Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας!»

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο. Νέα κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μαζικοί φορείς της πόλης.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία, συναντήθηκαν οι αγωνίες του λαού της πόλης αλλά και πολλών χωριών του νομού Λάρισας, που συνεχίζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, τη μάχη για την αποκατάστασή του.

Ηταν εκεί οι Επιτροπές Πληγέντων του Αγίου Θωμά, των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής του ΑΤΑ, από την πόλη της Λάρισας.

Εργαζόμενοι που δεν τους φτάνει η λασπουριά στα σπίτια τους, αλλά είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά». Φορώντας τα γιλέκα του Εργατικού Κέντρου έστειλαν όλοι μαζί το μήνυμα: «Αλληλεγγύη - οργάνωση - αγώνας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!».

Αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, που έπαθαν ανυπολόγιστες καταστροφές και η κυβέρνηση τους εμπαίζει με τα ψίχουλα που έχει τάξει.

Μαθητές, που περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι, αφού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία ούτε την άλλη βδομάδα, αλλά και φοιτητές.


Ολοι μαζί απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Λίτσα Γούναρη, από την Επιτροπή Πληγέντων του Αγίου Θωμά, η Χάιδω Τσαγγάλη, από την Επιτροπή Πληγέντων εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, ο Βασίλης Κολτσίδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, η Κική Καρυώτη, από την Ενωση Γονέων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πέτρος Κρίκης, για τον δήμο Λαρισαίων, Στέλιος Τσικριτσής, για τον δήμο Τυρνάβου, Βασίλης Σταμουλάκης, για τον δήμο Κιλελέρ. Επίσης, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακραία η πολιτική που υπηρετεί τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων

Στους χαιρετισμούς αναδείχτηκαν οι ευθύνες κυβερνήσεων - δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και έγινε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πληγέντες θα συνεχιστεί.

Ο Γιάννης Σκόκας σημείωσε μεταξύ άλλων την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στους χώρους δουλειάς, αφού «δεν είχαν καμία ενημέρωση, προετοιμασία και τους εκκένωσαν μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό και εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας ή τουλάχιστον μακριά από τις οικογένειές τους. Επιπλέον εργαζόμενοι εκβιάστηκαν να προσέλθουν "εθελοντικά" στις δουλειές τους, περνώντας με μπουλντόζες και τρακτέρ μέσα από τα πλημμυρισμένα, διανύοντας επικίνδυνους παράδρομους, κάνοντας μια απόσταση ενός τετάρτου σε τρεις ώρες, διαμένοντας εγκλωβισμένοι μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους, όπως συνέβη με το Ιπποκράτειο, την PFS (Παπαγεωργίου), την ΟΛΥΜΠΟΣ (Ομιλος Σαράντη), τους υγειονομικούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».

Και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά».

Ο Γιάννης Σκόκας, αφού αναφέρθηκε στην πολύμορφη αλληλεγγύη που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά το κόστος της ζημιάς μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων. Γιατί αυτό σημαίνει το μέτρο της αναστολής στα 534 ευρώ, κάτω κι από τον σημερινό κατώτατο μισθό! Ενώ δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό μέτρο αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους δεν πήγαν στη δουλειά τους λόγω πλημμυρισμένων δρόμων ή, πολύ περισσότερο, πώς θα διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που έχουν πλημμυρισμένα σπίτια; Απαιτούμε τώρα ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί!».

Τέλος, αναφέρθηκε στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης λέγοντας: «Είναι μέγιστη πρόκληση το "ανύπαρκτο" κατά τ' άλλα κράτος να κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματά μας με αμείωτη ένταση, ετοιμάζοντας τη νέα κόλαση με δουλειά 13 ώρες τη μέρα, με συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να κάνουν στάση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας και το δημαρχείο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τις ευθύνες και των τοπικών αρχών.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε νέα κινητοποίηση σήμερα στις 8 μ.μ., την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες.

Διεκδικήσεις για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Να εξασφαλιστούν η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, η υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να απαντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

- Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.

- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ