Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απελάθηκε ο Αμερικανός στρατιώτης

Διαμεσολάβηση Κίνας - Σουηδίας για την επιστροφή του «στα χέρια» των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ, που τον Ιούλη είχε περάσει παράνομα τα σύνορα και είχε μπει στη Βόρεια Κορέα, βρίσκεται «στα χέρια» των ΗΠΑ και είναι καλά στην υγεία του, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Β. Κορέας είχε μεταδώσει ότι ο στρατιώτης επρόκειτο να απελαθεί.

Στις σχετικές του δηλώσεις ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ευχαρίστησε «την κυβέρνηση της Σουηδίας (σ.σ. εκπροσωπεί διπλωματικά τις ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα) για τον διπλωματικό ρόλο που έπαιξε (...) και την κυβέρνηση της Κίνας για τη βοήθεια που παρείχε, διευκολύνοντας τη μεταφορά του στρατιώτη Κινγκ».

Αλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε (ανώνυμα) ότι ο στρατιώτης είναι καθ' οδόν προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση.

Τον Αύγουστο το KCNA είχε μεταδώσει ότι ο Κινγκ διέσχισε τα σύνορα Βόρειας - Νότιας Κορέας για να γλιτώσει από την «κακομεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις εντός του αμερικανικού στρατού». Οπως αναμετέδωσαν διάφορα πρακτορεία, ο Κινγκ επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου θα του επιβάλλονταν πειθαρχικά μέτρα, έπειτα από κάποια προβλήματα που είχε με τη νοτιοκορεατική Δικαιοσύνη, αλλά στις 18 Ιούλη αναμείχθηκε με μια ομάδα τουριστών που επισκέπτονταν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και πέρασε στη Βόρεια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ