Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καβγάς για το «βάρος» μεταναστών και προσφύγων

Αφίξεις - ρεκόρ στη Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα

Μετανάστες και πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα

Copyright 2023 The Associated

Μετανάστες και πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα
Καβγάς για να «ξεφορτωθούν» τα ευρωπαϊκά κράτη το «βάρος» της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί τους, έχει ξεσπάσει για άλλη μια φορά μέσα στην ΕΕ.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού ...«ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη Λαμπεντούζα οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στην άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών που ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν στη Γερμανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt» είπε ότι εδώ και καιρό η Ιταλία έχει σταματήσει να δέχεται τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για περίπου 12.400 ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στην Ιταλία, όμως προς το παρόν μόλις 10 εξ αυτών έχουν γίνει δεκτοί από τις ιταλικές αρχές.

Η Γερμανία θα δεχτεί ξανά πρόσφυγες από την Ιταλία «μόλις μεταβληθεί η κατάσταση».

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φ. Μανίνο, ζήτησε από την ΕΕ και την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, που το κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το τελευταίο 24ωρο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έφτασαν συνολικά τους 6.800. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η Ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο», είπε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με όλο αυτό το φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες μέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων», ενώ πρόσθεσε ότι «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Βρετανία: Απάνθρωπες συνθήκες στέγασης για αιτούντες άσυλο

«Απάνθρωπες συνθήκες» στέγασης για οικογένειες αιτούντων ασύλου στη Βρετανία καταγγέλλει η ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW).

Σε έκθεσή της περιγράφει φριχτές συνθήκες διαβίωσης, μέσα από συνεντεύξεις με δεκάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι ζουν ή έζησαν πρόσφατα στα «προσωρινά» αυτά καταλύματα στην Αγγλία: Ελλειψη χώρου, υγρασία, μούχλα, παρουσία βλαβερών για την υγεία ζώων, δυσκολία να τραφούν, καθώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Πολλές οικογένειες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να μείνουν εκεί επί μήνες, κάποιες φορές περισσότερο από έναν χρόνο, παρά τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης οι οικογένειες με παιδιά να μεταφέρονται σε πιο μόνιμα καταλύματα σε διάστημα 19 ημερών.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Ρ. Τζένρικ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιούνται... εξετάσεις οστών (!) για να εξακριβώνεται με επιστημονικά στοιχεία η πραγματική ηλικία μεταναστών που «δηλώνουν» ανήλικοι.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά νέων αντιμεταναστευτικών προτάσεων που θα παρουσιαστούν αυτήν τη βδομάδα στο κοινοβούλιο.

Με βάση αυτήν την πρόταση θα γίνονται ακτινογραφίες «ώστε να προσδιορίζεται επιστημονικά» η ηλικία ενός ατόμου, όταν αμφισβητείται. Μπορεί να ζητούνται ακτινογραφίες των δοντιών, των χεριών, των γονάτων, της κλείδας ή άλλων οστών.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν ενήλικες να περνούν για ανήλικοι και να επωφελούνται έτσι από την ειδική βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προειδοποιήσεις» Βερολίνου για τα «ανοιχτά σύνορα» στην ΕΕ(2023-09-28 00:00:00.0)
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών(2023-09-19 00:00:00.0)
Σκάφος με 65 πρόσφυγες ρυμουλκήθηκε στο Κατάκολο(2020-11-06 00:00:00.0)
Στοιχεία για τις χορηγήσεις ασύλου(2019-05-03 00:00:00.0)
Προειδοποιεί με κλείσιμο των συνόρων(2016-04-15 00:00:00.0)
Μακρύς ο κατάλογος των πνιγμένων μεταναστών(2013-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ