Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα, κρίσιμη η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αυξάνεται ξανά η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακά παζάρια με πρωταγωνιστές διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στον Νότιο Καύκασο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την αυξανόμενη ένταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή «κρίσιμη».

Η Αρμενία τις τελευταίες βδομάδες έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν ότι αναπτύσσει δυνάμεις γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο το Μπακού έχει αποκλείσει από τον Δεκέμβρη του 2022, κλείνοντας τον διάδρομο Λατσίν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την απεμπλοκή των δρόμων που οδηγούν από το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, ακόμα δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Αρμένιους, που ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα του.

Δύο φορές χθες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δέχτηκαν πυρά από αρμενικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας διέψευσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον αζέρικων θέσεων.

«Φυσικά ανησυχούμε, γιατί η ένταση δεν υποχωρεί, σε μερικές περιοχές μάλιστα αυξάνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επαφές και με τις δύο πλευρές και θα παραμείνει «αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας» στον Νότιο Καύκασο.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός αμφισβητεί ξανά τον ρόλο της Ρωσίας

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι απελπιστική, είπε ο Ν. Πασινιάν, και ένα ρωσικό φορτηγό με βοήθεια, το οποίο οι αρχές του θύλακα επέτρεψαν να εισέλθει στην περιοχή από το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη, δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει την κρίση.

Το «Armenpress» ανέφερε επίσης ότι ο Πασινιάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των μεθοριακών γραμμών με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

Σε συνέντευξή του στο «Politico» ο Αρμένιος πρωθυπουργός επανέλαβε τα παράπονά του κατά της Μόσχας: «Ολα αυτά υποτίθεται ότι ήταν στη σφαίρα ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και, στο μέτρο που υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν στην αποστολή τους».

Αμφισβήτησε δε ξανά ότι η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας, σε μια φάση που ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας. «Ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία, οι δυνατότητες της Ρωσίας έχουν αλλάξει», είπε ο Πασινιάν, αναγνωρίζοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποφύγει αποξένωση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, που έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες ο υπουργός Αμυνας της Αρμενίας Σ. Παπικιάν, ο γενικός διοικητής των ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων και ο νέος διοικητής της ρωσικής «ειρηνευτικής» αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζήτησαν την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπως και στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ