ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

Πλήθος λαού, εργατικά σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της Αττικής συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Ελευσίνας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης που παλεύει για τη λευτεριά του, για να έχει την πατρίδα του, το κράτος του, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα από το Ισραήλ.

Δίνοντας συνέχεια στο μεγάλο συλλαλητήριο καταδίκης της σφαγής του παλαιστινιακού λαού, που έγινε πριν λίγες μέρες από το Σύνταγμα έως την πρεσβεία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, οι χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Αττική στην πλατεία Ευμολπιδών της Ελευσίνας διαδήλωσαν ενάντια στο νέο σοβαρό επεισόδιο της εμπλοκής της Ελλάδας στο μακελειό: Τη διάθεση της 112 Πτέρυγας Μάχης, που βρίσκεται στην περιοχή, στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για να εξαπολύουν επιθέσεις μαζί με το Ισραήλ σε αμάχους και παιδιά.

Μάλιστα, με το ψήφισμα της συγκέντρωσης δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού για συγκέντρωση και συναυλία την Κυριακή 5 Νοέμβρη, και πάλι στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ., από όπου ξανά θα ακολουθήσει πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Γ. Μαρίνο, Θ. Χιώνη, Θ. Γκιώνη και Γ. Πρωτούλη. Από τα μικρόφωνα ακούγονταν καλέσματα στήριξης του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καθώς και επιστολή παλαιστινιακών συνδικάτων που καλούσαν την παγκόσμια εργατική τάξη να αναπτύξει δράση γι' αυτόν τον αγώνα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, και η Μαριάνθη Τσοκάνη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ. Μέλη σωματείων και φορέων κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, του ΠΑΜΕ και συνδικάτων.

Αλλοι είχαν πικέτες της ΟΓΕ, του ΠΑΜΕ και φοιτητικών συλλόγων, καλώντας σε καταδίκη της βαρβαρότητας και αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Μετά τις ομιλίες και αφού εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου με συνθήματα έδειξαν τον ένοχο για τα πάθη του παλαιστινιακού λαού, φωνάζοντας «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Τους πολέμους κάνουν οι κεφαλαιοκράτες, με το αίμα τους πληρώνουν οι εργάτες».

Με συνθήματα όπως «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Κλείστε τις βάσεις, φέρτε και τα πλοία - Καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», απαίτησαν την άμεση απεμπλοκή της χώρας και δήλωσαν καθαρά τη θέση τους, στο πλάι του παλαιστινιακού λαού, φωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Σύμμαχος δεν είναι το κράτος - τρομοκράτης, είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα σε συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων για τα δίκια των λαών.

RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS

«Βούλιαξε» όλη η Ελευσίνα στη χτεσινή συγκέντρωση
«Βούλιαξε» όλη η Ελευσίνα στη χτεσινή συγκέντρωση
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελευσίνα ορμητήριο δολοφόνων

Σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Αττική βρίσκονται εδώ, στη μεγάλη συγκέντρωση της Ελευσίνας. Βρίσκονται εδώ για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση:

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελευσίνα ορμητήριο δολοφόνων!

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελευσίνα βάση του ΝΑΤΟ για να εξαπολύονται επιθέσεις απέναντι σε αμάχους και παιδιά, απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, απέναντι στους λαούς της Μέσης Ανατολής!

Δεν δεχόμαστε η Αττική, καμία γωνιά της χώρας μας να έχει ρόλο υποστήριξης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και των συμμάχων του! Δεν μπορεί να είναι ναύσταθμος ή αεροπορική βάση πολεμικών, δολοφονικών σχεδίων.

Δεν δεχόμαστε οι γειτονιές μας να γίνονται στόχοι αντιποίνων από τους ανταγωνιστές των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων! Να αποδεχθούμε ότι οι ματωμένες μπίζνες οικονομικών συμφερόντων και οι ανταγωνισμοί τους για το μοίρασμα της πίτας είναι και δική μας επιδίωξη. Τα κέρδη των επιχειρηματικών μονοπωλίων είναι ματωμένα, από το δικό μας αίμα.

Απαιτούμε τώρα να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις! Να επιστρέψουν τώρα όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων! Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα «Ψαρά», και τα υπόλοιπα πλοία που στηρίζουν τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο!

Να σταματήσει τώρα κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ!

Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της Αττικής έχουμε διαλέξει πλευρά!

Εχουμε διαλέξει την πλευρά των λαών, έχουν διαλέξει την πλευρά των δολοφόνων

Εχουμε διαλέξει την πλευρά των λαών. Είμαστε με τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, που έχει μάθει για δεκαετίες να παλεύει και με γυμνά χέρια την πάνοπλη πολεμική μηχανή του Ισραήλ! Σε αυτόν αναγνωρίζουμε κάθε δικαίωμα να οργανώσει την πάλη για τη δική του πατρίδα. Κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί, με όλα τα μέσα, την ύπαρξή του απέναντι στην κατοχική βία του ισραηλινού κράτους. Είμαστε με τον λαό του Ισραήλ, που σήμερα βιώνει τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης Νετανιάχου, της επιθετικότητας του ίδιου κράτους, η οποία καταλήγει να δολοφονεί και τον ίδιο μέσα στις συγκρούσεις που πυροδότησε.

Την πλευρά των δολοφόνων διαλέγει η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δηλαδή αποδεχόμενη την απαίτησή του να εξαπολύει βία απέναντι σε αμάχους για να εξαλείψει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια πλευρά διαλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, που και ως κυβέρνηση προώθησε τη Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ, δηλαδή ένα πλέγμα μέτρων πάνω στα οποία στηρίζεται η αξιοποίηση και της 112 ΠΜ, μεταξύ άλλων υποδομών, για τα σχέδια του στρατού των ΗΠΑ, αλλά και ως αντιπολίτευση στήριξε τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Ισραήλ - Αίγυπτο, με κοινές επιχειρήσεις και στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.

Την ίδια πλευρά διαλέγουν το ΠΑΣΟΚ και όλη η σαβούρα του εθνικιστικού - ακροδεξιού χώρου. Ολοι αυτοί σύσσωμοι ψηφίζουν τα δελτία της ΕΕ, που αρνούνται το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει στη δική του πατρίδα.

Ολοι αυτοί, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ισραηλινής και της αμερικάνικης πρεσβείας, αγνόησαν το ομόφωνο ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής του 2015 για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Ολοι αυτοί προσπάθησαν να μας πείσουν να ευθυγραμμιστούμε με τον σύμμαχο των ελληνικών κυβερνήσεων, με το κράτος του Ισραήλ, να αποδεχτούμε ότι όλα ξεκίνησαν στις 7 του Οκτώβρη, και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ με προτζέκτορες στην πρόσοψη της Βουλής.

Οι λαοί δεν φιμώνονται!

Τι προσπαθούν να μας πείσουν; Οτι ένας λαός που μετράει 100 χιλιάδες νεκρούς από τις ισραηλινές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, που έχει πάνω από 6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που γεμίζει τις φυλακές του Ισραήλ με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, με γυναίκες και παιδιά, με ανθρώπους που ούτε καν έχουν δικαστεί, θα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια; Οτι οι υπόλοιποι λαοί δεν θα βγάζουν τσιμουδιά επειδή έτσι επιτάσσει το «εθνικό συμφέρον»; Οτι ο ελληνικός λαός θα δεχτεί τις βαριές συνέπειες του πολέμου, των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ακρίβειας στα τρόφιμα, που θα προστεθούν σε ένα ρημαγμένο από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς εισόδημα, και θα μείνει σιωπηλός; Μάταιες οι προσδοκίες τους.

Ολοι αυτοί πήραν μια πρώτη απάντηση, με τις εκατοντάδες αποφάσεις στήριξης του παλαιστινιακού λαού από τα σωματεία της χώρας. Με τις καταδίκες των εγκλημάτων του Ισραήλ.

Πήραν μια πρώτη απάντηση από τις χιλιάδες υψωμένες σημαίες της Παλαιστίνης στα μπλοκ των εργατικών σωματείων στις 18 Οκτώβρη, στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που έδωσε δύναμη και θάρρος σε εργαζόμενους και άλλων χωρών να βγουν με τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Εκεί κουρελιάστηκαν οι κοινές αξίες των δύο κυβερνήσεων, αλλά και η καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι ευθυγραμμίζεται με τα ΝΑΤΟικά προστάγματα.

Τους το λέμε ξανά: Η προπαγάνδα σας δεν θα περάσει στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό, που διαδηλώνει μαζικά σε όλη την Ελλάδα για να σταματήσει το έγκλημα, η συμμετοχή της χώρας μας στη σφαγή. Δεν θα περάσει ούτε στους λαούς όλου του κόσμου, που βγαίνουν στους δρόμους για να σταθούν στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, ακόμα και στις χώρες της «δημοκρατικής» Δύσης, που απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Αν νομίζουν η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες ότι μπορούν να φοβίσουν τους λαούς, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν νομίζουν ότι βρήκαν το αντίδοτο στις λαϊκές κινητοποιήσεις με τη χρήση του κατασταλτικού μηχανισμού τους, θα απογοητευτούν. Δεν θα δεχτούμε το κράτος να σηκώνει το χέρι απέναντι στα σωματεία! Το δίκιο των λαών δεν φιμώνεται! Κάθε χτύπημα θα απαντιέται με τη συμμετοχή χιλιάδων στους δρόμους!

Θέλουν την πόλη της Ελευσίνας ορμητήριο πολέμου. Οχι πρόσκαιρα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά μόνιμα. Αυτό ακριβώς διευρύνεται με τον «Στρατηγικό Διάλογο», δηλαδή η δυνατότητα των ΗΠΑ να την αξιοποιούν χωρίς όρια για τα μεταγωγικά αεροσκάφη τους. Αυτό αποδείχθηκε και με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού από την 112 ΠΜ σηκώθηκαν τα φορτία με τα όπλα για την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι τον Φλεβάρη του '22, και από εδώ σηκώθηκαν τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ για να μεταδώσουν εικόνα στο ΝΑΤΟ για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτόν τον σχεδιασμό συμπληρώνουν και οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία αποκτούν ρόλο υποστήριξης - επισκευής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟικού στόλου της Μεσογείου γενικότερα.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε να μας λένε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στα πράγματα και ότι θα παρεμβαίνει όπου προστάζει το ΝΑΤΟ. Οτι η στοχοποίηση των πόλεων όπου ζούμε είναι το κόστος που πρέπει να αναλάβουμε γιατί είμαστε σε αυτήν τη συμμαχία, με αυτούς τους αντιπάλους. Δεν τους αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν για τις δικές μας τύχες! Οι εργαζόμενοι θα πουν την τελευταία λέξη με τους αγώνες τους! Εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη των λαών! Μόνο έτσι θα μπουν εμπόδια στα επόμενα βήματα της εμπλοκής, μόνο έτσι θα ανοίξει ένας πιο ελπιδοφόρος δρόμος για τους λαούς, μακριά από τις θανατηφόρες αντιθέσεις του σάπιου συστήματος.

Ολοι στα σωματεία! Ολοι στον αγώνα!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΝΗΣ
Είμαστε με τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους

Ο Βαγγέλης Γκίνης στην ομιλία του ανέφερε ότι οι επαγγελματίες ενώνουν τη φωνή τους με τις φωνές των εργαζομένων ενάντια στη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας σε ορμητήριο πολέμου για τα γεράκια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

«Η Ελευσίνα», τόνισε, «είναι πόλη βιοπαλαιστών, είναι πόλη με ιστορία λαϊκών - εργατικών αγώνων, που περνάνε από γενιά σε γενιά κι εμείς που ζούμε κι εργαζόμαστε εδώ γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε το άδικο. Γνωρίζουμε πότε ένας λαός αγωνίζεται για το δίκιο του. Γνωρίζουμε πότε ένας λαός αγωνίζεται για τη ζωή του και την πατρίδα του. Γι' αυτό και σήμερα θα ακουστεί δυνατά και στις δικές μας γειτονιές το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη!"».

Ακόμα διατύπωσε την απαίτηση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να καταδικάσει τη συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν όσοι ήταν λαλίστατοι προεκλογικά, τώρα να μη βγάζουν άχνα γι' αυτήν την πολύ αρνητική εξέλιξη.

Αναφερόμενος στα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για το ΝΑΤΟ και στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών σημείωσε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποκαλεί φοροφυγάδες τους επαγγελματίες, ενώ «είμαστε εμείς που πληρώνουμε τους άδικους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τόσους άλλους. Οταν από τις δικές μας τσέπες βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα για να μοιράζεται "ζεστό" χρήμα στους ομίλους».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων επισήμανε ότι «σε μια αντιλαϊκή ιμπεριαλιστική σκυταλοδρομία υπέγραφαν τη μια συμφωνία πίσω από την άλλη με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, για να στρώσουν το έδαφος για την επέλαση των ομίλων» και θύμισε ότι «η δήθεν "προοδευτική" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε από την γκαρνταρόμπα το παλαιστινιακό σάλι και φόρεσε το κοστούμι των επενδυτών και αγκαλιαζόταν με τον Νετανιάχου».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι επαγγελματίες, τα σωματεία και οι φορείς στέλνουμε το μήνυμα πως τα σχέδια της κυβέρνησης εδώ δεν περνάνε. Και σε όσους διάλεξαν την τακτική των ίσων αποστάσεων, τους λέμε ότι εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Είμαστε με τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους όπως αγωνιζόμαστε κι εμείς για το δικό μας».

Καθημερινά, σημείωσε, «εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των Παλαιστίνιων με κάθε τρόπο και κλιμακώνουμε τον αγώνα για τη ζωή και το εισόδημά μας, δίνοντας ραντεβού στις 8 του Νοέμβρη στο μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο των επαγγελματιών στην πλατεία Κλαυθμώνος».

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΚΑΝΗ
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί τους βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας βρισκόμαστε εδώ από 22 φοιτητικούς συλλόγους για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα μας σε ακόμα πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς», τόνισε η Μαριάνθη Τσοκάνη και συμπλήρωσε ότι οι φοιτητές στέκονται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, «που δίνει έναν δίκαιο αγώνα για τη λευτεριά του, για τη ζωή του, για να έχει τη δικιά του πατρίδα ενάντια στη δολοφονική κατοχή του Ισραήλ».

Επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σταθμός για να υλοποιούνται τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» ανέφερε πως τα σχέδια και οι σφοδροί ανταγωνισμοί τους οδηγούν τους λαούς σε κίνδυνο και έτσι και ο ελληνικός λαός «με τις πολύ βαριές ευθύνες της κυβέρνησης γίνεται εν δυνάμει θύτης του Παλαιστινιακού λαού και από την άλλη θύμα σε ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων σημειώνοντας ότι «σήμερα, αντί να υλοποιούν την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, μπλέκουν τη χώρα μας ενεργά στο μακελειό στηρίζοντας με όλους τους τρόπους το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Είναι ντροπή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να λέει ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του.

Ο λαός μας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια και είναι με το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού.

Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Δυναμώνουμε την πάλη μας για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από αυτά τα σχέδια.

Οι λαοί που αγωνίζονται για το δίκιο τους δεν είναι τρομοκράτες. Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Η πόλη μας δεν μπορεί να είναι αεροπορική βάση πολεμικών δολοφονικών σχεδίων»

Η χτεσινή πορεία στάθηκε και έξω από το δημαρχείο, όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ομάδα διαδηλωτών παρενέβη στη συνεδρίαση, επιδίδοντας το ψήφισμα της συγκέντρωσης και απαιτώντας να καταδικαστεί η απόφαση της κυβέρνησης για εμπλοκή της χώρας στο μακελειό. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί απόφαση καταδίκης της χρήσης της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Τελικά, χτες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε το ψήφισμα που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Η πόλη μας δεν μπορεί να είναι αεροπορική βάση πολεμικών δολοφονικών σχεδίων, ούτε στόχος αντιποίνων. Οι ματωμένες μπίζνες οικονομικών συμφερόντων και οι ανταγωνισμοί τους για το μοίρασμα της πίτας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας.

Η κυβέρνηση αντί να υλοποιεί την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, που είναι η μόνη ειρηνική διέξοδος, αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες, συμμετέχοντας ακόμα πιο ενεργά στο μακελειό των λαών της Μέσης Ανατολής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τις ανάγκες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εμπλέκοντας τη χώρα στο μακελειό και τον λαό μας σε νέους κινδύνους».


Πανό και συνθήματα έξω από την 112 Πτέρυγα Μάχης

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή

Με μια συμβολική κίνηση ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

Μέλη σωματείων και φορέων της Αττικής έφτασαν έξω από την 112 Πτέρυγα Μάχης, ξεδίπλωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή στη Γάζα.

Διατράνωσαν και έξω από το στρατόπεδο την απαίτηση να μη μετατραπούν η 112 Πτέρυγα Μάχης και η Ελευσίνα σε ορμητήριο πολέμου.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών τράνταξαν όλη την περιοχή: «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!».

Στον δρόμο έξω από την 112 Πτέρυγα Μάχης γράφτηκε «Να μη γίνει η Ελευσίνα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών - Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ οι πυρσοί έκαναν τη νύχτα μέρα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Καμιά εμπλοκή της χώρας στο μακελειό - Νέα κινητοποίηση στις 5 Νοέμβρη

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τη μεγάλη κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα που διαβάστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση σημειώνει: «Είμαστε εμείς που πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε στη μεγαλειώδη διαδήλωση από τη Βουλή στην ισραηλινή πρεσβεία και αντιμετωπίσαμε την απρόκλητη κρατική καταστολή, επειδή εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο δίκιο του Παλαιστινιακού λαού που διεκδικεί να έχει πατρίδα, απέναντι στην κατοχή από το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ. Επειδή παλεύουμε να μην εμπλακεί η χώρα μας στη σφαγή και στο μακελειό. Να μη γίνει ορμητήριο πολέμου και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ισραήλ και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου, συνιστά πρόκληση, συνενοχή στο έγκλημα και στην κατοχή, δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό.

Οι δηλώσεις του για το "δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", το οποίο όπως είπε "πρέπει να ασκεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος", λίγες μέρες μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, είναι εκτός από ανιστόρητες και εξοργιστικές.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 5.000, ανάμεσά τους πάνω από 2.000 παιδιά και πάνω από 1.000 γυναίκες.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα κάθε 15 λεπτά σκοτώνεται και ένα παιδάκι.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα οι τραυματίες ξεπερνούν τις 15.000 χωρίς να έχουν την αναγκαία περίθαλψη, εξαιτίας του ασφυκτικού αποκλεισμού του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ.

Και αυτά είναι τα στοιχεία μόνο των τελευταίων ημερών, αφού εδώ και δεκαετίες συντελείται μια πραγματική γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα. Τις συνέπειες της κατοχής και της βάρβαρης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ, τις πληρώνει και ο ίδιος ο ισραηλινός λαός.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, απαιτώντας:

  • Καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ.
  • Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Ψαρά".
  • Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Τώρα αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλούμε όλο τον λαό της Αττικής σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία την Κυριακή 5 Νοέμβρη 11 π.μ. στο Σύνταγμα και στην πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Καλούμε ιδιαίτερα να συμμετάσχουν καλλιτέχνες που να εναντιώνονται στο έγκλημα για να τραγουδήσουμε όλοι ένα τραγούδι για τα παιδιά της Παλαιστίνης, για το δικαίωμά τους στη ζωή και στην πατρίδα».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση σωματείων και μαζικών φορέων στην Ελευσίνα, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, σημείωσε: «Από την Ελευσίνα, δίπλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο, που η κυβέρνηση έδωσε στους Αμερικάνους για τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς, χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες διαδηλώνουν "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Οποιαδήποτε διευκόλυνση, όπως η Στρατηγική Συμφωνία για τις Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οπως και οποιαδήποτε στήριξη στο κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, που εδώ και επτά δεκαετίες δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό. Το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Free Palestine", αντηχεί πλέον σε όλο τον κόσμο. Ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να ζήσει στη δική του πατρίδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη, στα σύνορα του 1967, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, νοικοκύρης στον τόπο του και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί από κάθε εκμετάλλευση και καταπίεση. Τώρα να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ