Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μπαράζ συναντήσεων με Αφρικανούς ηγέτες και αξιωματούχους

Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ν. Πατρούσεφ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Αμπάς Κάμελ, και ο Φ. Αμπουλναγά, σύμβουλος του Αιγύπτιου Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Παρόντες ήταν και αρκετοί Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Αιγύπτιου Προέδρου, ο Πατρούσεφ επεσήμανε τη «δέσμευση της Ρωσίας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τη στρατηγική εταιρική σχέση και τη διμερή συμφωνία συνεργασίας».

Ο δε Σίσι εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω αύξηση του εμπορίου μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας και προώθηση κοινών αναπτυξιακών έργων, όπως η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Νταμπάα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η ρωσική βιομηχανική ζώνη κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο εκπρόσωπο, ενημέρωσε επίσης τον Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στη «ρωσο-ουκρανική κρίση» και τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο.

Η συνάντηση στο Κάιρο έγινε ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ (ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τη Ρωσία) και τη συνάντησή του με τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Γιούνους Μπεκ Γεφκούροφ.

Στο φόντο της έντονης ρωσικής διπλωματικής κινητικότητας εντάσσεται η άφιξη χτες το βράδυ στη Μόσχα και του Προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Νοτιοσουδανός ηγέτης αναμένεται να συναντήσει αύριο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Κινήσεις των ΗΠΑ στη σκακιέρα της Αφρικής

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Νίγηρα με διπλωματικά μέσα, τόνισε χτες από το Ναϊρόμπι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, έχοντας προηγουμένως υπογράψει στρατιωτικό σύμφωνο διμερούς συνεργασίας με τον Κενυάτη ομόλογό του, ενόψει πιθανής συμμετοχής της Κένυας σε πολυεθνική αποστολή «αποκατάστασης της έννομης τάξης» στην Αϊτή.

Το ίδιο διάστημα Αμερικανοί αναλυτές τόνιζαν ότι η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του 2023 - μετά από απαίτηση της στρατιωτικής κυβέρνησης που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα - μπορεί να απειλήσει τους λεγόμενους «αντιτρομοκρατικούς» σχεδιασμούς και κινήσεις των ΗΠΑ και άλλων «δυτικών» χωρών στο Σαχέλ, όπου δρουν εδώ και χρόνια τζιχαντιστές οργανώσεων που «φύτρωσαν» μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη το 2011.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ σταματούν ορισμένα προγράμματα «ξένης βοήθειας» στην Γκαμπόν, όπου στις 30 Αυγούστου ανέλαβε την εξουσία στρατιωτική κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Αλί Μπόνγκο.

«Η αναστολή των προγραμμάτων θα συνεχιστεί ενώ εμείς θα αξιολογούμε τη μη συνταγματική παρέμβαση από μέλη του στρατού της χώρας», είπε ο Μπλίνκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ