Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ξεκινά η 78η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης

Εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε επίπεδο ηγετών, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 140 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή πρώτη μέρα προγραμματίζεται να μιλήσουν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, του Ιράν, Ε. Ραϊσί, ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, κ.ά.

Η Ρωσία αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ.

Στο επίκεντρο των ομιλιών και των διαβουλεύσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις και εμπόλεμες συγκρούσεις, οι «πράσινες» μπίζνες, οι στόχοι της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ κ.ά.

Παραμονές της Γενικής Συνέλευσης, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως «είναι καιρός να ρίξουμε μια ματιά στην αρχιτεκτονική του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υποστήριζαν περισσότερα μέλη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον πιέζει για διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με «πέντε ή έξι» νέα μόνιμα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ινδίας, Βραζιλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, υποδέχθηκε τον Αμερικανό μεγαλοκαπιταλιστή Ιλον Μασκ, στον αποκαλούμενο «Τουρκικό Οίκο» στο Μανχάταν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας, ο Ερντογάν μίλησε στον Μασκ για τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον τομέα της τεχνολογίας, το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού Δημοσίου και την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία η «Tesla» του Μασκ να δημιουργήσει το 7ο εργοστάσιό της στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν σχολίασε την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να χωρίσει τον δρόμο της από τις Βρυξέλλες αν χρειαστεί.

Στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι οι Βρυξέλλες καλούνται να διερευνήσουν «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις τους με την Αγκυρα.

«Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα αξιολογήσουμε τις εξελίξεις αυτές και, αν είναι απαραίτητο, θα χωρίσουμε τον δρόμο μας από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ