Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ - ΜΑΛΙ - ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Υπέγραψαν σύμφωνο «αμυντικής» συνεργασίας

Συμφωνία που θέτει τις βάσεις για συγκρότηση «αμυντικής» συμμαχίας υπέγραψαν το Σάββατο αξιωματούχοι των στρατιωτικών κυβερνήσεων του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα.

Με ανάρτησή του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι, συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, δήλωσε πως ο «χάρτης Λιπτακό-Γκουρμά» δημιουργεί τη «Συμμαχία Χωρών του Σαχέλ».

Με φόντο τις προετοιμασίες και τις απειλές της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) και της Γαλλίας για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα με πρόσχημα την αποκατάσταση του ανατραπέντος Προέδρου Μ. Μπαζούμ, η συμφωνία των τριών χωρών προβλέπει ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας ενός ή περισσότερων συμβαλλομένων μερών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον και των υπολοίπων μερών» και άρα σημαίνει «τη χορήγηση βοήθειας και διάσωσης από όλα τα μέρη, κατ' ιδίαν ή συλλογικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ενόπλων δυνάμεων».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο έδωσε εντολή απέλασης του Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου, Εμ. Πασκιέρ, κατηγορώντας τον για «ανατρεπτική συμπεριφορά». Το γαλλικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε πως ο Γάλλος πρέσβης στη Νιαμέι - για τον οποίο επίσης έχει δοθεί εντολή απέλασης - τελεί υπό καθεστώς «ομηρίας».

«Στον Νίγηρα, όπως σας μιλώ, έχουμε έναν πρέσβη και διπλωμάτες που κυριολεκτικά έγιναν όμηροι στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας», είπε ο Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ