ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ

Eurokinissi

Το σύνθημα - απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε δυνατά και στη Θεσσαλονίκη, χθες το βράδυ, μέσα από τη μεγαλειώδη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τον χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην οδό Εγνατία, βροντοφωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη μέχρι τη λευτεριά» και «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ και εργατικά σωματεία, συμμετείχαν μαζικά και οι φοιτητικοί σύλλογοι, δίνοντας τον παλμό με το μεγάλο πανό και με τα συνθήματά τους.

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, με σταθμούς το αμερικάνικο προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πρωταγωνίστησε το μεγάλο μπλοκ της Παλαιστινιακής Παροικίας, με τη νέα κυρίως γενιά να κρατά και να κυματίζει τη μεγάλη σημαία της Παλαιστίνης και να φωνάζει αδιάκοπα συνθήματα, απαιτώντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Χιλιάδες λαού και νεολαίας έδωσαν το «παρών» συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των Επιτροπών Ειρήνης και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.


Κατήγγειλαν την ισραηλινή θηριωδία, που με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος παλεύει για να αποκτήσει δική του πατρίδα, και απαίτησαν καμία συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή στη Γάζα, βροντοφωνάζοντας «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή - ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί».

Εξέφρασαν τη στήριξή τους στον υπερήφανο και ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, φωνάζοντας «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός». Και τραγούδησαν την αλληλεγγύη όλου του κόσμου, διαδηλώνοντας «Στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά, με την Παλαιστίνη μέχρι τη λευτεριά».

Η πορεία σταμάτησε μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, όπου έπεφταν ομοβροντία τα συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, και συνεχίστηκε με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και εμπλέκει τη χώρα μας στο μακελειό στη Μέση Ανατολή. Από εκεί ο Κ. Ηλιού, εκπρόσωπος των σωματείων, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τη σφαγή και για δικαίωση του παλαιστινιακού λαού.

Η συγκλονιστική πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά, επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Θα είμαστε πάντα με το δίκιο των λαών


Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας μίλησε ο Σούτκι Ασόκι, ο οποίος κατήγγειλε τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ, που εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό εδώ και 75 χρόνια.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού στον ελληνικό λαό, που χρόνια τώρα στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό του, και κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστές, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο. Και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός «δεν τρομάζει, ούτε φοβάται, αντιστέκεται και παλεύει» για το δικαίωμά του να αποκτήσει ελεύθερη πατρίδα.

Εκ μέρους των συνδικάτων ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, διαμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μένουν βουβοί μπροστά στη φρίκη!

Και τόνισε: «Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι εμείς θα σταματήσουμε να παλεύουμε. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι! Η σημερινή κινητοποίηση τους το τρίβει στα μούτρα. Αυτό είναι που πραγματικά τους φοβίζει.

Τους φοβίζει ότι ακόμα και μέσα στο στόμα του λύκου, στις ΗΠΑ, προοδευτικές δυνάμεις Ισραηλινών έκαναν συμβολική κατάληψη του Καπιτωλίου ζητώντας εκεχειρία, αψηφώντας τις συλλήψεις.

Τους φοβίζει ότι συνδικάτα όπως των εργαζομένων στα "Starbucks" στην Αμερική διάλεξαν να τοποθετηθούν με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, παρά τις μηνύσεις και τις φοβέρες της εργοδοσίας.

Ομως περισσότερο απ' όλα τους φοβίζει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αμφισβητούν αυτόν τον δρόμο που τους έφτασε μέχρι εδώ.

Οτι κατανοούν όλο και περισσότεροι πως η πιο έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης στους λαούς που τσακίζονται και αγωνίζονται είναι η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων μέσα στη χώρα τους.

Είναι η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους, η ισχυροποίησή τους, για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Είναι η πάλη απέναντι στο κράτος, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απέναντι στην εργοδοσία, για τις δικές μας ζωές και ανάγκες».

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ανέφερε ότι «από όλες τις πλευρές του πλανήτη οι λαοί στέλνουν ένα μήνυμα: Να σταματήσουν η κατοχή, η τρομοκρατία και οι δολοφονίες! Δικαιοσύνη και πατρίδα για τον παλαιστινιακό λαό! Αλληλεγγύη στην ηρωική αντίστασή του! Με όλους αυτούς ενώνουμε τη φωνή μας.

(...) Θα μας βρίσκουν απέναντί τους, θα είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πάντα με το δίκιο των λαών! Μέχρι να αποκτήσει τη δική του πατρίδα και γη ο παλαιστινιακός λαός, να έχουν τα παιδιά του ειρηνική ζωή και μέλλον».

Πρόβαλε την απαίτηση του λαού μας να μην υπάρξει καμία ανάμειξη της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία, να γυρίσει άμεσα η ελληνική φρεγάτα, να μην υπάρξει καμία ανάμειξη της βάσης της Σούδας στη σφαγή της Γάζας.

Τόνισε ότι το τέλος της αιματοχυσίας μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον παλαιστινιακό λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του.

Και κατέληξε λέγοντας: «Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την κάθε φωνή μέσα στο ίδιο το Ισραήλ που αντιτίθεται στη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ισραηλινό λαό, που και αυτός υποφέρει από την εγκληματική κυβέρνηση της χώρας του, που τον σέρνει σε αυτόν τον άδικο και ασταμάτητο πόλεμο, σε πολέμους με άλλους λαούς της περιοχής, μετατρέποντάς τον σε θύτη και ταυτόχρονα σε θύμα.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με κανέναν λαό!

Εχουμε κοινούς εχθρούς, τους εκμεταλλευτές, τον ιμπεριαλισμό και τα εργαλεία του. Μαζί θα τους νικήσουμε».


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χιλιάδες λαού στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Χιλιάδες λαού βρέθηκαν χτες στους δρόμους και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης και καταδικάζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στο μακελειό του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ.

Στην Κομοτηνή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων, φορέων και φοιτητικών συλλόγων της πόλης, την κεντρική πλατεία της πόλης κατέκλυσαν χιλιάδες διαδηλωτών, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, φοιτητές και μαθητές, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή από τη μειονότητα.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Εμπρού Γιουσούφ από την ΕΝΙΔΥΚ, η οποία κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε μιλώντας στα Τουρκικά: «Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή. Αντιτασσόμαστε σε όλες τις αδικίες, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή εθνικότητας. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, που εδώ και δεκαετίες δολοφονείται, διώκεται, φυλακίζεται. Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τον λαό της Παλαιστίνης ως τη λευτεριά για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος».

Το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!», όπως και άλλα, ήχησαν επίσης και σε άλλες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες. Στην Καβάλα, στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη δομή προσφύγων της πόλης, ένας από τους οποίους μάλιστα έδειξε φωτογραφίες από το σπίτι του που καταστράφηκε την ίδια μέρα από βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν στην Αλεξανδρούπολη και την Πτολεμαΐδα.


Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη

Καβάλα
Καβάλα

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Κατήγγειλαν τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, ύστερα από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Ημαθίας. Εκεί εκφράστηκε η καταδίκη του αποτρόπαιου εγκλήματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, με αφορμή και τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, ασθενών και παιδιών.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νομού εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, ενώ πολλοί από αυτούς διέκοψαν την εργασία τους για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.


ΒΟΛΟΣ
Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή

Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου και με τη συμμετοχή Εργατικών Σωματείων, Φορέων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χτες μεγάλη σε μαζικότητα και παλμό πορεία αλληλεγγύης του λαού του Βόλου προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή, κάτω η ΕΕ και οι Ισραηλινοί», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» καταδίκασαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Βροντοφώναξαν, «Ναι, είμαστε με τους Παλαιστίνιους, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους αδικημένους» κι απαίτησαν καμία εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ