Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις για τη φοιτητική στέγη και την ακρίβεια στα τρόφιμα

Οι φοιτητές έστησαν σκηνές μπροστά από πανεπιστήμια και έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης
Οι φοιτητές έστησαν σκηνές μπροστά από πανεπιστήμια και έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης
Σε κινητοποιήσεις για το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγης προχωρούν φοιτητές σε πανεπιστήμια της Γαλλίας.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες, για τη δυσκολία πολλών φοιτητών να έχουν πρόσβαση σε αυτές λόγω των εισοδηματικών περιορισμών, αλλά και για τα πανάκριβα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν όσοι τελικά δεν εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο σε αυτές.

Στο Μπορντό και στη Λιλ, οι φοιτητές έστησαν σκηνές μπροστά από τα πανεπιστήμιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ τη σκυτάλη πήραν χτες οι φοιτητές του Παρισιού, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Στο μεταξύ, τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φοιτητών αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ουρές μπροστά από τις τράπεζες τροφίμων.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες μπροστά από την τράπεζα τροφίμων στην πανεπιστημιούπολη της Λιόν, όπου η ουρά που σχηματίζουν οι φοιτητές, προκειμένου να λάβουν δωρεάν τρόφιμα, περικυκλώνει το κτίριο...

Αλληλεγγύη από το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη της στους φοιτητές της Γαλλίας που διαμαρτύρονται για το οξυμένο κόστος της φοιτητικής στέγης και των σπουδών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προτάσσοντας το σύνθημα: «Πανάκριβα ενοίκια - πανάκριβη ζωή, σε Ελλάδα και Γαλλία παλεύουμε μαζί!».

«Επιβεβαιώνεται πως σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο οι φοιτητές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια ασφυκτική πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος», σημειώνει η ΕΓ του ΜΑΣ και προσθέτει: «Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης και της ακρίβειας οξύνεται για τους φοιτητές σε όλη την ΕΕ. Η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας μετατρέπει σε ατομική υπόθεση την εύρεση κατοικίας αλλά και την επιβίωση κατά τη διάρκεια των σπουδών. Αυτό οδηγεί τους συναδέλφους στη Γαλλία για ώρες σε ουρές έξω από τις λεγόμενες τράπεζες τροφίμων για ένα πιάτο φαγητού μιας και οι τιμές στα τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί και να βρίσκονται σε αδιέξοδο με τα νοίκια που έχουν φτάσει στο θεό και οι εστίες καλύπτουν ελάχιστους!

Αυτό είναι το "σύγχρονο" πανεπιστήμιο στην ΕΕ, αυτή είναι η πραγματικότητα σε μια χώρα - "πρότυπο στον ακαδημαϊκό χάρτη της ΕΕ" που αναμασά η κυβέρνηση καθημερινά!

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στη Γαλλία, τους στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς!».

Αντίστοιχα, σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter), το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Γαλλία: Η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να στεγάσει τους φοιτητές της. Η @unionetudiante_ διαμαρτύρεται για την κακή στέγαση και το κόστος των σπουδών κατασκηνώνοντας μπροστά από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές που αγωνίζονται για το μέλλον τους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ