Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ανταλλαγή κρατουμένων και «ξεπάγωμα» ιρανικών κεφαλαίων

Σε ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν χτες ΗΠΑ και Ιράν, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του Κατάρ.

Οπως ανακοινώθηκε, απελευθερώθηκαν 5 Ιρανοί κρατούμενοι και άλλοι 5 Αμερικανοί ιρανικής υπηκοότητας, με επιπλέον αντάλλαγμα για την Τεχεράνη την αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ιρανικών κεφαλαίων που είχαν «παγώσει» σε τράπεζα της Νότιας Κορέας. Τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε τράπεζα του Κατάρ, από την οποία τα εκταμίευσαν οι ιρανικές αρχές. Μετά την αποδέσμευση αυτού του ποσού, το Ιράν «δεν θα έχει πολλούς άλλους πόρους δεσμευμένους σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Ν. Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η παραπάνω διευθέτηση είχε ανακοινωθεί στις 10 Αυγούστου κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συνολικότερο και σύνθετο παζάρι μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η απόφαση του Ιράν να αφαιρέσει τη διαπίστευση επιθεωρητών της Υπηρεσίας που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, ανέφερε πως «η Ισλαμική Δημοκρατία με ενημέρωσε για την απόφασή της να αποσύρει τη διαπίστευση πολλών έμπειρων επιθεωρητών της Υπηρεσίας», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «απαράδεκτη».

Από την πλευρά της ΕΕ, εκπρόσωπός της δήλωσε χτες πως «ζητεί επιμόνως από το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του χωρίς καθυστέρηση».

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι οι πράξεις του Ιράν αποδεικνύουν ότι «παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις του» προς τη διεθνή κοινότητα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι το Ιράν «επιδιώκει να εξοπλισθεί με πυρηνικά όπλα» και «το Ισραήλ θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατευθεί από την απειλή αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ