Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Πέντε νεκροί σε ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Πέντε μέλη της (δύο νοσηλεύτριες, η μία αντιπλοίαρχος και η άλλη επισμηναγός, ένας ανθυπασπιστής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που ανήκε στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, και δύο πολίτες Ελληνολίβυοι που συνόδευαν την αποστολή εκτελώντας, όπως λέγεται, χρέη μεταφραστών) έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή, σε τρομακτικό αυτοκινητικό δυστύχημα. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στην Ελλάδα 13 τραυματίες (οι τρεις πολυτραυματίες, με πολλαπλά τραύματα και κατάγματα) και διανεμήθηκαν σε νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένας ακόμα τραυματίας παρέμεινε αναγκαστικά νοσηλευόμενος στη Λιβύη με κάταγμα λεκάνης.

Η αποστολή για τη χώρα, η οποία θυμίζουμε βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών επεμβάσεων (με συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης) και των εμφυλίων, αναχώρησε την Κυριακή με αεροσκάφος C-130 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατ. Λιβύη. Σκοπός, επισήμως, η βοήθεια στον δοκιμαζόμενο απ' την κακοκαιρία «Daniel» πληθυσμό της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην αποστολή συμμετείχαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, «κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων». Εξάλλου, επρόκειτο να διατεθούν δύο τόνοι εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης και ένας τόνος φαρμακευτικού υλικού, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο, να κομπορρημονεί σχετικά, με αναρτήσεις τύπου «Μπορούμε... και συνεχίζουμε παντού ακούραστα!»...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μετά την προσγείωση τα μέλη της αποστολής (19 στο σύνολο, 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη και άλλοι δύο, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης που προσφέρθηκαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές) επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην πολύπαθη πόλη Ντέρνα. Ωστόσο, στην περιοχή Μαράουα ένα όχημα «Land Cruiser», έχοντας περάσει στο αντίθετο ρεύμα, έπεσε πάνω στο λεωφορείο κινούμενο πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Ακολούθησε ένα αλαλούμ από μεριάς ενημέρωσης, με το ΓΕΕΘΑ να μιλά αρχικά για «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ αργότερα προχτές, κι ενώ το θέμα είχε ήδη αναδειχτεί από μια σειρά διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, επιβεβαίωσε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται»! Χτες το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ προσπαθούσαν να τα μαζέψουν διαχέοντας ότι «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας» κ.λπ.

Κάνοντας τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα γαργάρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του χτες ανέφερε για «ένα δράμα που συνέβη», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ