ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καβγάς για το «βάρος» μεταναστών και προσφύγων

Αφίξεις - ρεκόρ στη Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα

Μετανάστες και πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα

Copyright 2023 The Associated

Μετανάστες και πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα
Καβγάς για να «ξεφορτωθούν» τα ευρωπαϊκά κράτη το «βάρος» της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί τους, έχει ξεσπάσει για άλλη μια φορά μέσα στην ΕΕ.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού ...«ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη Λαμπεντούζα οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στην άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών που ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν στη Γερμανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt» είπε ότι εδώ και καιρό η Ιταλία έχει σταματήσει να δέχεται τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για περίπου 12.400 ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στην Ιταλία, όμως προς το παρόν μόλις 10 εξ αυτών έχουν γίνει δεκτοί από τις ιταλικές αρχές.

Η Γερμανία θα δεχτεί ξανά πρόσφυγες από την Ιταλία «μόλις μεταβληθεί η κατάσταση».

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φ. Μανίνο, ζήτησε από την ΕΕ και την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, που το κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το τελευταίο 24ωρο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έφτασαν συνολικά τους 6.800. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η Ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο», είπε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με όλο αυτό το φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες μέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων», ενώ πρόσθεσε ότι «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Βρετανία: Απάνθρωπες συνθήκες στέγασης για αιτούντες άσυλο

«Απάνθρωπες συνθήκες» στέγασης για οικογένειες αιτούντων ασύλου στη Βρετανία καταγγέλλει η ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW).

Σε έκθεσή της περιγράφει φριχτές συνθήκες διαβίωσης, μέσα από συνεντεύξεις με δεκάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι ζουν ή έζησαν πρόσφατα στα «προσωρινά» αυτά καταλύματα στην Αγγλία: Ελλειψη χώρου, υγρασία, μούχλα, παρουσία βλαβερών για την υγεία ζώων, δυσκολία να τραφούν, καθώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Πολλές οικογένειες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να μείνουν εκεί επί μήνες, κάποιες φορές περισσότερο από έναν χρόνο, παρά τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης οι οικογένειες με παιδιά να μεταφέρονται σε πιο μόνιμα καταλύματα σε διάστημα 19 ημερών.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Ρ. Τζένρικ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιούνται... εξετάσεις οστών (!) για να εξακριβώνεται με επιστημονικά στοιχεία η πραγματική ηλικία μεταναστών που «δηλώνουν» ανήλικοι.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά νέων αντιμεταναστευτικών προτάσεων που θα παρουσιαστούν αυτήν τη βδομάδα στο κοινοβούλιο.

Με βάση αυτήν την πρόταση θα γίνονται ακτινογραφίες «ώστε να προσδιορίζεται επιστημονικά» η ηλικία ενός ατόμου, όταν αμφισβητείται. Μπορεί να ζητούνται ακτινογραφίες των δοντιών, των χεριών, των γονάτων, της κλείδας ή άλλων οστών.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν ενήλικες να περνούν για ανήλικοι και να επωφελούνται έτσι από την ειδική βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και περιορισμό προσλήψεων αναμένεται να προχωρήσει η «Google», στο πλαίσιο αναδιάταξης προσωπικού στο τμήμα «Ανθρώπινου Δυναμικού». Την είδηση ανήγγειλε στους εργαζόμενους ο αντιπρόεδρος προσλήψεων της εταιρείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Τον Ιανουάριο, η «Alphabet», που ανήκει στην εταιρεία «Google», ανακοίνωσε ότι περικόπτει 12.000 θέσεις εργασίας.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Η κυβέρνηση της Ρουάντας υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία με την καναδο-γερμανική εταιρεία «Dual Fluid Energy», προκειμένου να αναπτύξει πειραματικό πυρηνικό σταθμό για μελλοντική παραγωγή Ενέργειας στη χώρα, που να είναι έτοιμος για λειτουργία έως το 2026. Η Ρουάντα θα παράσχει τον χώρο και τις υποδομές για την ανέγερση του πυρηνικού αντιδραστήρα και η εταιρεία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη προκειμένου να αναπτύξει τρόπους αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θα αναλάβει την εκπαίδευση Ρουαντέζων επιστημόνων στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στρατιωτική «βοήθεια» ύψους 30 εκατ. δολαρίων, με ανακατεύθυνση από την Αίγυπτο προς τον Λίβανο, αποφάσισαν να διαθέσουν οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ανακατευθύνει κονδύλια ύψους 85 εκατ. δολαρίων που προορίζονταν αρχικά για το Κάιρο, αλλά «πάγωσαν» λόγω παραβιάσεων σε ανθρώπινα δικαιώματα, αποφασίζοντας να διαθέσει 30 εκατ. στον Λίβανο και άλλα 55 εκατ. δολάρια στην Ταϊβάν. Την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικανός στρατηγός αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, Ερικ Κουρίλα, μετέβη στη Βηρυτό, αναφέροντας πως συζήτησε θέματα που αφορούν την περαιτέρω «αντιτρομοκρατική» συνεργασία και αντιμετώπιση «περιφερειακών απειλών».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η λονδρέζικη αστυνομία ζήτησε χτες συγγνώμη και κατέβαλε «σημαντική αποζημίωση» σε δύο γυναίκες που συνελήφθησαν στη διάρκεια της ολονυκτίας που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021 στη μνήμη της Σάρα Εβεραρντ, η οποία έπεσε θύμα βιασμού και φόνου από αστυνομικό. Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο με χειροπέδες, με την αστυνομία να επικαλείται παραβίαση του lockdown για την πανδημία για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, που έχει κάνει κατά καιρούς αποκαλύψεις επικαλούμενος πληροφορίες μεταξύ άλλων από μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε πως οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» που είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», είχαν ήδη από το 2013 υποδομές και δυνατότητες παρασκευής χημικών όπλων. Τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν το διάστημα αυτό (2013-2014) κυρίως για επιθέσεις σε βάρος αμάχων και σε προβοκάτσιες σε βάρος του συριακού στρατού, ώστε να δικαιολογηθεί η κλιμάκωση της «δυτικής» ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

ΙΣΡΑΗΛ
Αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό

Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ προκαλεί η δήλωση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος «Οtzma Yehudit», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πως δεν θα ψηφίσει προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι αυτό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών κράτησης χιλιάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, όπως π.χ. με τον περιορισμό των επισκέψεων από συγγενείς και φίλους.

Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον - έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο - πλαίσιο για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως και η προχτεσινή πληροφορία πως οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την παράδοση αμερικανικών όπλων προς τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Τότε, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε κατηγορήσει τον Νετανιάχου πως στο παρασκήνιο ετοιμάζει διάδοχη κυβέρνηση συνασπισμού, την οποία παζαρεύει με τον πρώην υπουργό Αμυνας και αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς.

Το ίδιο διάστημα, ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Οικονομίας, Μπ. Σμότριτς, αναλαμβάνει νέες εξουσίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο διαδικασίας που έχει δρομολογήσει εδώ και μήνες. Ο Σμότριτς, που είναι έποικος και στέλεχος κινήματος Εβραίων εποίκων, έχει εγκρίνει με ταχύρρυθμες διαδικασίες την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών για εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη, νομιμοποίησε προηγούμενους αυθαίρετους εποικισμούς και φυλάκια «ελέγχου» και περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να εκδίδουν νόμιμες άδειες για ανέγερση κατοικιών στις περιουσίες τους.

Προχτές βράδυ, πάντως, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ ανακοίνωσε πως είναι στα σκαριά μία πιθανή συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το επίμαχο νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τέσσερις νεκροί από έκρηξη στη Γάζα

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν προχτές από έκρηξη που σημειώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στον φράκτη του Ισραήλ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να πυροδοτήσουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στον φράκτη, ο οποίος εξερράγη πρόωρα.

Χτες, οι ισραηλινές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν 16 τόνους εκρηκτικών υλικών για την παραγωγή ρουκετών στη διάρκεια επιθεώρησης του φορτίου πλοίου από την Τουρκία που είχε ως τελικό προορισμό τη Γάζα.

Στη Γάζα, πάντως, εκπρόσωπος της «Χαμάς» διέψευσε τις πληροφορίες κάνοντας λόγο για «μυθοπλασία».

ΗΠΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Σε απεργιακή ετοιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργάτες

Διεκδικώντας μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα το συνδικάτο εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες UAW (United Auto Workers) προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις την εργοδοσία των 3 μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών «General Motors» (GM), «Ford» και «Stellantis», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα ικανοποιητική συμφωνία.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, τότε αναμένεται να απεργήσουν περίπου 146.000 εργαζόμενοι του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, το συνδικάτο διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 40% μέσα σε μία τετραετία, αύξηση των επιδομάτων και ενίσχυση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των ωραρίων με μείωση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας από 40 στις 32 ώρες και πλήρεις αποδοχές για όλους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων έρχονται μετά από χρόνια χτυπημάτων στα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008 - 2009. Εκτοτε, πήραν αυξήσεις - ψίχουλα, είδαν τις υπερωρίες να πολλαπλασιάζονται δίχως σοβαρή αμοιβή, ενώ πολλοί δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα ακόμη και με συνεχή 12ωρα για να βγει το πλάνο της παραγωγής.

Το ίδιο διάστημα «απογειώθηκαν» τα κέρδη της εργοδοσίας, οι αμοιβές και τα μπόνους των διευθυνόντων συμβούλων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει το 3% του αμερικανικού ΑΕΠ και μία πιθανή απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο και η Ιντιάνα, που έχουν στο έδαφός τους εργοστάσια παραγωγής οχημάτων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, παραμένει ανοιχτό αν η δήθεν «φιλεργατική» κυβέρνηση Μπάιντεν αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα αντιαπεργιακή απαγόρευση, όπως έκανε και ενάντια στην απεργία των σιδηροδρομικών.

Ο δε πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, φαβορί για να πάρει ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επιχειρεί να στριμώξει τον αγώνα των εργαζομένων στις ενδοαστικές αντιθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι με τις επιδοτήσεις «πράσινης οικονομίας» ουσιαστικά πριμοδοτεί τις κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης και «οι Αμερικανοί εργάτες θα μείνουν χωρίς δουλειά»...

Συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ

Με μήνυμά του, το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας και του συνδικάτου UAW για καλύτερες συνθήκες και αμοιβές εργασίας. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας! Κανένας εργάτης μόνος του!», αναφέρει.

Επιπλέον, χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων στα οπτικά εφέ της «Marvel Studios» να ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον αντίστοιχο κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ