ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα κενά φουσκώνουν μαζί με τις ... εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις

Στάση εργασίας σήμερα στο ΨΝΑ Δαφνί, με απαίτηση για προσλήψεις προσωπικού, ενάντια στις εμβόλιμες εφημερίες

Να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 (Οκτώβρης 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και να διορισθούν άμεσα οι επιτυχόντες, να προκηρυχθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάη 2020, να προχωρήσουν άμεσα οι προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, είναι μερικά από τα αιτήματα ζωτικής σημασίας που προτάσσουν σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ είναι αντιμέτωπα με τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 30.000 ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς, από 93.580 τον Γενάρη 2013 σε 71.788 τον Ιούνη 2023.

Οι μεγάλες ελλείψεις μάλιστα επιδεινώνονται, καθώς το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν αποχωρήσει 7.000 εργαζόμενοι που δεν αντικαταστάθηκαν και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα της παραπάνω προκήρυξης, παρά το γεγονός ότι η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη 2022! Επίσης, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με τον Ν. 4690/2020, τον Μάη 2020, δεν έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για την πρόσληψη παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβρη 2020.

«Κενό» το μισό οργανόγραμμα

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο είναι χαρακτηριστικό ότι κενό παραμένει το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, ενώ στην προκήρυξη 7Κ/2022 δεν περιλαμβανόταν ούτε μία θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου, και δεν έχει εγκριθεί ούτε το αίτημα για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2023.

Πρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση των ασθενών για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν οι ελλείψεις και η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού (φορεία, καροτσάκια, κρεβάτια).

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 83 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς, με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στις ΜΕΘ του νοσοκομείου.

«Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) έχουν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων», σημειώνει το Σωματείο κι επισημαίνει την αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης, τη στρατηγική δηλαδή κυβερνήσεων και ΕΕ για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων». Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο - επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική), θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

ΨΝΑ Δαφνί: Επικίνδυνες οι εμβόλιμες «πιλοτικές» εφημερίες

Στο ίδιο φόντο, των μεγάλων ελλείψεων, με «εμβόλιμες εφημερίες» επιχειρεί να διαχειριστεί η διοίκηση του ΨΝΑ Δαφνί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Με αφορμή λοιπόν την «πιλοτική» εφαρμογή των εμβόλιμων εφημεριών κοινή σύσκεψη οργάνωσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, ο Σύλλογος Ειδικευομένων και σωματειακές επιτροπές στο ΨΝΑ Δαφνί. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), με παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου και στα αρμόδια όργανα.

Οπως καταγγέλλουν, οι δύο επιπλέον εφημερίες θα εντείνουν την ήδη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, κρίνοντας επικίνδυνους τους όρους ασφάλειας εφημέρευσης για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενώ υπενθυμίζουν ότι ήδη το ΨΝΑ Δαφνί λειτουργεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια ασφάλειας, που δημιουργεί η τραγική εικόνα υποστελέχωσης σε όλους τους κλάδους και μάλιστα όταν η ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων είναι υπό αμφισβήτηση.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων καλεί σε μαζική κινητοποίηση στις δύο μέρες της εφημερίας (Παρασκευή 13/10/2023 και Τετάρτη 18/10/2023), που τέθηκαν εμβόλιμα, μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου, με στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και με διεκδικητικό αίτημα την άρση των δύο εφημεριών και την ανάγκη να μην απολυθεί ούτε ένας συμβασιούχος, όταν δεν περισσεύει κανένας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό και υπεύθυνο για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Κατηγορούνται γιατί διεκδίκησαν να μην πεθαίνουν στις καρότσες αγροτικών

Κράτος «ανίκανο» να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους όταν βρέχει, αλλά ...ικανότατο να ποινικοποιεί τη λαϊκή δράση και διεκδίκηση

Κατηγορούμενοι για το ότι διεκδίκησαν γιατρούς και ασθενοφόρα, ώστε να μην πεθαίνουν οι συγχωριανοί τους στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, βρίσκονται οι πρόεδροι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία της Βόρειας Εύβοιας, οι δύο πρόεδροι κλήθηκαν σε απολογία για κινητοποίηση και αποκλεισμό του δρόμου που έγινε τον Μάιο στο χωριό Προκόπι, όταν μαζικά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με κινητοποίησή τους απαιτούσαν τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς και του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα.

«Ντράπηκε και η ντροπή με το κάλεσμα για απολογία των προέδρων μας, Βαγγέλη Γεωργαντζή και Μπάμπη Τσιβίκα, για την κινητοποίηση που αποφάσισαν φορείς και σωματεία τον Μάιο διεκδικώντας δουλειά, γιατρούς και ασθενοφόρα. Κινητοποίηση που έγινε μετά τον τραγικό θάνατο συμπολίτη μας σε καρότσα αγροτικού και ενώ είχαν ανασταλεί οι προσλήψεις των ρετσινάδων στο πρόγραμμα», τονίζουν το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών και ο Αγροτικός Σύλλογος.

Σημειώνουν επίσης ότι «το κράτος και η κυβέρνησή του είναι επιλεκτικά ανίκανο να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς όταν καιγόμαστε, όταν πνιγόμαστε και όταν αποκλειόμαστε από τον χιονιά. Είναι επιλεκτικά ικανότατο όμως να διώκει τους προέδρους των σωματείων μας, με πρόσχημα την παρακώλυση της συγκοινωνίας, γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν δουλειά, γιατρούς και ασθενοφόρα! Αλλωστε ξέρουν ότι η δύναμή μας είναι ο αγώνας μας. Απόδειξη ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση, μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί το αίτημα για προσλήψεις στα προγράμματα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών, που είχαν "παγώσει" για περισσότερο από ένα χρόνο», και προσθέτουν:

«Το λέμε καθαρά: Η τρομοκρατία και οι διώξεις δεν πιάνουν στη Βόρεια Εύβοια! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα μας λυγίσουν. Δεν θα συνηθίσουμε ούτε να καιγόμαστε, ούτε να πνιγόμαστε, ούτε να πεθαίνουμε σε καρότσες ή αποκλεισμένοι από τον χιονιά. Συνηθίσαμε να αγωνιζόμαστε με το κεφάλι ψηλά και θα συνεχίσουμε για να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Πάρτε τώρα πίσω τις διώξεις».

Να σταματήσουν οι απαράδεκτες διώξεις απαιτούν με κοινή τους δήλωση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Μπασδέκης, και ο υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Νίκος Γεραλής.

«Αντί να καλέσουν σε απολογία αυτούς που μας καίνε, μας πνίγουν, μας αφήνουν χωρίς γιατρούς και ασθενοφόρα και μας ρημάζουν τη ζωή, καλούν αυτούς που αγωνίζονται για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια! Αίσχος!», σημειώνουν οι υποψήφιοι και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν με τη μεριά του λαού της Βόρειας Εύβοιας και των αγώνων του. «Καμία δίωξη και καμία προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να μας πτοήσει», καταλήγουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμιά απόλυση στο «Παπανικολάου», όχι στην εργολαβοποίηση

Κινητοποίηση την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 29/9, στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι πρώτες «καμπάνες» απολύσεων συμβασιούχων ηχούν στις 30 Σεπτέμβρη. Αφορούν 11 εργαζόμενους στη φύλαξη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου εκχώρησε την υπηρεσία αυτή σε εργολάβο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν το 40% των εργαζομένων του νοσοκομείου εργάζεται με διάφορες «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, με τη λήξη τους να είναι κοντά, επιτείνοντας το καθεστώς ανασφάλειας.

«Δεν πρόκειται για περαστικούς, αλλά για ένα έμπειρο, εξειδικευμένο και πολύτιμο προσωπικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Εχει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση του νοσοκομείου που προχωράει τις συμβάσεις με εργολάβους και πετάει στην ανεργία τους συναδέλφους», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των υγειονομικών με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, εργολαβικοί) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διεκδικεί επίσης μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ