Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Αλλο ένα νεκρό βρέφος στο προσφυγικό ταξίδι προς Λαμπεντούζα...

Μετά από ένα ακόμα τραγικό έγκλημα, με τον θάνατο ενός βρέφους κατά το προσφυγικό ταξίδι των γονιών του προς τη Λαμπεντούζα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πιο «σκληρή» γραμμή για την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού», με παραπέρα ένταση της καταστολής ενάντια στους ξεριζωμένους, στην κατεύθυνση της ΕΕ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Σχεδόν 126.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Λαμπεντούζα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, με περίπου 7.000 αφίξεις εκεί μόνο αυτή τη βδομάδα, αριθμός μεγαλύτερος από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού.

Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε το Σάββατο πάνω από 40 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην ξηρά μεταφέρθηκε και ένα νεκρό νεογέννητο, το οποίο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου και έχασε τη ζωή του έπειτα από λίγες ώρες, στο πλεούμενο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τυνησία.

Την περασμένη βδομάδα, ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης στα ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Χθες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, έχοντας στο επίκεντρό του πιο σκληρή καταστολή κατά των μεταναστών και προσφύγων.

Το Σαββατοκύριακο η Μελόνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλία «αλλάζει στρατηγική» και η Ρώμη πρόκειται να αυξήσει τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης των «παράτυπων μεταναστών» σε κλειστά κέντρα, από 12 σε 18 μήνες. Με τη βοήθεια του στρατού, όπως είπε η Μελόνι, πρόκειται σύντομα να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των κέντρων κράτησης.

Η Ρώμη ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μια ενιαία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές χώρες «για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των πλεούμενων».

Καταστολή και «διατήρηση των εξωτερικών συνόρων»

Την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφτηκε τη Λαμπεντούζα μαζί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και παρουσίασε ένα σχέδιο που προβλέπει ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ιταλία από τον Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUAA) και τη Frontex. Η Frontex εξάλλου θα αναλάβει τον συντονισμό και για τους επαναπατρισμούς όσων «δεν δικαιούνται» να μείνουν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και να βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από την Frontex. Θα πρέπει σύμφωνα με το σχέδιο να διερευνηθούν «οι δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων», ενώ θα ενισχυθεί και η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Τυνησίας.

Στην Ιταλία μετέβη χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν, για να μεταφέρει «συμπαράσταση και βοήθεια προς την Ιταλία στη διατήρηση των εξωτερικών της συνόρων, που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική». Οπως είπε, «δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όσοι καταφθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος θα είναι ευπρόσδεκτοι ό,τι και αν συμβεί. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο» και διαχώρισε τους οικονομικούς πρόσφυγες από τους «επιλέξιμους για άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ