Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Χιλιάδες θύματα και ανησυχία για δύο ακόμα φράγματα

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Λιβύης, ειδικά στην πόλη Ντέρνα, μια βδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Εν μέσω αντικρουόμενων ανακοινώσεων και πληροφοριών για τον ακριβή αριθμό των χιλιάδων νεκρών που έχουν βρεθεί έως τώρα στην Ντέρνα, οι εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους συγκλίνουν ότι είναι πάνω από 9.000 άτομα.

Χτες το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των εξακριβωμένων θυμάτων, ανακοινώνοντας πως δεν είναι πάνω από 11.300 (όπως είχε ανακοινώσει το Σάββατο), αλλά «τουλάχιστον 3.958 άνθρωποι» και πως οι αγνοούμενοι «παραμένουν πάνω από 9.000 άτομα».

Εικόνες δείχνουν μαζικούς τάφους, μέλη συνεργείων δηλώνουν ότι έχουν θαφτεί σε αυτούς πολλοί νεκροί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα στοιχείο για την ταυτοποίησή τους, ενώ πολλές από τις σορούς που ξεβράζει η θάλασσα έχουν καταστεί μη αναγνωρίσιμες.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για τον κίνδυνο υγειονομικής καταστροφής λόγω της διάλυσης των υποδομών στο 25% της πόλης Ντέρνα και άλλων περιοχών της ανατολικής Λιβύης. Αξιωματούχοι του Οργανισμού ζήτησαν να συγκεντρωθεί το ποσό των 71,4 εκατ. δολαρίων.

Ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας, Σιντίκ αλ Σουρ, δήλωσε πως οι εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων που κατέρρευσαν προκαλώντας την τεράστια καταστροφή στην πόλη Ντέρνα είχαν αρχίσει αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Ο δε ΟΗΕ επεσήμανε την Κυριακή ότι ανησυχεί για την κατάσταση σε δύο ακόμη φράγματα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχονται μεγάλη πίεση από τον όγκο του νερού. Τα φράγματα αυτά είναι το Τζάζα, μεταξύ της Ντέρνα και της Βεγγάζης, και το Κατάρα, κοντά στη Βεγγάζη, ανέφερε το OCHA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ