Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσων ιερέων, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» της Μόσχας. Η ρωσική πρεσβεία έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική» και «πρωτοφανή» απόφαση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Ινδία ανακοίνωσε χτες την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους, σε μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις κατηγορίες της Οττάβα ότι η ινδική κυβέρνηση είναι αναμειγμένη στο φόνο ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στη χώρα, μετά τις διαδικτυακές απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα επέβαλε νέες κυρώσεις σε 10 πρόσωπα και 2 οντότητες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα και το εμπόριο όπλων της Βόρειας Κορέας με τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών. Στα πρόσωπα που δέχονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

ΑΚΡΑ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι στη βόρεια Γκάνα. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, όπου δρουν τζιχαντιστές. Βίαια επεισόδια τέτοιου είδους σπανίζουν στην Γκάνα, μολονότι γειτονικές χώρες όπως το Τόγκο και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν δει τους τζιχαντιστές να περνούν τα σύνορά τους και να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Αϊτή και Κένυα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και ο Κενυάτης Πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την πρόταση της Κένυας να αναλάβει την ηγεσία πολυεθνικής δύναμης που θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες, που ελέγχουν σχεδόν το 80% της πρωτεύουσας.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν, στις 10.37 το βράδυ της Τετάρτης, προς το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, Τζέικ Νέλσον, ενημέρωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Τρεις ναυτικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Αφρικής βρήκαν τον θάνατο σε δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη, στη διάρκεια άσκησης στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που ελικόπτερο «Super Lynx» προσέγγιζε πολεμικό υποβρύχιο το οποίο είχε αναδυθεί, και ένα μεγάλο κύμα παρέσυρε 7 μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αποχώρησε χθες από την προεδρία του μιντιακού συγκροτήματος FOX, σε ηλικία 92 ετών, ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, δίνοντας τη σκυτάλη στον γιο του, Λάχλαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ