ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
Σελ. /20
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεπερνούν ήδη τους 2.500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη

Μια Παλαιστίνια αποχαιρετά το άψυχο κορμί ενός μωρού...

Copyright 2023 The Associated

Μια Παλαιστίνια αποχαιρετά το άψυχο κορμί ενός μωρού...
Προ των πυλών για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και το ακόμα μεγαλύτερο μακελειό του παλαιστινιακού λαού βρίσκεται το Ισραήλ, με εκατοντάδες τεθωρακισμένα και πολύ μεγάλες δυνάμεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού να βρίσκονται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί με όλα τα μέσα και ανακοινώνονται αλλεπάλληλα ισραηλινά τρομοκρατικά τελεσίγραφα για την εκκένωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, οδηγώντας σε έναν ακόμα απάνθρωπο ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε χτες τους 2.450 νεκρούς και οι τραυματίες πλησίασαν τους 9.200.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων, πλέον, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού και Εβραίων εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χτες έχουν σκοτωθεί 54 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και οι τραυματίες φτάνουν τους 1.100. Μόνο χτες εξάλλου, συνελήφθησαν πάνω από 300 Παλαιστίνιοι.

Τελεσίγραφα και απειλές για «πόλεμο που θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση»

Σε νοσοκομεία που μένουν χωρίς ρεύμα συρρέουν αμείωτα χιλιάδες τραυματίες

Copyright 2023 The Associated

Σε νοσοκομεία που μένουν χωρίς ρεύμα συρρέουν αμείωτα χιλιάδες τραυματίες
Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον τσιμεντένιο φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα δε με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το Ισραήλ σχεδιάζει να στείλει 10.000 στρατιώτες να καταλάβουν την πόλη της Γάζας και να «καταστρέψουν» την ηγεσία της Χαμάς. Η εφημερίδα «Haaretz» αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες η Πολεμική Αεροπορία πήρε διοικητές μεραρχιών και ταγμάτων σε υπερπτήσεις για να εξοικειωθούν με τις περιοχές στις οποίες αναμένεται να φτάσουν.

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται τα τρομοκρατικά τελεσίγραφα προς τους Παλαιστίνιους αμάχους για να εγκαταλείψουν το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας (το πιο πρόσφατο έληξε το μεσημέρι της Κυριακής), η χερσαία επέμβαση φέρεται να «καθυστερεί», με διάφορες «διαρροές» από την πλευρά του Ισραήλ να επικαλούνται τις «μη βολικές συνθήκες για την αεροπορία», το υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τη συνέχιση της μετακίνησης Παλαιστίνιων αμάχων προς τον νότο κ.ά.

Εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα σύνορα με τη Γάζα ότι «αυτός θα είναι ένας σκληρός πόλεμος, ένας θανατηφόρος πόλεμος, ένας ακριβής πόλεμος και θα είναι ένας πόλεμος που θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση».

Γολγοθάς η εύρεση νερού στη Γάζα μετά τη διακοπή υδροδότησης που επέβαλε το Ισραήλ

Copyright 2023, The Associated

Γολγοθάς η εύρεση νερού στη Γάζα μετά τη διακοπή υδροδότησης που επέβαλε το Ισραήλ
Η αναφορά αυτή σχετίζεται με πληροφορίες που επαναφέρουν στο προσκήνιο παλιότερο σενάριο που επεξεργάζονται Ισραήλ και ΗΠΑ, που ήθελε τη μετακίνηση του μεγαλύτερου (αν όχι όλου) του πληθυσμού της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, ώστε ο παλαιστινιακός θύλακας να γίνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Η μεταφορά και δήθεν «προσωρινή» μετεγκατάσταση εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά φαίνεται πως αποτελεί και ένα από τα θέματα που συζήτησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν στο Κάιρο, έναν μήνα πριν τις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές.

Το εν λόγω σενάριο επανέφερε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στο δίκτυο «Al Jazeera» ο Ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιάλον. Οπως είπε «μπορούμε να τους φτιάξουμε εκεί 10 πόλεις με νερό, ρεύμα, τα πάντα», φέρνοντας σαν παράδειγμα περιοχές της Βόρειας Συρίας. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει το επόμενο βήμα...

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τον απάνθρωπο πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ανακοινώνοντας μερική άρση του αποκλεισμού υδροδότησης. Οπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραελ Κατς, σε συνεννόηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, αποφασίστηκε η επανέναρξη υδροδότησης «της νότιας Γάζας».

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που στέλνουν κυρίως αραβικές χώρες για τους αμάχους στη Γάζα.

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί σε κομβόι αμάχων και νοσοκομεία

Μετά τις σφαγές που προκαλούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά ισοπεδώνοντας πολυκατοικίες, χώρους δουλειάς, υποδομές υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, την Παρασκευή το βράδυ ήρθε να προστεθεί το δολοφονικό χτύπημα σε κομβόι αμάχων που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας μετά τα σχετικά ισραηλινά τελεσίγραφα.

Ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν το κομβόι σκοτώνοντας επιτόπου 70 ανθρώπους (μεταξύ τους μωρά, παιδιά, έφηβοι) και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 150.

Λίγες μέρες πριν χτυπήθηκε παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας με βόμβες λευκού φωσφόρου, που προκαλούν βαθιά εγκαύματα όχι μόνο σε δέρμα και μάτια αλλά και σε εσωτερικά όργανα (και γι' αυτό έχουν απαγορευτεί με διεθνείς συμφωνίες).

Επίσης, χτες ο ισραηλινός στρατός έδωσε «εντολή» εκκένωσης και σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Νότια Γάζα, με τον διευθυντή του νοσοκομείου να δηλώνει σε ξένα ΜΜΕ πως δεν σκοπεύει να μετακινήσει τους ασθενείς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε ο κατάλληλος τρόπος, αλλά ούτε και ασφαλές καταφύγιο για αυτούς.

Επιπλέον, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε χτες πως ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν πολυκατοικίες που είχε ανεγείρει στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα Γάζας η τουρκική οργάνωση αρωγής «ΤΙΚΑ», προκαλώντας το θάνατο πολλών αμάχων.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο τόνισε πως ο αριθμός των θυμάτων που προκαλούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις πρώτες επτά μέρες ξεπέρασε τον αριθμό θυμάτων που προκλήθηκαν κατά τις επιδρομές 51 ημερών το 2014.

Σε αυτό το φόντο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν ξανά έντονες ανησυχίες για την τύχη 2,5 εκατομμυρίων αμάχων της Γάζας που βομβαρδίζονται νυχθημερόν, προσθέτοντας πως κατέγραψαν «μαζική μετακίνηση» Παλαιστίνιων αμάχων από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα προς το κέντρο και τον νότο.

Απειλές στρατού για επιχειρήσεις «οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου συγκάλεσε, για πρώτη φορά, το νέο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο (με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς και άλλων στελεχών του κόμματός του, «Εθνική Ενότητα»), λέγοντας ότι η «εθνική ενότητα» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει «μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας». «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου.

Ακόμα πιο απροκάλυπτες απειλές εκτόξευσε χτες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι. Οπως είπε, ο ισραηλινός στρατός «θα επιχειρεί οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή», καταλήγοντας: «Είμαστε προετοιμασμένοι στο ανώτατο επίπεδο και σε όλους τους τομείς».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, προσθέτοντας ότι η «Χεζμπολάχ» κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως αναγνωρίστηκαν τα στοιχεία 126 ομήρων (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αιχμάλωτοι στρατιώτες του κατοχικού στρατού) που πήρε η Χαμάς κατά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου. Αρχικά το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως οι όμηροι είναι περίπου 150, αλλά ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε επειδή εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ, δίχως να αποκλείεται να αλλάξει και πάλι.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν στο Ισραήλ «πάνω από 1.400 άνθρωποι».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 289 στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαζί με αντιτορπιλικά, καταδρομικά και 9 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών... «ενάντια σε προσπάθειες διεύρυνσης του πολέμου»!

Το αεροπλανοφόρο USS «Dwight D. Eisenhower» με τα συνοδά πλοία του έρχεται να προστεθεί στη δύναμη του αεροπλανοφόρου «USS Gerald Ford»
Το αεροπλανοφόρο USS «Dwight D. Eisenhower» με τα συνοδά πλοία του έρχεται να προστεθεί στη δύναμη του αεροπλανοφόρου «USS Gerald Ford»
Με τις ΗΠΑ, αλλά και συμμάχους τους όπως η Βρετανία, να συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύουν παραπέρα στρατιωτικά το Ισραήλ, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επιχειρεί να υπερασπίσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά του στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας προετοιμασίες και για πιθανή διάχυση του πολέμου από την κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ σε άλλα μέτωπα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν έδωσε χτες εντολή για τον απόπλου και δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου για να κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Το αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» και οι αεροναυτικές δυνάμεις που το συνοδεύουν θα προστεθούν στο αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» που έφθασε πρώτο στον περιοχή, με τη δική του συνοδεία.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS Philippine Sea», τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Mason», μαζί με εννιά μοίρες μαχητικών αεροσκαφών.

Το δε αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» συνοδεύεται επίσης από τα πολεμικά πλοία «USS Normandy», «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt», ενώ η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα την ανάπτυξη μοιρών πολεμικών αεροσκαφών F-15, F-16 και A-10 σε βάσεις της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή του για τον απόπλου του δεύτερου αεροπλανοφόρου, ο Οστιν επισήμανε πως αυτό αποτελεί «μέρος της προσπάθειας αποτροπής εχθρικών ενεργειών κατά του Ισραήλ ή οιασδήποτε προσπάθειας διεύρυνσης αυτού του πολέμου».

«Η αύξηση της αμερικανικής δύναμης δείχνει τη σιδερένια δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε την προσπάθεια κλιμάκωσης αυτού του πολέμου από κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα» κατέληγε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, «φωτογραφίζοντας» δυνάμεις όπως το Ιράν, η λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» κ.ά.

Αλλεπάλληλες επαφές από τον Μπλίνκεν

Σε ένα τέτοιο φόντο, αναπτύσσεται και το διπλωματικό παζάρι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, που από την Παρασκευή ως χτες είχε συναντήσεις σε έξι χώρες (Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος), προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη αραβικών χωρών στις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ. Αύριο ο Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Στο Κατάρ, ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους έχοντας δίπλα του τον Καταριανό πρωθυπουργό σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στη Γάζα οι Χαμάς. Είπε επίσης πως οι δύο χώρες «μοιράζονται τον στόχο αποτροπής διάχυσης της σύγκρουσης».

Ο αλ Θάνι από τη μεριά του τόνισε πως το Κατάρ δεν θα κάνει καμία κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσε τις ΗΠΑ «να σώσουν τους αμάχους» από τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης. Εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτός ο πόλεμος θα σταματήσει και θα εξασφαλιστούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και πως «οι αιχμάλωτοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν συνάντησε χτες τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, λέγοντας πως του τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αταλάντευτο στόχο την ανάσχεση των «τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Χαμάς, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και την αποτροπή διάχυσης της σύγκρουσης». Ανέφερε υποκριτικά πως επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την «προστασία αμάχων» και την «προώθηση της σταθερότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, από την πλευρά του, επισήμανε τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει το Ριάντ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και κατήγγειλε, για άλλη μία φορά, τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

Ανάλογες επαφές είχε ο Μπλίνκεν αργότερα χτες βράδυ στην Αίγυπτο, μετά την ολοκλήρωση του αιγυπτιακού υπουργικού συμβουλίου. Σε πρώτες σύντομες δηλώσεις που έκανε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, τόνισε ότι η αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς «ξεπέρασε την αυτοάμυνα» και πέρασε στο στάδιο της συλλογικής τιμωρίας.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές στο Κάιρο, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως «κανείς δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά αλλού» και πως οι αραβικές πρωτεύουσες που επισκέφθηκε «χρησιμοποιούν τα δικά τους κανάλια για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα επιτευχθεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα, όρος εκ των ων ουκ άνευ που έχει θέσει η Αίγυπτος για να επιτρέψει την έξοδο Αμερικανών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πιο πριν ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το Ιράν δεν θα εμπλακεί με κάποιο τρόπο στην κρίση. Και τόνισε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο». Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε και στην περίπτωση εκατοντάδων Αμερικανοπαλαιστινίων της Γάζας λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να βρουν ασφαλές καταφύγιο εκτός Γάζας στην Αίγυπτο».

ΕΕ: Σταθερά υπέρ του «δικαιώματος άμυνας» του κράτους - δολοφόνου

Στο μεταξύ, την ώρα που σκοτώνονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού κατοχικού στρατού και ετοιμάζεται μεγαλύτερο μακελειό με χερσαία εισβολή, η ΕΕ τάσσεται σταθερά υπέρ του... «δικαιώματος άμυνας» του κράτους - δολοφόνου.

Σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση των 27 κρατών - μελών, επικαλούμενη της «βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς στο Ισραήλ, η ΕΕ για μια ακόμα φορά «τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

Κι ενώ αυξάνεται καθημερινά η σφαγή αμάχων Παλαιστινίων, η ΕΕ υποκριτικά «επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο»...

Κατά τα άλλα, η κοινή ανακοίνωση εκφράζει προσήλωση «σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη.

Πιο πριν παρόμοια στάση τήρησε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι, λέγοντας πως το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», καλώντας το υποκριτικά «να δείξει αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Χαμάς, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Προειδοποιήσεις από το Ιράν: «Τα χέρια όλων των πλευρών στη σκανδάλη»

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης προειδοποίησαν ότι μία χερσαία εισβολή μπορεί να οδηγήσει «σε γενοκτονία» και κάλεσαν τον ΟΗΕ και τη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσει «μία καταστροφή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας προτού είναι πολύ αργά».

Επαφές σε χώρες της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που όταν βρέθηκε στο Κατάρ προειδοποίησε ότι «εάν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στη σκανδάλη». Πρόσθεσε πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης ειδικά στην περίπτωση που το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στη Γάζα αφού, όπως ανέφερε, τότε «το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Στην Ντόχα ο Ιρανός αξιωματούχος συνάντησε και τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ αργότερα την ίδια μέρα η ιρανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι εάν δεν σταματήσουν «αμέσως» τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία που προκαλεί το ισραηλινό απαρτχάιντ, τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου και θα υπάρξουν «εκτεταμένες συνέπειες».

Οι νεότερες αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας

Ανεβασμένους τόνους απέναντι στο Ισραήλ χρησιμοποίησε το Σάββατο μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, δηλώνοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας». Κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει «τη συλλογική τιμωρία» των αμάχων και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να επιχειρήσουν καμία ενέργεια που θα πυροδοτούσε μια κλιμάκωση της κατάστασης», ζητώντας την έναρξη «διαπραγματεύσεων».

Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό ομόλογό του, λέγοντας πως το Πεκίνο στηρίζει «τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του», ενώ μερικές ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη βδομάδα, για να προωθήσει «ειρηνευτικές» συνομιλίες και κατάπαυση του πυρός.

Η δε Ρωσία συγκάλεσε για σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, ζητώντας ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και καταδίκη της βίας εναντίον των αμάχων και όλων των «τρομοκρατικών» ενεργειών.

Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Συνεχίζονται και εντείνονται επικίνδυνα τα πολεμικά επεισόδια στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους διάχυσης του πολέμου ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ ανακοίνωσε χτες τον θάνατο ενός Ισραηλινού αμάχου στην πόλη Στούλα του βόρειου Ισραήλ και τον τραυματισμό άλλων τριών, από πλήγματα που αποδίδονται στη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πλήγματα ελικοπτέρων σε λιβανέζικο έδαφος, ενώ επέβαλε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Είχε προηγηθεί η ανάληψη ευθύνης επιθέσεων της Χεζμπολάχ με αντιαρματικούς πυραύλους, με τη λιβανέζικη οργάνωση να αναφέρει ότι το έκανε σε αντίποινα για τη δολοφονία Λιβανέζου οπερατέρ του πρακτορείου «Reuters» το απόγευμα της Παρασκευής και τον τραυματισμό δύο δημοσιογράφων του «Αλ Τζαζίρα». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ έριξε 6 αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινή μεθοριακή πόλη και σε θέσεις του ισραηλινού στρατού το πρωί της Κυριακής.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο ανακοίνωσε πως χτυπήθηκε με ρουκέτα το στρατηγείο της αποστολής στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Νακούρα, τονίζοντας πως την ώρα εκείνη οι κυανόκρανοι βρίσκονταν σε καταφύγιο και γι' αυτό δεν έπαθαν τίποτε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», η Χαμάς ανακοίνωσε πως έριξε 20 ρουκέτες προς τη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο, αναφέροντας πως οι 9 από αυτές πέρασαν στο Ισραήλ.

Δεν θέλει πόλεμο με τον Λίβανο λέει το Ισραήλ...

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, αφού συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, υποστήριξε πως δεν θέλει πόλεμο στα σύνορα με τον Λίβανο, λέγοντας: «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Παράλληλα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές προς τον Λίβανο. Η Γαλλία κάλεσε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μη λάβει μία «κακή απόφαση».

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε πως αν το Ισραήλ κάνει χερσαία επέμβαση στη Γάζα, τότε η χώρα του και άλλες οργανώσεις αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ όπως η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν. Ο Ιρανός υπουργός, πριν μεταβεί από τη Βηρυτό στο Κατάρ, τόνισε πως «υπάρχει ακόμη μία πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ωστόσο πως «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Συρία: Νέα ισραηλινή επιδρομή στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, νέα ισραηλινή επιδρομή στο Χαλέπι της Συρίας έθεσε το Σάββατο εκτός λειτουργίας το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, για μία ακόμη φορά.

Η νέα επίθεση - που έγινε με λίγες μέρες διαφορά με την προηγούμενη - ήρθε «από την κατεύθυνση της θάλασσας και έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπίου».

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου, καθώς και εναντίον του αεροδρομίου της Δαμασκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ