ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Γιάννης Ιωαννίδης

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το ΚΚΕ

Eurokinissi Sports

Μια σπουδαία μορφή του ελληνικού μπάσκετ και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού, ο πρώην προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, «έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών μετά από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές μπάσκετ, με πληθώρα διακρίσεων στο παλμαρέ του, έχοντας περάσει από τους πάγκους των Αρη, Ολυμπιακού και ΑΕΚ, καθώς και της Λάρισας στο ξεκίνημα της καριέρας του, ενώ διατέλεσε και δύο φορές τεχνικός της Εθνικής (1980 - 1982, 2012 - 2013).

Στους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης υπήρξε ο τεχνικός της σπουδαίας ομάδας των Ν. Γκάλη, Π. Γιαννάκη, Λ. Σούμποτιτς, Γκ. Γουίλτζερ κ.ά., φτάνοντας στην κατάκτηση 8 πρωταθλημάτων (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 5 Κυπέλλων (1985, 1987, 1988, 1989, 1990). Ως προπονητής του Ολυμπιακού κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995, 1996) και 1 Κύπελλο (1994). Στο ενεργητικό του και 6 παρουσίες σε τελικές φάσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Εuroleague), 3 με τον Αρη (1988, 1989, 1990), 2 με τον Ολυμπιακό (1994, 1995) και 1 με την ΑΕΚ (1998). Μετά την αποχώρηση από τον αθλητισμό εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ και διετέλεσε δύο φορές υφυπουργός Αθλητισμού (2007 - 2009 και 2012 - 2013).

KKE: Ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον αθλητισμό

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γ. Ιωαννίδη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Αρη της δεκαετίας του '80. Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον "εκρηκτικό" του χαρακτήρα, ο "Ξανθός" άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Να τιμωρηθούν πολιτικά όσοι χτυπούν το δικαίωμα στη μαζική άθληση λαού και νεολαίας

Περιοδεία στον Α' πυρήνα του Αλκαζάρ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας

Από την περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ στη Λάρισα
Από την περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ στη Λάρισα
Περιοδεία στον Α' πυρήνα του Αλκαζάρ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ) πραγματοποίησε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Πέτρο Κρίκη και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και αθλητή της ελευθέρας πάλης Γιώργο Βρυσσά. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με τους προπονητές, τους αθλητές, παράγοντες των αθλητικών σωματείων και γονείς, αναδείχθηκαν προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως τα ζητήματα στατικότητας των κερκίδων στο κλειστό γυμναστήριο.

Από τους ανθρώπους των σωματείων αναδείχθηκαν οι σοβαρές δυσκολίες που έχουν για να καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τη δυσκολία των οικογενειών που χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αθληθούν τα παιδιά τους. Επίσης, αναφέρθηκαν στην αύξηση που επέβαλε η διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση του ΕΑΚΛ, στα παραχωρητήρια των γυμναστηρίων και των αθλητικών χώρων, που, για παράδειγμα, στα κολυμβητικά σωματεία αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 30.000 ευρώ για τη νέα σεζόν. Οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων επισήμαναν μεταξύ άλλων τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό του ΕΑΚΛ και τις προσπάθειες που κάνουν για να κρατηθούν ανοιχτές οι εγκαταστάσεις, να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.

Από την πλευρά τους, οι Π. Κρίκης και Γ. Βρυσσάς πρόβαλαν την ανάγκη της οργανωμένης διεκδίκησης από τους ανθρώπους του χώρου απέναντι σε κυβερνήσεις, δημάρχους και περιφερειάρχες. Ανέδειξαν την ευθύνη των κ. κ. Αγοραστού, Καλογιάννη που όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζονται και εφαρμόζουν και οι ίδιοι αυτήν την πολιτική στον χώρο ευθύνης τους, έχοντας μετατρέψει ακόμη ένα σύγχρονο λαϊκό δικαίωμα σε αντικείμενο επιχειρηματικής - εμπορικής εκμετάλλευσης. Και τόνισαν την ανάγκη σήμερα οι άνθρωποι του αθλητισμού να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους και την Περιφέρεια για να αλλάξει αυτή η πολιτική, προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ο Π. Κρίκης δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των αθλητικών συλλόγων για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για συντήρηση των υποδομών, για άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΑΚΛ, και δεσμεύθηκε το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αναδείξουν αυτά τα ζητήματα στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ
Για τις βάσεις πρόκρισης και την ψυχολογία

Με εφαλτήριο τη σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα στην Αγγλία επί της Μπράιτον, η ΑΕΚ επιστρέφει στις υποχρεώσεις του 2ου Ομίλου στο Europa League σήμερα υποδεχόμενη τον Αγιαξ στην OPAP Arena για τη 2η αγωνιστική (19.45, Cosmote Sport 3). Με την αναμέτρηση να θεωρείται κομβική για τους πρωταθλητές Ελλάδας αφού τους παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για ισχυρές βάσεις πρόκρισης από τον όμιλο, ψάχνοντας παράλληλα και μια ψυχολογική τόνωση μετά την ήττα στην Κρήτη. Στην άλλη πλευρά, ο Αγιαξ, που βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά τις τελευταίες αποτυχίες και τις αντιδράσεις των οπαδών, επιδιώκει την επιτυχία για πρακτικούς όσο και λόγους ψυχολογίας.

Για ένα σημαντικό παιχνίδι κόντρα σε μια ιστορική ομάδα, η οποία έχει βάλει τη δική της υπογραφή με τον τρόπο που δουλεύει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έκανε λόγο ο τεχνικός του ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα. Για την «Ενωση» νοκ άουτ λόγω θλάσης έχει τεθεί ο Λιβάι Γκαρσία.

Στο άλλο ματς η Μαρσέιγ θα φιλοξενήσει την Μπράιτον (19.45, Cosmote Sport 7).

ΠΑΟΚ - ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Κόντρα των φαβορί στην Τούμπα

Η κόντρα των δύο φαβορί του ομίλου, ΠΑΟΚ και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, στην Τούμπα, είναι αυτή που ξεχωρίζει στη 2η αγωνιστική του 7ου Ομίλου στο Conference League (22.00, Cosmote Sport 5). Οι Θεσσαλονικείς, προερχόμενοι από την πολύτιμη νίκη στην Φινλανδία επί της Ελσίνκι, επιδιώκουν μια δεύτερη επιτυχία απέναντι στη θεωρητικά βασική τους αντίπαλο για τη μάχη της πρωτιάς στον όμιλο. Κάτι που εάν έρθει θα δώσει το δικαίωμα στον «Δικέφαλο» να πάρει τα ηνία έναντι της γερμανικής ομάδας κάνοντας και ένα σημαντικό βήμα για την απευθείας πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, χαρακτήρισε την αντίπαλο ισχυρή και ποιοτική ομάδα που παραμένει επικίνδυνη και ικανή, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει καλά στη Γερμανία. Για τον Ρουμάνο οι παίκτες του θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και σεβασμό τους αντιπάλους, όπως κάνουν σε κάθε παιχνίδι, δείχνοντας μαχητικότητα και αυτοπεποίθηση για να κυνηγήσουν τη νίκη.

Στην αποστολή του ΠΑΟΚ εκτός παραμένουν οι Φ. Σοάρες και Μ. Αντόνιο που συνεχίζουν ατομικό πρόγραμμα.

Στο άλλο ματς η Αμπερντίν θα υποδεχθεί την Ελσίνκι (22.00, Cosmote Sport 3).

MAKAMΠΙ ΧΑΪΦΑ - ΠΑΟ
Να διατηρηθεί στο «ρετιρέ»

Με τη νίκη επί της Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα να του έχει ανεβάσει την ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε στο Ισραήλ για τη 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Europa League (22.00 - Cosmote Sport 6).

Επιδίωξη των «πρασίνων» είναι να διπλασιάσουν τις νίκες τους και έτσι να κάνουν ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων. Με «διπλό» διατηρούνται στην κορυφή του ομίλου και παίρνουν προβάδισμα έναντι μιας βασικής τους αντιπάλου για την πρόκριση.

Οσο για τους γηπεδούχους, μετά την ήττα στη Γαλλία από τη Ρεν στην 1η αγωνιστική δεν έχουν περιθώρια απωλειών.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς στάθηκε στη θέληση της ομάδας για συνέχιση των επιτυχιών στον όμιλο, ωστόσο χαρακτήρισε σημαντικό αντίπαλο τη Μακάμπι, που θα ψάξει για αντίδραση μετά την ήττα στην πρεμιέρα.

Στην αποστολή του «τριφυλλιού» εντάχθηκαν και οι Βαγιαννίδης, Αϊτόρ και Σπόραρ, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

Στο άλλο ματς η Βιγιαρεάλ υποδέχεται τη Ρεν (22.00 - Cosmote Sport 4).

ΤΟΠΟΛΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ψάχνει αντίδραση στη Σερβία

Βαθμολογική και ψυχολογική αντίδραση μετά την εντός έδρας ήττα από τη Φράιμπουργκ στην πρεμιέρα ψάχνει απόψε στη Σερβία ο Ολυμπιακός, αντιμετωπίζοντας την Τόπολα για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Europa League (19.45 - Cosmote Sport 4).

Κόντρα στον θεωρητικά «αδύναμο κρίκο» του ομίλου, οι «ερυθρόλευκοι», με τον αέρα των επιτυχιών στο πρωτάθλημα που τους έχουν φέρει στην κορυφή, θέλουν να φτάσουν και στην πρώτη τους ευρωπαϊκή νίκη, ανακτώντας το χαμένος έδαφος στη μάχη για την πρόκριση.

Στον Ολυμπιακό επικρατεί αισιοδοξία για τη σημερινή αναμέτρηση, με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να επισημαίνει τις παγίδες που κρύβει η αναμέτρηση, ενώ ζήτησε από τους παίκτες του να επιδείξουν συγκέντρωση αλλά και σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο.

Ο Ισπανός τεχνικός έχει στη διάθεσή του τους Ρέτσο και Εσε, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους. Από την άλλη, παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή του Φρέιρε.

Σήμερα διεξάγεται και το ντέρμπι του ομίλου, στη Γερμανία, ανάμεσα σε Φράιμπουγκ και Γουέστ Χαμ (19.45 - Cosmote Sport 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ