ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑ ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Υπονομεύεται ο θεσμός των ενόρκων

Ευθεία βολή στο θεσμό των ενόρκων αποτελεί η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος κατά της απόφασης του Εφετείου Αθηνών που αθώωσε τον Αβραάμ Λεσπέρογου. Τα παραπάνω υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αληλλεγγύης στον Αβραάμ Λεσπέρογλου. Κάνει επίσης λόγο για «ενέργεια που δεν μπορεί παρά να σχεδιάστηκε από τον συρφετό των μυστικών υπηρεσιών που υπό την εποπτεία της CIA και FBI έχουν επωμιστεί το "ιστορικό καθήκον" να εξαρθρώσουν την "τρομοκρατία" στην Ελλάδα, να καταστείλουν δηλαδή κάθε κίνημα αντίστασης στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, αναφερόμενη στο σκεπτικό της αίτησης αναίρεσης, η οποία στηρίζεται στο επιχείρημα ότι «η αθωωτική ετυμηγορία των 4 ενόρκων δεν αιτιολογείται επαρκώς», επισημαίνει ότι δεν ευσταθεί, γιατί τότε «σε όλες τις αποφάσεις αθωωτικές ή καταδικαστικές που στηρίζονταν σε πλειοψηφίες ενόρκων θα έπρεπε να κατατίθενται αναιρέσεις» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή όποιον άλλο αρμόδιο εισαγγελέα, αφού «οι ένορκοι ούτε νομικά πρόσωπα είναι, ούτε τους συμβουλεύουν οι τακτικοί δικαστές για το πώς θα πρέπει να αιτιολογούν τις ετυμηγορίες τους».

Παράλληλα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης αναφέρει ότι η αναίρεση που άσκησε ο Π. Δημόπουλος ικανοποιεί το αίτημα των ΗΠΑ να υπάρχουν με οποιονδήποτε τρόπο, φυλακισμένοι «τρομοκράτες» και στέλνει μήνυμα προς «κάθε ενδιαφερόμενο» πως οι κρατικές και υπερεθνικές εξουσίες έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύουν κατά το δοκούν ή ακόμα και να πετούν στο καλάθι των αχρήστων τους κανόνες που οι ίδιες θεσπίζουν.

Επίσης, η Επιτροπή αναφέρει ότι επιδιώκεται με έμμεσο τρόπο να εφαρμοστεί αναδρομικά ο τρομονόμος στην υπόθεση του Αβραάμ Λεσπέρογλου. Μην μπορώντας δηλαδή να τον δικάσουν σε δικαστήριο χωρίς ενόρκους, υποσκάπτουν την ικανότητα των ενόρκων να παίρνουν αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αβραάμ Λεσπέρογλου είχε αθωωθεί από το Εφετείο με ψήφους 4-3 για την υπόθεση του αρχιφύλακα Ψαρουδάκη.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Με το φόβο του πολέμου

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη Δυτική Μακεδονία, επισκεπτόμαστε μια περιοχή όπου πέρα από τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν ολόκληρη τη χώρα, προστίθεται και η αγωνία της σύρραξης

Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα
Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα
Φτώχεια, ανεργία, προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λειψυδρία, απολύσεις. Σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους να μένει χωρίς δουλιά. Και σαν κερασάκι στην πικρή αυτή τούρτα, ο φόβος για γενικότερη ανάφλεξη στη Βαλκανική. Τώρα που ο απόηχος των ομοβροντιών του UCK, τώρα που ο πόνος της αιματοβαμμένης πάλαι ποτέ ενιαίας και κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, άρχισε να ακούγεται και στη Φλώρινα. Τώρα που γίνεται ευρύτερα φανερός ο τρόπος που το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, «βάζουν τα πράγματα στη θέση τους».

O «Ρ» επισκέφτηκε, πρόσφατα, τη Δυτική Μακεδονία. Σταχυολόγησε ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Κατέγραψε την καθημερινό τους αγώνα να αντιμετωπίσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Παρουσιάζει μερικές μόνο από τις πτυχές της δύσκολης προσπάθειάς τους για επιβίωση, σε ένα μικρό αφιέρωμα, που συνεχίζεται σήμερα με την αναφορά στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με ανώτερους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, υπάρχει τρομαχτική φτώχεια που συνεχίζει να εξαπλώνεται. Η ανεργία βρίσκεται πλέον σε απογοητευτικά επίπεδα και πλήττει κύρια τη νεολαία, που περιθωριοποιείται. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, που επικαλείται η νομαρχία, η ανεργία ορίζεται στο 39%! Ο νομάρχης Π. Αλτίνης σημειώνει ότι σε συνομιλία του με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ο δεύτερος επικαλέστηκε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, για να πει ότι είναι «μόνο» 17%. Οχι Γιάννης, Γιαννάκης...

Το ποταμάκι Σακουλέβας, στην πόλη της Φλώρινας. Ομως κι αυτός ο νομός έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Το ποταμάκι Σακουλέβας, στην πόλη της Φλώρινας. Ομως κι αυτός ο νομός έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και ακολούθως βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για τη Φλώρινα, και αυτός ο νομός αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, που εμποδίζει την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.

Οι περίφημες πιπεριές Φλώρινας, μέχρι πριν κάποιο διάστημα δεν παράγονταν στη Φλώρινα, καθώς η καλλιέργειά τους προϋποθέτει πολύ νερό. Η κεντρική διοίκηση - που σπαταλά δισεκατομμύρια για «πολυθεάματα» αμφιβόλου ποιότητας βεβηλώνοντας αρχαία μνημεία - δε δίνει χρήματα για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, προς την κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Ολοι οι σχετικοί επιστημονικοί φορείς κατά καιρούς τονίζουν ότι δεν αξιοποιείται ούτε το 10% των αποθεμάτων νερού της χώρας.

Επιπλέον, πηγές από τη νομαρχία κάνουν λόγο για ποιοτική υποβάθμιση του νερού και για ελέγχους ποιότητας νερού που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Αναφέρονται σε τρεις πρόσφατες τριμηνιαίες εκθέσεις που έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του υποτιθέμενου πόσιμου νερού είναι τελικά ακατάλληλο προς πόση.

Οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι το σύστημα ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο. Με σωλήνες αμιάντου ή διαβρωμένους σιδερένιους. Σε κάποιες περιπτώσεις γειτνιάζουν με διαβρωμένους σωλήνες αποταμίευσης. Ετσι λύματα και χώματα χύνονται στο σύστημα ύδρευσης και σε κάποια χωριά αναφέρθηκαν κρούσματα ηπατίτιδας. Λέγεται ότι ξενοδόχοι με τη συνδρομή ορισμένων πολιτικών της περιοχής προσπαθούν να καλύψουν το ζήτημα, εξαπολύοντας απειλές προς όσους έχουν τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους. Ανησυχούν μήπως μειωθεί η προσέλευση επισκεπτών στην περιοχή. Το δροσερό καλοκαίρι του τόπου και η καθαρή ατμόσφαιρα προσελκύουν αθλητές, ομάδες, να κάνουν εκεί την προετοιμασία τους, ενόψει της χειμερινής αγωνιστικής περιόδου.

Σε χωριά, όπως η Δροσοπηγή, έχουν απομείνει ελάχιστα παιδιά
Σε χωριά, όπως η Δροσοπηγή, έχουν απομείνει ελάχιστα παιδιά
Με αυτά και με αυτά, ο πληθυσμός οδηγείται σε έξοδο. Μετανάστευση εσωτερική και στο εξωτερικό. Οι κάτοικοι της Δροσοπηγής, ενός χωριού κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, θυμούνται και εκατό παιδιά κάποτε να γεμίζουν το δημοτικό σχολείο. Σήμερα μετρούν μόνο δέκα. Η εικόνα της ελληνικής επαρχίας, που κατά τους κυβερνώντες αναπτύσσεται και ευημερεί. Μέσω πολυποίκιλων, πολυδιαφημισμένων, εύηχων περιφερειακών προγραμμάτων...

Ανησυχία στην παραμεθόριο

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, μετά και την επέμβαση των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει αγωνία στους κατοίκους της Φλώρινας. Και αυτό, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι λαοί όλων των χωρών χαίρονταν την ειρήνη. Οταν η περιοχή ανθούσε και οι άνθρωποι μπορούσαν να πηγαινοέρχονται και να συναλλάσσονται. Οταν και με ένα ποδήλατο ακόμα, έσπευδαν να επισκεφτούν, π.χ., τον οδοντίατρο της άλλης «όχθης», που και πολύ καλός επιστήμονας, και φτηνός ήταν.

Σε πρώτη δόση και σε ένα διαχειριστικό επίπεδο, στη δημαρχία Φλώρινας φοβούνται κύμα προσφύγων από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα. Υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης και στη νότια ζώνη του μικρού κράτους. Μπορεί εκεί η πλειοψηφία να είναι Σλάβοι, όμως υπάρχουν και τρία αμιγώς αλβανόφωνα χωριά. Αν συγκρουστούν; Αν αναπτύξει και εκεί δράση ο - εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος από ΗΠΑ και Γερμανία - UCK;

Στη νομαρχία κάνουν λόγο για ξένους πράκτορες, που περιδιαβαίνουν την περιοχή και επισκέπτονται σπίτια το βράδυ. Μιλούν για δυο ομάδες που δρουν στη Φλώρινα και παίζουν στο ίδιο παιχνίδι αποσταθεροποίησης, αλλά, απλά, από άλλο πόστο. Τους «ανθέλληνες» και τους «υπερέλληνες».

Οι «ανθέλληνες» βασίζονται στα χρόνια προβλήματα ανεργίας, οικονομικής τελμάτωσης, πολιτιστικής ισοπέδωσης, περιθωριοποίησης, που πλήττουν κύρια τους σλαβόφωνους πληθυσμούς. Το ανάλογο με ό,τι γίνεται σε βάρος του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης.

Βασίζονται στην αυταρχική συμπεριφορά, που για δεκαετίες επέδειξε το ελληνικό κράτος, όπως έκανε και με τους προαναφερόμενους μουσουλμάνους. Προχωρούν, έτσι, στη δική τους προπαγάνδα, επιχειρώντας να «κινητοποιήσουν» τους σλαβόφωνους. Ανθρώπους, που στα «πέτρινα» χρόνια αναγκάζονταν να πληρώνουν το υπέρογκο, για την εποχή, ποσόν των 800 δραχμών, όποτε μιλούσαν στη μητρική τους γλώσσα! Και επειδή δεν είχαν, τους ανάγκαζαν να πιουν ρετσινόλαδο. Χώρια το ξύλο. Χώρια τις διώξεις που υπέστησαν στον Εμφύλιο και μετά, με δεκάδες χιλιάδες να εκτοπίζονται στην ενιαία, τότε, Γιουγκοσλαβία και χιλιάδες να σκοτώνονται στο «θεάρεστο» αγώνα κατά των «ΕΑΜοβουλγάρων».

Στο άλλο άκρο, οι «υπερέλληνες» καταγγέλλεται από φορείς της ΤΑ ότι - ειδικά πριν από κάθε προεκλογική περίοδο - ειδοποιούν τους όποιους «προϊσταμένους» τους στην Αθήνα ότι οι «εχθροί του έθνους» θα αποσπάσουν υψηλά ποσοστά. Διαμορφώνουν κλίμα πανικού, ταραχής, ότι υπάρχει «κίνδυνος». Ακολούθως και αφού τα αποτελέσματα είναι τα συνήθη, εμφανίζονται - πάντα στους προϊσταμένους τους - ως οι «σωτήρες του έθνους». Διεκδικούν θέσεις και αξιώματα στο κόμμα τους, σε υπουργεία, σε οργανισμούς του δημοσίου. Ζητούν, ως αντάλλαγμα της «προσφοράς» τους, πριμοδότηση στις επόμενες εκλογές, ενδεχομένως και τη διαχείριση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Οσα ελάχιστα κονδύλια, τέλος πάντων, επιλεγεί να κατευθυνθούν τελικά στον ακριτικό νομό.

Σε κάθε περίπτωση, ντόπιοι και ξένοι πράκτορες αλωνίζουν τον τόπο και πασχίζουν για τη δημιουργία τετελεσμένων, ανάλογα με τι τους εξυπηρετεί.

Στη μέση, τα λαϊκά στρώματα της Φλώρινας. Οι απλοί άνθρωποι, που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν, παρά ένα ξεροκόμματο ψωμί στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και ανέχειας. Ανθρωποι, που στο παρελθόν έχουν πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος σε τέτοιες υποθέσεις. Δεν υπάρχει σπίτι, που να μην έχει υποστεί τα πάθη.

Και σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι έμποροι ανησυχούν για τις σχεδιαζόμενες εξελίξεις σε βάρος τους. Και αν κάποιος - επηρεασμένος από την προπαγάνδα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων - αντιτείνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, πολλοί από τους κατοίκους της Φλώρινας έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, συγγενείς από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, οι κυνικοί του σήμερα, να απαντήσουν με ένα εκσυγχρονιστικό «ας πρόσεχαν...».

Με μεροκάματα του 1996

Στην τοποθεσία Μελίτη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Φλώρινας κατασκευάζεται Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ. Το υπέδαφος της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ πλούσιο σε λιγνίτη και ότι τα κοιτάσματα φτάνουν μέχρι πολύ βόρεια, στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ. Αλλωστε, από την άλλη πλευρά των συνόρων, λειτουργεί εδώ και χρόνια τέτοιος σταθμός.

Το εργοτάξιο του ΑΗΣ Μελίτης πράγματι έδωσε δουλιά σε κάποιο κόσμο, κύρια οικοδόμους και χειριστές μηχανημάτων. Ομως, σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών και ότι ο Σταθμός θα παραδοθεί στην Επιχείρηση τον ερχόμενο Οκτώβρη. Οι περίπου εκατό εργολάβοι, υπεργολάβοι και εργολαβίσκοι που έχουν αναλάβει εργασίες εκεί, ξεκίνησαν πια τις απολύσεις.

«Από τον Οκτώβρη και μετά, καθόμαστε όλοι» σημειώνει ο Φ. Δραγανίδης. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο μιλά και για το σήμερα: «Τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. Στα επίπεδα του 1996».

Χωρίς γιατρούς

Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών παρουσιάζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου». Ο Γ. Λούκρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνει ότι δεν υπάρχει εκεί πνευμονολόγος, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος και δερματολόγος. Προσθέτει ότι ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Η διοίκηση για να καλύψει τα κενά, καταφεύγει σε διπλοβάρδιες και καθυστερεί ρεπό. Παράλληλα, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έγινε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και αφορούσε την κάλυψη ορισμένων θέσεων και στο νοσοκομείο μας. Ακόμα να τους φέρουν». Συμπληρώνει ότι μέχρι πριν ένα μήνα το νοσοκομείο λειτουργούσε με ένα ουσιαστικά ασθενοφόρο, καθώς τα άλλα δύο που υπήρχαν, ήταν σαράβαλα.

Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Χαρ. Τριανταφυλλίδης παραδέχεται τις ελλείψεις και προσθέτει ότι δεν υπηρετούν οι αναγκαίοι νοσηλευτές στο ακτινολογικό τμήμα, ότι λείπουν τρεις μαίες και στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μηχανογράφηση.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να καλύψει μερικά κενά με εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Οτι ανάλογα με την προσωπική σχέση, που μπορεί να έχει ο πρόεδρος με μερικούς εργαζομένους, τους προωθεί σε «καλές» θέσεις. Ετσι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γκρινιάζουν και γενικά επικρατεί νοσηρό κλίμα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του νοσοκομείου επιδεικνύει αυταρχική συμπεριφορά έναντι του προσωπικού. Προχωρεί σε τιμωρίες χωρίς την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς μια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στις δουλιές τους με άγχος.

Ακόμα, ο Γ. Λούκρος επισημαίνει ότι χρωστούν στους εργαζομένους πολλά λεφτά από υπερωρίες. Το ποσό αυτό, το 2000 ανερχόταν σε 90 εκατ. δρχ. Η δικαιολογία που προβάλλει η διοίκηση για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, είναι ότι το ΤΕΒΕ δεν τους έχει καταβάλει τι εισφορές.

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή 5η κλήρωση, ημέρα 3η, της 187ης έκδοσης του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Ο αριθμός 162969 κερδίζει 10.000.000 δρχ.

Από 5.000.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43367 175008

Από 1.000.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43389 162991 175030

Από 500.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43100 162702 175741

Από 300.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43283 43328 43332 43354

43452 43962 43986 162054

162564 162588 162885 162930

162934 162956 175093 175603

175627 175924 175969 175973

175995

Από 200.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43123 43304 43484 43489

43622 43631 43683 43771

43807 43888 162086 162091

162224 162233 162285 162373

162409 162490 162725 162906

175125 175130 175263 175272

175324 175412 175448 175529

175764 175945

Από 100.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

43009 43060 43113 43146

43152 43154 43193 43201

43202 43234 43262 43266

43278 43301 43329 43334

43359 43375 43397 43407

43448 43516 43520 43521

43587 43594 43617 43672

43699 43719 43769 43798

43855 43858 43868 43906

43921 43928 43958 43967

162009 162050 162118 162122

162123 162189 162196 162219

162274 162301 162321 162371

162400 162457 162460 162470

162508 162523 162530 162560

162569 162611 162662 162715

162748 162754 162756 162795

162803 162804 162836 162864

162868 162880 162903 162931

162936 162961 162977 162999

175000 175016 175038 175048

175089 175157 175161 175162

175228 175235 175258 175313

175340 175360 175410 175439

175496 175499 175509 175547

175562 175569 175599 175608

175650 175701 175754 175787

175793 175795 175834 175842

175843 175875 175903 175907

175919 175942 175970 175975

Τέλος, από 60.000 δρχ. κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 43000 έως 43999, από 162000 έως 162999 και από 175000 έως 175999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

ΑΥΡΙΟ:

Η κατάσταση στην Κοζάνη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Πλήρωσε με τη ζωή του τις ελλείψεις...

Τη ζωή ενός νέου παιδιού στοίχισε η έλλειψη νευροχειρουργού και αξονικού τομογράφου στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για το 19χρονο Σωτήρη Κοντόπουλο, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση ύστερα από τροχαίο ατύχημα που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Βόλο.

Η έλλειψη νευροχειρουργού και αξονικού τομογράφου ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της Μαγνησίας και έχει καταγγελθεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Ομως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αδιαφόρησε και δεν ικανοποίησε το αίτημα, τόσο για την πρόσληψη νευροχειρουργού, όσο και για την τοποθέτηση αξονικού τομογράφου. Η περίπτωση του άτυχου 19χρονου αποτελεί ένα ακόμη τραγικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ, η οποία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, παίζει κορόνα - γράμματα τη ζωή ανθρώπων.

Διακοπή νερού στην Ανατολική Αττική

Προβλήματα στην υδροδότηση, ακόμη και πλήρης διακοπή της παροχής νερού, αναμένεται να σημειωθούν από τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα έως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στις περιοχές: Κοντόπευκο, Πευκάκια, Αγία Παρασκευή, Γέρακας, Ανθούσα, Παλλήνη, Πικέρμι, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Παιανία, Σπάτα, Κορωπί, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Λαύριο, Αγιος Κωνσταντίνος και ΕΒΟ.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα στην υδροδότηση θα παρουσιαστούν εξαιτίας διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό.

Προσφυγές στο ΣτΕ για το «Φάλκον»

Για την πτώση του μοιραίου «Φάλκον» στις 14 Σεπτέμβρη 1999, στο Βουκουρέστι, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, του γιου του Νικόλα και των δημοσιογράφων Ν. Ασημακόπουλου και Πανταζόπουλου ευθύνονται η κακή συντήρηση του αεροσκάφους και η έλλειψη τεχνικών επιθεωρήσεων. Αυτά υποστηρίζουν ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του «Φάλκον» Ι. Ανδρουλιδάκης και Γρ. Σινέκογλου αντίστοιχα, στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αφορμή την προσωρινή ανάκληση των πτητικών τους πτυχίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι δύο πιλότοι κατέθεσαν προσφυγές στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο όπου ισχυρίζονται ότι είναι παράνομες οι αποφάσεις της ΥΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες στον πρώτο έγινε ανάκληση του πτητικού πτυχίου για 12 μήνες και στο δεύτερο για δύο μήνες, λόγω του τραγικού συμβάντος.

Οι δύο προσφεύγοντες αποποιούνται των δικών τους ευθυνών και αναφέρουν ότι το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο (Επιτροπή Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων) έκρινε πως δεν υπάρχουν ευθύνες και δε διαπράχτηκαν λάθη από τον κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δύο πιλότων, ο διοικητής της ΥΠΑ αν και δεσμευόταν να μην επιβάλλει κυρώσεις, ωστόσο προχώρησε σε αυτές, χωρίς να λάβει υπόψη το πόρισμα της δεύτερης επιτροπής (Ανακριτικό Συμβούλιο Αεροπορικών Ατυχημάτων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ