ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη
Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη
Εντείνονται τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ», για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, που εξυπηρετεί πολύμορφα τα συμφέροντα των τριών πλευρών, βάζοντας ταυτόχρονα το Παλαιστινιακό στις μυλόπετρες αυτών των διεργασιών και των «ανταλλαγμάτων».

Η εντατική προσπάθεια των ΗΠΑ να πετύχουν μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας - επιχειρώντας να περιορίσουν την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με κινεζική διαμεσολάβηση - επιβεβαιώθηκε μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τον Ιρανό Πρόεδρο, Ε. Ραϊσί, από τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν.

Ο Ιρανός Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές βράδυ εκτίμησε ότι το διπλωματικό παζάρι Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ - Ριάντ γίνεται σε βάρος του Παλαιστινιακού και έκανε λόγο για «προδοσία» των Παλαιστινίων. «Πιστεύουμε ότι μια σχέση μεταξύ των χωρών της περιοχής και του σιωνιστικού καθεστώτος θα ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά για τον Παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή αντίσταση», ανέφερε ο Ραϊσί. Παράλληλα, αφού επανέλαβε την απαίτησή του για άρση των «δυτικών» κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ο Ραϊσί δεν απέκλεισε μια αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας εξήραν τη διπλωματική τους προσέγγιση, υπό την αιγίδα του Αμερικανού Προέδρου.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε προχτές βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας τις διαπραγματεύσεις για ισραηλινο-σαουδαραβική συμφωνία, με την απαίτηση αυτή να συνοδευτεί από «βελτίωση» της οικονομικής κατάστασης και της «κατάστασης ασφαλείας» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Ο Μπάιντεν επανέλαβε τα περί λύσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί την ντε φάκτο προσάρτηση και τον περαιτέρω εκτοπισμό των Παλαιστινίων μέσω του πολλαπλασιασμού των εβραϊκών εποικισμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «χαιρέτισαν την πιθανή προσεχή διεξαγωγή» μιας υπουργικής συνόδου μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών, με το λεγόμενο «σχήμα της Νεγκέβ», προκειμένου «να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι πρωτοβουλίες περιφερειακής ολοκλήρωσης».

Στην πρώτη σύνοδο της Νεγκέβ, που οργανώθηκε από το Ισραήλ το 2022, συμμετείχαν το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - τέσσερις αραβικές χώρες που εξομάλυναν, παλιότερα ή πιο πρόσφατα, τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

«Χωρίς το Ισραήλ, κανένας Εβραίος σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι ασφαλής. Το Ισραήλ είναι σημαντικό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ, και αυτό είναι η δέσμευση του Ισραήλ για τη δημοκρατία», είπε από την πλευρά του ο Νετανιάχου, με φόντο τις κατηγορίες για το σχέδιο «δικαστικής μεταρρύθμισης» που προωθεί.

Συμφωνία ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2024

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, προέβλεψε ότι μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι εφικτή και ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να λυθούν ώστε να επιτευχθεί λύση στο θέμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. «Πιστεύω ότι είναι σίγουρα μια πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε 4 - 5 μήνες, να μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Κοέν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Παράλληλα, ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και το Ισραήλ «πλησιάζουν καθημερινά» προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους. «Για εμάς το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι τώρα και διέψευσε πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες έχουν ανασταλεί.

Αντιθέτως, «ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα διευκολύνει τη ζωή των Παλαιστινίων και θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διαδραματίσει έναν ρόλο στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ερντογάν: «Συντονισμένα βήματα» με Ισραήλ στην Ενέργεια

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι Τουρκία και Ισραήλ θα αρχίσουν σύντομα να προχωρούν σε «συντονισμένα βήματα» στο πεδίο των ενεργειακών εξορύξεων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δύο χώρες θα συλλειτουργήσουν ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη διά μέσου του τουρκικού εδάφους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν με τον Νετανιάχου σε επισκέψεις του ενός στη χώρα του άλλου το προσεχές διάστημα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσων ιερέων, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» της Μόσχας. Η ρωσική πρεσβεία έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική» και «πρωτοφανή» απόφαση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Ινδία ανακοίνωσε χτες την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους, σε μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις κατηγορίες της Οττάβα ότι η ινδική κυβέρνηση είναι αναμειγμένη στο φόνο ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στη χώρα, μετά τις διαδικτυακές απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα επέβαλε νέες κυρώσεις σε 10 πρόσωπα και 2 οντότητες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα και το εμπόριο όπλων της Βόρειας Κορέας με τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών. Στα πρόσωπα που δέχονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

ΑΚΡΑ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι στη βόρεια Γκάνα. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, όπου δρουν τζιχαντιστές. Βίαια επεισόδια τέτοιου είδους σπανίζουν στην Γκάνα, μολονότι γειτονικές χώρες όπως το Τόγκο και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν δει τους τζιχαντιστές να περνούν τα σύνορά τους και να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Αϊτή και Κένυα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και ο Κενυάτης Πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την πρόταση της Κένυας να αναλάβει την ηγεσία πολυεθνικής δύναμης που θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες, που ελέγχουν σχεδόν το 80% της πρωτεύουσας.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν, στις 10.37 το βράδυ της Τετάρτης, προς το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, Τζέικ Νέλσον, ενημέρωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Τρεις ναυτικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Αφρικής βρήκαν τον θάνατο σε δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη, στη διάρκεια άσκησης στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που ελικόπτερο «Super Lynx» προσέγγιζε πολεμικό υποβρύχιο το οποίο είχε αναδυθεί, και ένα μεγάλο κύμα παρέσυρε 7 μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αποχώρησε χθες από την προεδρία του μιντιακού συγκροτήματος FOX, σε ηλικία 92 ετών, ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, δίνοντας τη σκυτάλη στον γιο του, Λάχλαν.

Επίσημη επίσκεψη Ασαντ στην Κίνα

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα.

Ο Ασαντ προσγειώθηκε στην πόλη Χανγκζού, όπου μαζί με άλλους ηγέτες θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι οι επαφές που έχουν προγραμματιστεί θα ενισχύσουν «την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, προωθώντας τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο».

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι θα συναντήσουν τον Σύρο ηγέτη «για να ανταλλάξουν απόψεις (...) για τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε η Μάο.

Η επίσκεψη Ασαντ γίνεται ενώ η Κίνα αναβαθμίζει τις προσπάθειές της για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της και στη Μέση Ανατολή, όπως δείχνουν και τα παζάρια στα οποία επιδιώκει να πρωτοστατήσει για όλα τα φλέγοντα «μέτωπα» της περιοχής, όπως Παλαιστινιακό, πόλεμος στη Συρία, Ιράν κ.τ.λ.

Ισραηλινή επίθεση από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Τη μέρα επίσκεψης του Σύρου Προέδρου στην Κίνα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χτες ότι άρματα μάχης έπληξαν δύο «πρόχειρα κτίσματα» που χρησιμοποιούσε ο συριακός στρατός στην περιοχή των (κατεχόμενων από το Ισραήλ) Υψιπέδων του Γκολάν, κατά «παράβαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός προχώρησε σε αυτό το πλήγμα αφού Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν τα δύο «στρατιωτικά κτίσματα» στην περιοχή της ζώνης ασφαλείας, στο Αϊν Αλτίνα του όρους Ερμών την Τετάρτη.

Ο ισραηλινός στρατός «θεωρεί το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για όλες τις ενέργειες στο έδαφος αυτό και δεν θα επιτρέψει προσπάθειες παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ», προστίθεται.

ΛΙΒΥΗ
Πάνω από 43.000 οι εκτοπισμένοι πλημμυροπαθείς

Νεότερα στοιχεία για τους πλημμυροπαθείς της Ανατολικής Λιβύης που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 10ης Σεπτέμβρη έδωσε χτες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ).

Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα.

Η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού φαίνεται να οδηγεί πολλούς ανθρώπους εκτός της Ντέρνα, σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό της πόλης να μην χρησιμοποιεί το τοπικό δίκτυο υδροδότησης, που έχει μολυνθεί από τα νερά των πλημμυρών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στην αρχή της βδομάδας ότι οι υπηρεσίες του, κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθούν να «προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη υγιεινής».

Οι επείγουσες ανάγκες των εκτοπισμένων αφορούν «τη σίτιση, το πόσιμο νερό, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη», σύμφωνα με τον ΙΟΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ