ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Περαιτέρω επιδείνωση για ασθενείς και ξεζούμισμα των υγειονομικών

Eurokinissi

Παραπέρα σμπαράλιασμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, συνέχεια στα «μπαλώματα» των μετακινήσεων και παρατάσεων, ενιαία λίστα χειρουργείων δηλαδή ...«ισότητα» στις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας Υγείας και των υπηρεσιών Υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών, ώστε να βρίσκουν χρυσοφόρο πεδίο δράσης οι επιχειρηματικοί όμιλοι που αλωνίζουν σε βάρος της υγείας του λαού.

Με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου παρατείνεται ξανά η δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου δουλειάς τη βδομάδα. Μια διάταξη που οι νοσοκομειακοί γιατροί απορρίπτουν κατηγορηματικά, με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να αναδεικνύει ότι «στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου». Μάλιστα, η παράγραφος 3 του άρθρου έχει περιπτώσεις που ορίζουν, πρώτον, ότι η εβδομαδιαία εργασία με τις εφημερίες σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 60 ώρες (!) και μόνο εφόσον ο γιατρός δίνει ειδική ...έγγραφη «συναίνεση», όταν «οργιάζουν», όπως ανέφερε, «οι εκβιασμοί, οι απειλές και τα εντέλλεσθε». «Η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εξασφαλίζεται με κατάκοπους γιατρούς. Για να μη δουλεύουμε πάνω από 48 ώρες τη βδομάδα από 1.1.2024 που είναι και η ισχύς του άρθρου, πρέπει να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων γιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες, πράγμα αμφίβολο», σημείωσε.

Οσον αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, πρόκειται για μια ακόμα κοροϊδία, καθώς, κατά την κυβέρνηση, με την ενιαία καταγραφή πανελλαδικά των χειρουργείων σε αναμονή και τη διαχείρισή τους κεντρικά, θα παταχτούν τάχα τα «φακελάκια», τα οποία άλλωστε με προηγούμενο νόμο έχει «νομιμοποιήσει», προβλέποντας αμοιβές των γιατρών από τον ασθενή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Από εκεί και πέρα τα περισσότερα άρθρα είναι αφιερωμένα σε μετακινήσεις, παρατάσεις δύο, τριών μηνών για συμβασιούχους εργαζόμενους και μετά απολύσεις και άλλα τέτοια «μπαλώματα» που ανοίγουν άλλα μεγαλύτερα.

Ως «λύση» των προβλημάτων στην Υγεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, το νομοσχέδιο, υπερασπιζόμενος την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα, που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως εμπόρευμα.

Επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του, Γιώργο Λαμπρούλη, να τονίζει ότι έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων που σχετίζονται ακριβώς με τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία, με ευκαιρία και την πανδημία.

«Στην πράξη έχουμε επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, και συγχρόνως έχει ενισχυθεί ο εξαναγκασμός των ασθενών να απευθύνονται στους επιχειρηματίες Υγείας, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η επίκληση των έκτακτων αναγκών αποτελεί και αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο επιχείρημα», επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους μέτρα «αντανακλούσαν και αντανακλούν την πολιτική περικοπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους μέσω της μείωσης του προσωπικού, της ενίσχυσης του επικουρικού προσωπικού, συμβασιούχων, ΙΔΟΧ και κάθε είδους "ελαστικής" μορφής εργασίας και αντίστοιχα μείωσης του μόνιμου προσωπικού».

Επισήμανε ότι αυτήν την πολιτική την υπηρέτησαν πλήρως όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, φροντίζοντας «ώστε οι δημόσιες μονάδες Υγείας να μην μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε σχετικά απλές ανάγκες του λαού, την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, νοσηλεία, θεραπείες και άλλα».

Τώρα έρχεται ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει παραπέρα. Εφερε ως παράδειγμα την «ενιαία λίστα χειρουργείων», σημειώνοντας ότι οι λίστες υπήρχαν, διογκώθηκαν με την πανδημία. Με την ενιαία λίστα η κυβέρνηση προσπαθεί να καμουφλάρει τις χιλιάδες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, τις ελλείψεις ακόμα και σε υλικά χειρουργείων λόγω της υποχρηματοδότησης.

Επισήμανε ότι και η πολιτική σε βάρος της δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνει πως «δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός, τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, και τον σημερινό, που αντιμετωπίζει και την Υγεία, το Φάρμακο ως εμπόρευμα και ακριβώς από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Στάχτη στα μάτια» το σόου κυβέρνησης και «Lamda Development»

Το σόου που έστησε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μαζί με τον CEO της «Lamda Development» και τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, διαφημίζοντας την παράδοση της τεράστιας έκτασης του Ελληνικού στους επιχειρηματικούς ομίλους, σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής, σε κοινή ανακοίνωση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ελληνικό έγινε για να παρουσιάσει τη μετεγκατάσταση τριών κέντρων για ΑμεΑ Ιδιωτικού Δικαίου και ενός συλλόγου για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σε ένα από τα κτίρια της «Lamda».

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», πρόκειται για κίνηση - «στάχτη στα μάτια», για να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις που παραμένουν στη φροντίδα και την πρόνοια των ΑμεΑ, όπως και οι συνέπειες της παράδοσης του «φιλέτου» γης στην εταιρεία, ώστε να χτιστεί η περίφημη «περίκλειστη πόλη» για τους λίγους των υψηλών βαλαντίων.

Αναδεικνύει μάλιστα ότι στο σόου της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού ομίλου δεν ακούστηκαν τα εξής:

  • Το κτίριο θα στεγάσει μόνο 160 παιδιά με αναπηρίες, με την κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων (ρεύμα, νερό, θέρμανση, συντήρηση) να πέφτει για άλλη μια φορά στην τσέπη των συλλόγων ΑμεΑ, των γονιών και οικείων των παιδιών.
  • Πάνω από 300.000 βαριά ανάπηροι στην Αττική δεν είναι ενταγμένοι σε καμία δομή, αφού οι όποιες δομές - δημόσιες ή ιδιωτικές - Ειδικής Αγωγής, φιλοξενίας και ημερήσιας φροντίδας καλύπτουν στην Αττική το πολύ έως 30.000 παιδιά και ενήλικες.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των Ειδικών Σχολείων στην Αττική είναι σε επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, «στεγάζονται» ακόμα και σε κοντέινερ. Ακόμα και τα ελάχιστα νεόδμητα κτίρια όπου στεγάζονται τα Ειδικά Σχολεία είναι μικρά, χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές και προσωπικό για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν αυτά τα παιδιά.
  • Η ανάπλαση της έκτασης στερεί από τον λαό της Αττικής ελεύθερους χώρους πρασίνου, ακτές, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, άλλες απαραίτητες υποδομές για την Εκπαίδευση, την Υγεία και την ανάπτυξη του λαού. 6.000 στρέμματα στην εταιρεία, μόλις 668 στρέμματα υψηλού πρασίνου. Οι όποιες κοινόχρηστες υποδομές θα συνοδεύονται από οικονομικά και φυσικά τείχη, καθώς θα παραδίδονται σε ιδιώτες (μέσω ΣΔΙΤ) και πύλες ελέγχου γι' αυτούς που δεν θα έχουν να πληρώσουν.
  • Ο λαός της περιοχής, συνολικά της Αττικής ήδη πήρε μια γεύση τού ότι η ανάπλαση του Ελληνικού είναι για τους λίγους, με το πρόσφατο ξήλωμα του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, διώχνοντας χιλιάδες αθλητές και δρομείς, δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία άθλησης, για να φτιαχτούν 27 πολυτελείς βίλες.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που προωθούν χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους στις Περιφέρειες και στους δήμους. Μιας πολιτικής που μετατρέπει την Αττική σε τουριστικό προορισμό για λίγους, αυξάνοντας τα εμπόδια στους κατοίκους της, παραδίδοντας τα πάντα σε ομίλους και εργολάβους για να κερδοφορούν, υποχρηματοδοτώντας και υποστελεχώνοντας βασικές υπηρεσίες, όπως Υγείας και Πρόνοιας, ακόμα και των ΑμεΑ, οδηγώντας τες στην εμπορευματοποίηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο βασικός μέτοχος της «Lamda», Σπ. Λάτσης, είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του «στις τρεις κυβερνήσεις και τις τρεις αυτοδιοικήσεις», της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, τις ανάγκες των ΑμεΑ, παλεύουν οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, μαζί με τα συνδικάτα», τονίζεται στην ανακοίνωση, καλώντας σε ενίσχυση αυτού του αγώνα και με την ψήφο στα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές της Κυριακής.

Στις πλάτες του λαού τα παιχνίδια με τις ελλείψεις φαρμάκων

Παραμένουν οι ελλείψεις σε περίπου 140 φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας, όπως αντιβιώσεις, αντιπηκτικά κ.ά., με τα «μέτρα» της κυβέρνησης να αποδεικνύονται ξανά αναποτελεσματικά, αφού δεν θίγουν την αιτία του προβλήματος.

Και όσο ο λαός οργώνει τα φαρμακεία για να βρει ακόμα και τα στοιχειώδη, η «πίτα» της αγοράς από το Φάρμακο - εμπόρευμα μετατρέπεται σε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού για την απομύζηση μεγαλύτερου κέρδους, ενώ κάθε «κρίκος» των υπευθύνων παρουσιάζει ως λύση την αύξηση των τιμών, ώστε να γίνει «ελκυστική» η ελληνική αγορά.

Δείγμα της σαπίλας και του ανταγωνισμού, που γιγαντώνεται εις βάρος της υγείας του λαού, αποτελούν ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζήτησε την άμεση άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 130 σκευάσματα, κάνοντας λόγο για «υπερεπάρκεια» και φορτώνοντας το φταίξιμο για τις ελλείψεις στις φαρμακευτικές εταιρείες και στα φαρμακεία. Με τη σειρά τους οι φαρμακοβιομήχανοι εγκαλούν τις φαρμακαποθήκες για «εξαγωγές φαρμάκων», απαιτώντας από την κυβέρνηση ...«να ελέγξει την αγορά».

Σε ένα τέτοιο φόντο παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου, ενώ το υπουργείο Υγείας, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, καθησυχάζει, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις (!) και παραπέμπει σε γενόσημα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει ως «λύση» ...το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, που περιλαμβάνεται σε διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου «για τις ελλείψεις φαρμάκων» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο να τονίζει:

«Παρά τα εκατομμύρια των νεκρών από την πανδημία στην Ευρώπη, δεν "ιδρώνει το αυτί" της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεών της.

Πυξίδα σας έχετε το Φάρμακο - εμπόρευμα και τα νοσοκομεία που λειτουργούν με όρους πληρότητας, λες και είναι ξενοδοχεία. Ενώ σήμερα μπορεί να υπάρξει ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, με κριτήριο τη δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Οπως και κάλυψη των αναγκών για φάρμακα όταν τα χρειάζεται ο λαός, τόσο σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτές οι υπαρκτές δυνατότητες προσκρούουν στην ευρωενωσιακή στρατηγική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην κερδοφορία των ιδιωτικών "μαγαζιών Υγείας" και των φαρμακευτικών κολοσσών που κατέχουν τις "πατέντες" και ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, κερδοσκοπώντας σε βάρος της υγείας του λαού.

Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν να γίνεται η ζωή τους θυσία στο καπιταλιστικό κέρδος. Να παλέψουν για κατάργηση πατεντών, "παράλληλων εξαγωγών" φαρμάκων, για δωρεάν φάρμακα τη στιγμή που τα χρειάζονται, για σύγχρονο, εξοπλισμένο, στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, προσωπικό με μόνιμη - σταθερή δουλειά και μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ