ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μαζί για όλες τις υποδομές που αφορούν και ενδιαφέρουν τον λαό

Περιοδεία του Γ. Πρωτούλη στον ΣΕΓΑΣ

Από την επίσκεψη του Γιάννη Πρωτούλη στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ
Από την επίσκεψη του Γιάννη Πρωτούλη στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ
Τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), που εδρεύει στη Ν. Σμύρνη, επισκέφτηκε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τον συνόδευσαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στον Νότιο Τομέα: Νίκος Γελαδάς, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Γιάννης Κυριαζής, πρωταθλητής του ακοντισμού, μέλος της Εθνικής ομάδας, και Φρόσω Κονδύλη. Επίσης, ο Γιώργος Μηλιώνης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα. Ακόμη, η Λούλα Καρατζά, μέλος της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ και υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θωμάς Κυριαζής, προπονητής σε αθλήματα ρίψεων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγ. Δημητρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γιάννης Πρωτούλης είχε συνομιλία με μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και την πρόεδρό του, Σοφία Σακοράφα, ενώ στη συνέχεια μίλησε στους εργαζόμενους.

Σημείωσε ότι «σημαντικές υποδομές που αφορούν και ενδιαφέρουν τον λαό είναι πλήρως εγκαταλελειμμένες, με λειψή χρηματοδότηση, κάτι που βέβαια εκφράζεται και στο κομμάτι του Αθλητισμού». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τα 2 δισ. ευρώ που έδωσε συνολικά η Περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ελάχιστα κατέληξαν στις Ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία. Τόνισε ότι ακόμη και εδώ «ο προσανατολισμός είναι για αθλητικές φιέστες που θα ωφελούνται ιδιώτες, οι χορηγοί και όχι το να υπάρχει πραγματικό όφελος για τον λαό, δηλαδή να δημιουργούνται οι αναγκαίες υποδομές που θα μείνουν στην πόλη, να καλλιεργείται η κουλτούρα του αθλητισμού». Σχολίασε πως είναι λογικό το ότι «οι υπόλοιποι υποψήφιοι που υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική δεν επισκέπτονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις και διότι έχουν ευθύνη για την τραγική κατάστασή τους αλλά και επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν το αν θα στηρίξουν ουσιαστικά τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία». «Εμείς λέμε καθαρά πως οι Ομοσπονδίες πρέπει να στηριχτούν, να υπάρχει χρηματοδότηση, να είμαστε στο πλάι των αθλητών και των προπονητών τους», τόνισε.

Στάθηκε ακόμη στο ασυντήρητο εδώ και χρόνια ΟΑΚΑ, αλλά και στην κατάσταση που βρίσκεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, στο Πεδίον του Αρεως, ο οποίος μάλιστα προβαλλόταν ως παράδειγμα ιδιωτικής εμπλοκής που εντέλει μόλις πέτυχε τους σκοπούς της άφησε πίσω της συντρίμμια.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μπορεί να κάνει τη διαφορά, έχει τίμιους ανθρώπους και αγωνιστές που μπήκαν και θα μπουν μπροστά για ό,τι έχει ανάγκη ο λαός μας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο δήμαρχος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και συνολικά η δημοτική αρχή Πάτρας, η οποία, έχοντας στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, έφτιαξε τις βασικές υποδομές και ξανάνοιξε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ένα στολίδι που χαίρεται όλος ο κόσμος και στεγάζει δωρεάν 40 σωματεία. Γι' αυτό λοιπόν τώρα είναι ευκαιρία να έχουμε περισσότερους τέτοιους εκλεγμένους στο πλάι μας».

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Παναγιώτης Αχλάδης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ), με παρέμβασή του στάθηκε στη στήριξη που παρείχε το ΚΚΕ, και ο Γιάννης Πρωτούλης, στους αγώνες των εργαζομένων στον συγκεκριμένο τομέα τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στην περιστολή των δικαιωμάτων τους.

Να αποκατασταθεί άμεσα το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Καυτανζόγλειο, που δεν έχει άδεια για πραγματοποίηση αγώνων, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος. Περιέγραψε την εικόνα εγκατάλειψης του σταδίου, κάνοντας λόγο για το αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης και υποβάθμισης των κρατικών αθλητικών υποδομών από το ίδιο το κράτος, με τη διαχρονική συνενοχή περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Υπογράμμισε δε ότι η μη αδειοδότηση του σταδίου έχει οδηγήσει τον Ηρακλή αναγκαστικά να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και να παίζει στο Κιλκίς, και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί ώστε να χορηγηθούν άμεσα κρατικοί πόροι για τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Καυτανζόγλειου, αλλά και να στελεχωθεί από αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αναβάθμισε τον αθλητισμό», επειδή βρίσκεται σε επίπεδο υπουργείου και στην «οικογένεια» της Παιδείας. Αναλώθηκε στη γνωστή ιστορική διαδρομή του σταδίου, για να καταλήξει ότι σήμερα «αντιμετωπίζει προκλήσεις». Ισχυρίστηκε ότι είναι προσωρινή η μετακίνηση έδρας του Ηρακλή, ενώ κόμπασε ότι «για πρώτη φορά» ζητούνται πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στατικότητας για να αδειοδοτηθούν τα στάδια.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής σχολίασε ότι δεν αναβαθμίζεται ο αθλητισμός επειδή άλλαξε υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι πριν την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης λειτουργούσαν χωρίς πιστοποιητικά στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας τα στάδια της χώρας. Υπενθύμισε ότι σε ανάλογη Ερώτηση του ΚΚΕ, το 2020, η απάντηση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη ήταν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στην ασφάλεια των υποδομών του Καυτανζόγλειου και σχολίασε πως αυτά είναι «λόγια του αέρα», καθώς από το 2004 μέχρι σήμερα έγιναν μόνο υποτυπώδεις συντηρήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια η κρατική υποχρηματοδότηση έχει μειωθεί στα 1/3, οι εργαζόμενοι είναι μόλις 17, δεν υπάρχει καθόλου τεχνικό προσωπικό και φύλαξη τις βραδινές ώρες.

Κλείνοντας ο υπουργός δήλωσε ότι το α' εξάμηνο του 2024 το Καυτανζόγλειο θα έχει πυρασφάλεια και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις.

  • Το Καυτανζόγλειο επισκέφτηκε πρόσφατα κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο οποίο συμμετείχαν ο Γιάννης Δελής, ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιος, και ο Γιώργος Τσίντζιλης, επίσης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Συνομίλησαν με αθλητές, γονείς αθλούμενων, προπονητές και εργαζόμενους στο αθλητικό στάδιο, οι οποίοι τους μετέφεραν την αγανάκτησή τους για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος, ενώ αναγνώρισαν στο ΚΚΕ τη συνεπή στάση του στο πλευρό τους για τη δικαίωση των χρόνιων αιτημάτων τους.
EUROPA LEAGUE
Διατηρούνται στην κορυφή ΑΕΚ και ΠΑΟ

«Αυτοχειρία» του Ολυμπιακού στη Σερβία

  • Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 με τον Αγιαξ, με το αποτέλεσμα να διατηρεί την «Ενωση» μόνη 1η στον όμιλο. Οι «κιτρινόμαυροι» απειλήθηκαν αρκετά στο πρώτο μέρος, με τον Αγιαξ τελικά να ανοίγει το σκορ με εύστοχο πέναλτι του Μπερχβάιν (30'). Στο β' μέρος η ΑΕΚ ανέβασε ρυθμούς και ήταν καλύτερη επιθετικά, βρίσκοντας την ισοφάριση με τον Βίντα (73') και χάνοντας σπουδαία ευκαιρία με τον Γιόνσον στο 90'.

Ισόπαλο 2-2 έληξε και το άλλο ματς του ομίλου, μεταξύ Μαρσέιγ και Μπράιτον. Η βαθμολογία: ΑΕΚ 4, Μαρσέιγ 2, Αγιαξ 2, Μπράιτον 1.

  • Στο Ισραήλ ο Παναθηναϊκός ήρθε ισόπαλος 0-0 με τη Μακάμπι Χάιφα, με τον βαθμό να διατηρεί τους «πράσινους» στην κορυφή του ομίλου. Η ελληνική ομάδα άντεξε (χάρη και στις επεμβάσεις του Μπρινιόλι) την πίεση των γηπεδούχων στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ενώ επιθετικά δεν είχε πολλές φάσεις, εκτός από το δοκάρι με τον Ιωαννίδη στο πρώτο μέρος.

Στο άλλο ματς η Βιγιαρεάλ νίκησε 1-0 τη Ρεν. Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 4, Βιγιαρεάλ 3, Ρεν 3, Μακάμπι Χάιφα 0.

  • «Ιδανικός αυτόχειρας» στάθηκε ο Ολυμπιακός στη Σερβία, όπου έφερε ισοπαλία 2-2 με την Τόπολα, ενώ έμεινε και με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ντόη (72'). Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι μέχρι το 60' και προηγήθηκαν 2-0 (Μασούρας 16', Ποντένσε 57'), ωστόσο οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και εκμεταλλευόμενοι τις αμυντικές ολιγωρίες της ελληνικής ομάδας έφτασαν στην ισοφάριση (Τζάκαβατς 64', Πάντοβιτς 80').

Στο άλλο ματς του ομίλου η Γουέστ Χαμ έκανε το 2 στα 2, νικώντας 2-1 τη Φράιμπουργκ εκτός έδρας. Η βαθμολογία: Γουέστ Χαμ 6, Φράιμπουργκ 3, Ολυμπιακός 1, Τόπολα 1.

ΕUROLEAGUE
Πρεμιέρα με ντέρμπι «αιωνίων»

Λίγες μέρες μετά το πρώτο τους ραντεβού στη Ρόδο, στον τελικό του ελληνικού Super Cup της Βasket League, απόψε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ανεβάζουν πλέον τον πήχη των απαιτήσεων με την κόντρα τους στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα της Euroleague (21.15 - Novasports Prime), η αυλαία της οποίας άνοιξε χθες. Στον απόηχο της επιβλητικής νίκης των «ερυθρολεύκων» στη διοργάνωση του ΕΣΑΚΕ το περασμένο Σάββατο, οι δύο «αιώνιοι» ξεκινούν την προσπάθεια της διάκρισης στη Euroleague με μεταξύ τους ντέρμπι στο «καλημέρα» της διοργάνωσης, με τους τεχνικούς των δύο ομάδων, Εργκίν Αταμάν (Παναθηναϊκού) και Γιώργο Μπαρτζώκα (Ολυμπιακού), να κάνουν λόγο για ένα διαφορετικό ματς σε σχέση με την πρώτη τους συνάντηση, το οποίο αυξάνει τις απαιτήσεις.

Στον Παναθηναϊκό εκτός είναι ο τραυματίας Μήτογλου και αμφίβολος ο Παπαπέτρου, ενώ στον Ολυμπιακό έχει τεθεί νοκ άουτ ο Φαλ και την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του Μπραζντέικις.

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη

Παρουσία πλήθους ανθρώπων από όλο το φάσμα του αθλητισμού και σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χτες στον Αγιο Ιωάννη Βούλας η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του πλέον επιτυχημένου προπονητή μπάσκετ, που άφησε το στίγμα του στο άθλημα με πληθώρα τίτλων στο παλμαρέ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης (17.00), πόλη όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε αθλητικά ως παίκτης και προπονητής.

Στην τελετή, που έγινε στην Αθήνα, το «παρών» εκτός των συγγενών και φιλικών προσώπων έδωσαν μεταξύ άλλων παλιοί και νέοι παίκτες, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί με τους οποίους συνεργάστηκε στις ομάδες, είτε στην Εθνική, πρώην και νυν προπονητές, παράγοντες Ομοσπονδιών, αθλητικών φορέων και ομάδων.

CONFERENCE LEAGUE
Αλμα πρόκρισης ο ΠΑΟΚ

Σημαντικό βήμα πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Conference League έκανε ο ΠΑΟΚ, μετά την σπουδαία νίκη του στην Τούμπα με 2-1 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Ζίβκοβιτς 17', Κουλιεράκης 90'+3 - Μαρμούς 68') για τη 2η αγωνιστική του ομίλου. Οι «ασπρόμαυροι» έκαναν το 2 στα 2 και παρέμειναν στην κορυφή, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα στη μάχη για την πρωτιά έναντι της γερμανικής ομάδας, βασικής αντιπάλου τους στον όμιλο.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο μέρος και προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο, στην επανάληψη όμως η Αϊντραχτ ασκώντας πίεση ισοφάρισε, χάρη και σε λάθος του Κουλιεράκη. Ο Ελληνας παίκτης πήρε τη «ρεβάνς», ωστόσο, αφού ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ στο τέλος, κατά το οποίο σημειώθηκε και ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων.

Στο άλλο ματς του ομίλου, Αμπερντίν και Ελσίνκι έμειναν στο 1-1.

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 6, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 3, Ελσίνκι 1, Αμπερντίν 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ