά τις αντιδράσεις επενδυτών και την αρνητική τοποθέτηση της ΕΚΤ στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για μια φορολόγηση σε υπερκέρδη των τραπεζών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση για τροποποίηση σε αυτόν τον έκτακτο φόρο μπορεί να προχωρήσει μόνο «εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες».

ΛΙΒΥΗ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Λιβύη την περασμένη Κυριακή μπορεί να φτάσει και τους 30.000 νεκρούς, δήλωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης Ντέρνα, που έχει υποστεί καταστροφή στο 25% της έκτασής της.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως κάνει αυτή την εκτίμηση βάσει των συνοικιών που έχουν ουσιαστικά «σβηστεί» από τον χάρτη λόγω των πλημμυρών.

Η τεράστια καταστροφή στην Ντέρνα προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο φραγμάτων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ καταγράφονται καταγγελίες για τη μη συντήρησή τους εδώ και δεκαετίες.

Η κατάσταση στην πόλη παραμένει αποκαρδιωτική. Εκατοντάδες σάκοι για πτώματα είναι τοποθετημένοι στη σειρά στους γεμάτους λάσπη δρόμους της πόλης, εν αναμονή της αποτέφρωσης των θυμάτων. Κάτοικοι αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους στα κατεστραμμένα κτίρια και εκσκαφείς απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Οι ασταμάτητοι πόλεμοι και συγκρούσεις στη Λιβύη, καθώς και η διαίρεση της χώρας σε δύο κυβερνήσεις, γεγονότα που ακολούθησαν την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επέμβαση του 2011, φαίνεται πως επέδρασαν καθοριστικά στο μέγεθος της καταστροφής.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Π. Τάαλας, δήλωσε χτες ότι οι περισσότεροι θάνατοι «θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί». Αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, ανέφερε, οι αρχές «θα μπορούσαν να έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε απομακρύνσεις προσώπων και να είχαμε αποφύγει τις περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Λόγω των πολυετών εσωτερικών συγκρούσεων που σπαράσσουν τη Λιβύη, έχει «καταστραφεί μεγάλο μέρος του συστήματος μετεωρολογικής παρακολούθησης», πρόσθεσε.

Επίσης, σε πολλές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ανάμεσά τους και η Ντέρνα, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Ερικ Τόλεφσεν, προειδοποίησε για τους κινδύνους από εκρηκτικά τα οποία δεν έχουν εκραγεί και μετακινήθηκαν από τα νερά «σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν».

ΣΟΥΔΑΝ
Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Παραιτήθηκε χτες ο Γερμανός διπλωμάτης Φ. Πέρθες που είχε αναλάβει το 2021 τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Σουδάν.

Ο Πέρθες, που είχε χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από τη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο μπορεί να εξελιχθεί σε «εμφύλιο πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Επίσης, διέκρινε σοβαρό κίνδυνο διαμελισμού του Σουδάν, επισημαίνοντας «μυριάδες κρίσεις, όπως οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ, η διασυνοριακή κινητοποίηση αραβικών πολιτοφυλακών, οι μάχες στις επαρχίες Νότιο Κορντοφάν και Γαλάζιος Νείλος και εντάσεις στο ανατολικό Σουδάν ανάμεσα σε κατά τόπους φυλές.

Τόνισε ότι καμία από τις εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν δεν βρίσκεται κοντά σε «στρατιωτική νίκη» και ότι η βία ειδικά στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πέρθες δήλωσε ότι από τον περασμένο Απρίλη μέχρι σήμερα, η ένοπλη σύγκρουση έχει προκαλέσει πάνω από 5.000 νεκρούς, 12.000 τραυματίες και εκατομμύρια εκτοπισμένους αμάχους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι μόνο στην πόλη Γκενέινα, που είναι πρωτεύουσα της επαρχίας του δυτικού Σουδάν, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 ομαδικοί τάφοι.

Η Εντεμ Ουσόρνου, διευθύντρια επιχειρήσεων στο Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ανέφερε ότι πάνω από 20 εκατομμύρια Σουδανοί (δηλαδή, περίπου το 50% του πληθυσμού) υποφέρουν από μεγάλη πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια. Τόνισε επίσης ότι πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον λιμό.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτηση του Πέρθες και επέκρινε σφόδρα τους Σουδανούς στρατιωτικούς επειδή «απειλούν να τελειώσουν» την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ