Η αποστολή για τη χώρα, η οποία θυμίζουμε βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών επεμβάσεων (με συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης) και των εμφυλίων, αναχώρησε την Κυριακή με αεροσκάφος C-130 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατ. Λιβύη. Σκοπός, επισήμως, η βοήθεια στον δοκιμαζόμενο απ' την κακοκαιρία «Daniel» πληθυσμό της περιοχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην αποστολή συμμετείχαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, «κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων». Εξάλλου, επρόκειτο να διατεθούν δύο τόνοι εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης και ένας τόνος φαρμακευτικού υλικού, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο, να κομπορρημονεί σχετικά, με αναρτήσεις τύπου «Μπορούμε... και συνεχίζουμε παντού ακούραστα!»...
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μετά την προσγείωση τα μέλη της αποστολής (19 στο σύνολο, 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη και άλλοι δύο, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης που προσφέρθηκαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές) επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην πολύπαθη πόλη Ντέρνα. Ωστόσο, στην περιοχή Μαράουα ένα όχημα «Land Cruiser», έχοντας περάσει στο αντίθετο ρεύμα, έπεσε πάνω στο λεωφορείο κινούμενο πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.
Ακολούθησε ένα αλαλούμ από μεριάς ενημέρωσης, με το ΓΕΕΘΑ να μιλά αρχικά για «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ αργότερα προχτές, κι ενώ το θέμα είχε ήδη αναδειχτεί από μια σειρά διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, επιβεβαίωσε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται»! Χτες το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ προσπαθούσαν να τα μαζέψουν διαχέοντας ότι «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας» κ.λπ.
Κάνοντας τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα γαργάρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του χτες ανέφερε για «ένα δράμα που συνέβη», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Φτιάχνοντας κλίμα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα» και προανήγγειλε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «θα εκκινήσουν ακριβώς το επόμενο διάστημα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με στρατιωτικές ασκήσεις».
Εδειξε ότι στο βάθος όλων αυτών των συνεννοήσεων είναι η Χάγη, έστω κι αν «είναι πολύ μακριά ακόμα», ενώ θέλοντας να φανεί ...σκληρός στο παζάρι, παρουσίασε ως κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή ότι «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα βάλει η γείτονα. Στον ίδιο τόνο, πρόσθεσε ότι «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά» δεν είναι «διατεθειμένος» να τα συζητήσει.
Περαιτέρω, είπε ότι η Τουρκία «έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ» και ότι «η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα "όπλο" το οποίο ενδεχομένως έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», βάζοντας τον λύκο να φυλά τα πρόβατα, ενώ παρακάμπτει ότι η Αγκυρα είναι σε απευθείας συζητήσεις με αυτά τα κέντρα προκειμένου να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, βάζοντας στο παζάρι ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα.
Αλλωστε, ακριβώς επειδή εντός ευρωατλαντικού πλαισίου επίκεινται οδυνηροί συμβιβασμοί, ερωτηθείς σχετικά - στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ - ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του». Παίζοντας με τις λέξεις, αντί για «υποχωρήσεις» αντέτεινε ότι πρόκειται για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».
Στο ίδιο αμερικανοΝΑΤΟικό φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real News», είπε ότι «μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «είναι μια ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση», προς το «να συνομιλούμε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου». Επιβεβαίωσε πάντως κι αυτός με τη σειρά του ότι η ακριβής ημερομηνία για τα ΜΟΕ «θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ήδη «τρέχει» το δικό του πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, καθώς αργά χθες ώρα Ελλάδας συμμετείχε σε συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών - μελών της ΕΕ, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ.
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης. Κατά την παραμονή του εκεί, μεταξύ άλλων συναντήσεων θα δει και τον Μπουράκ Ακσαπάρ, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και «συνομιλητή» του, όπως λένε, στα θέματα της «Θετικής Ατζέντας» με αντικείμενο την προώθηση των διμερών μπίζνες.
Στο μεταξύ, σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό Αιγαίο προχώρησε χθες τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, τύπου ATR-72.
Ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «το πρώτο βήμα για να έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση σύντομα». Η Εφη Αχτσιόγλου είπε κι αυτή ότι στόχος είναι «να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς», αλλά «δεν μπορούμε να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων». Από τους άλλους υποψηφίους, ο Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε για το αποτέλεσμα ότι «η μεταπολιτική (...) έχουν μπει εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενάντια στην ουσία της πολιτικής», ενώ ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στο μετασχηματισμό του κόμματος». Μακροσκελή δήλωση διένειμε χτες ο Στ. Τζουμάκας.
Στις δηλώσεις είναι φανερή η αμηχανία όλων των υποψηφίων να βρουν διαχωριστική γραμμή για τον δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από το ποιος θα στηρίξει ποιον. Κι αυτό επειδή όλοι τους υπηρετούν την ίδια πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να τον ισχυροποιήσει ξανά ως πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας, ικανό να επιστρέψει στη διακυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη χτες και ο Ευ. Αποστολάκης, υποστηρικτής του Στ. Κασσελάκη, δηλώνοντας πως αν και «η πρόθεση είναι να λειτουργήσουμε όλοι ενωτικά», ωστόσο «όταν οι θέσεις είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρχει προσέγγιση και συνεννόηση, ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια κίνηση που μπορεί να μεταφραστεί σε διάσπαση». Πρόσθεσε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν η διάσπαση».
Ο Δ. Παπαδημούλης, απ' την πλευρά του, πρότεινε τη διενέργεια ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ενώ έκανε λόγο για «έναν απίστευτο πόλεμο σε βάρος της Εφης Αχτσιόγλου».
Σε ανακοίνωσή του για το πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των μελών της ελληνικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο "μάτι του κυκλώνα" των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και των εμφυλίων».
Υπενθυμίζεται ότι ο Φρ. Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν από τις αλβανικές τοπικές εκλογές της 14ης Μάη, στις οποίες εξελέγη νέος δήμαρχος Χειμάρρας, και ακόμα περιμένει να εκδικαστεί η υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται για απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Οι αρχές αρνούνται την αποφυλάκισή του, έστω για να ορκιστεί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του.
Στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Τίρανα παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δ. Βερβεσό, και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Π. Χενρί.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσαν ότι τα αλβανικά δικαστήρια με την άρνηση αποφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη παραβιάζουν τα άρθρα 3, 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.