Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
«Προειδοποιήσεις» Βερολίνου για τα «ανοιχτά σύνορα» στην ΕΕ

Η Γερμανία θα πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία

Ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία θα εισαγάγει η Γερμανία αυτήν τη βδομάδα, για να περιορίσει την «παράνομη μετανάστευση», ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Φέζερ, σε μια συγκυρία που Γαλλία και Ιταλία, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, προωθούν μέτρα ενίσχυσης της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, σε συνεργασία και με κυβερνήσεις της Αφρικής.

«Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα, τότε τα ανοιχτά σύνορα μέσα στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η Φέζερ.

Η ενίσχυση των συνόρων θα έχει τη μορφή αστυνομικών ελέγχων «οι οποίοι θα είναι ευέλικτοι και μεταφερόμενοι σε σημεία τα οποία θα αλλάζουν» και θα τεθούν σε ισχύ «αυτήν τη βδομάδα».

Η Γερμανία, η οποία πέρυσι υποδέχτηκε περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, καταγράφει επίσης μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Χιλιάδες μετανάστες, που ταξίδεψαν με πλοία από τη Βόρεια Αφρική, έφτασαν αυτόν τον μήνα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Η Πολωνία, αντίστοιχα, άρχισε από την Τρίτη να διεξάγει ελέγχους σε μερικά οχήματα που διασχίζουν τα σύνορά της με τη Σλοβακία, με την υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν «παράτυπους» μετανάστες.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι συναντιέται σήμερα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, με κύριο θέμα τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με βάση απόφαση του κοινοβουλίου.

Οπως έδειξε και η σχετική επιστολή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προς τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς, η Ιταλία είναι σαφώς αντίθετη με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και προχθές η Μελόνι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», η Μελόνι προωθεί την ιδέα μιας «ευρωπαϊκής λύσης». Τα δύο κράτη φέρεται να συμφωνούν στην εφαρμογή των Συμφωνιών της ΕΕ με την Τυνησία και στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, με έμφαση και στην αύξηση των επαναπατρισμών των «παράτυπων» μεταναστών.

Το Παρίσι όμως δεν θέλει να αφήσει στη Ρώμη πολλά νέα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας με αφρικανικές χώρες, ούτε βλέπει ευνοϊκά την επανέναρξη της ευρωενωσιακής αποστολής «Sophia», που επιθυμεί η Μελόνι. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά τόσο στη σύνοδο του Med 9, αύριο Παρασκευή στη Μάλτα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 5 Οκτώβρη στην Ισπανία.

Η Μελόνι επιδιώκει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να μπορούν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον, με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μια προσέγγιση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ