ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Τρομοκρατικές συλλήψεις σε βάρος αιρετών της Τοπικής Διοίκησης

Τέσσερις εκλεγμένοι σε τοπικά συμβούλια, οι δυο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διώκονται επειδή πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στη Χίο
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στη Χίο
Την Πέμπτη στη Χίο συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη οι πρόεδροι τεσσάρων κοινοτήτων του νησιού, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του παραρτήματος των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα!

Συγκεκριμένα, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία για την κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χίο που έγινε την Τετάρτη, το πρωί της Πέμπτης συνελήφθησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Λαγκάδας, Μάρκος Κούνουπας και Συκιάδας, Κώστας Μαυρέλος, που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η σύλληψή τους έγινε αμέσως μετά τη νέα κινητοποίηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ. Ο πρώτος προσήχθη από το ιατρείο του και ο δεύτερος από το κατάστημα εστίασης που είναι σερβιτόρος, την ώρα της εργασίας τους!

Ακόμη συνελήφθησαν οι πρόεδροι των Καρδαμύλων, Δώρα Σαββοπούλου και της Πιτυούς, Μιχάλης Φυτούσης, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα με δικηγόρο. Και οι 4 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τον Απρίλη του 2024, με την κατηγορία της «παρακώλυσης κοινωφελούς υπηρεσίας».

Το... έγκλημα για το οποίο οι πρόεδροι των κοινοτήτων κατηγορούνται είναι ότι πρωτοστάτησαν σε διαδηλώσεις και μαζί με τον λαό της Χίου απαίτησαν να μην μπει λουκέτο στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα, το οποίο εξυπηρετεί τα χωριά της Β. Χίου. Η διαμαρτυρία τους πάει κόντρα στις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση, που περνάει μέσα και από το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, μαζί με το χτύπημα των δικαιωμάτων και τις «εθελούσιες» απολύσεις που έχει εξαγγείλει η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις συλλήψεις
Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις συλλήψεις
Από την πρώτη στιγμή έγινε συγκέντρωση Σωματείων, φορέων και κατοίκων τόσο έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όσο και στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τις τρομοκρατικές διώξεις. Παρέμβαση στον αστυνομικό διευθυντή Βόρειου Αιγαίου για την απελευθέρωση των συλληφθέντων έκανε η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια.

Εγκληματίες δεν είναι οι πρόεδροι των χωριών αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων που αφήνει τα νησιά χωρίς υπηρεσίες

«Εγκληματίες δεν είναι οι πρόεδροι των χωριών μας», τονίζει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι εγκληματική είναι η πολιτική των κυβερνήσεων «που αφήνει τα χωριά χωρίς υπηρεσίες, χωρίς γιατρούς, χωρίς ασθενοφόρα. Ο αυταρχισμός και η καταστολή να σπάσουν με τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση».

Την επικίνδυνη κλιμάκωση και τρομοκρατική κίνηση της κυβέρνησης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου και ζητά «να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, πουθενά στα ακριτικά νησιά μας και στη χώρα μας. Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, με δεδομένο ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και του ταχυδρομείου επιτάσσουν την πρόσληψη και όχι απόλυση προσωπικού των ΕΛΤΑ, την αύξηση των μισθών και των δικαιωμάτων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζομένους τους, τη θωράκιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του κλάδου».

Σε δήλωσή του έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Χίου, ο Μάρκος Σκούφαλος, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «προκειμένου να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, τις απολύσεις, το κλείσιμο όλων των παραρτημάτων προκειμένου να ευνοήσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών του κλάδου, η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε οτιδήποτε».

Σωματεία και φορείς καταδικάζουν την επιχείρηση τρομοκράτησης

«Για την κυβέρνηση είναι έγκλημα να αγωνίζεσαι για να μην απαξιωθεί ο τόπος σου και να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες δημότες των ακριτικών νησιών μας, πόσο μάλλον όταν αυτός ο αγώνας είναι δεμένος με τα δικαιώματα των εργαζομένων και κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις. Με την κλιμάκωση της καταστολής η κυβέρνηση επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει όλο το αντιλαϊκό πρόγραμμά της», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Τις απαράδεκτες διώξεις καταγγέλλουν ακόμα: Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της AΔEΔY, το Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, οι Κοινότητες Λαγκάδας, Συκιάδας, Πυτιών, Καρδαμύλων, ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαγκάδας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, το Σωματείο ΟΤΑ Χίου, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βόρειου Αιγαίου.

ΕΛΤΑ
Αναδιοργάνωση με «λουκέτα» σε δεκάδες καταστήματα

Τεράστιες συνέπειες για κατοίκους και εργαζόμενους, για να βρει τον δρόμο στρωμένο ο «στρατηγικός επενδυτής»

Από διαμαρτυρία στο Μαρμάρι Εύβοιας
Από διαμαρτυρία στο Μαρμάρι Εύβοιας
Από τον περασμένο Ιούλη, όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου «αναδιοργάνωσης» των ΕΛΤΑ, δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει ή απειλούνται με «λουκέτο». Τον Ιούλη έκλεισαν 25 υποκαταστήματα, ενώ αυτήν τη βδομάδα σχεδιαζόταν το κλείσιμο άλλων 41 πανελλαδικά!

Απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα, στις περιοχές όπου σχεδιάζεται το κλείσιμο υποκαταστημάτων, διεκδικούν να παραμείνουν ανοιχτά, καθώς εξυπηρετούν πλήθος αναγκών τους, ενώ το σχεδιαζόμενο κλείσιμο θα τους ανάγκαζε να μετακινηθούν ακόμα και πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους για να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Πέρα από τη Χίο, κινητοποιήσεις έγιναν τις τελευταίες μέρες στο Μαρμάρι Εύβοιας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην Επισκοπή δήμου Χερσονήσου και στην Κάντανο Χανίων κ.α.

Σκοπός της «αναδιοργάνωσης» είναι να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και η παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή». Είναι δε αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και των διοικήσεων που διόρισαν, οι οποίες υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ταχυδρομικής αγοράς.

Δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ παρέχουν υπηρεσίες ταχυδρομικές, χρηματοοικονομικές και ταχυμεταφορών, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, πληρωμές συντάξεων και λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το κλείσιμο των καταστημάτων οδηγεί στην υποβάθμιση του ταχυδρομικού έργου και της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και σε ακριβότερες υπηρεσίες.

Η ταλαιπωρία για τους κατοίκους των περιοχών που δεν θα υπάρχουν πλέον τα καταστήματα, αλλά και γι' αυτούς των περιοχών που θα επιφορτιστούν με επιπλέον δουλειά είναι δεδομένη.

Εκτός από την υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών για το κοινό, δυσμενείς είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, καθώς το μέλλον τους είναι ρευστό και έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που επηρεάζουν τόσο την επαγγελματική, όσο και την προσωπική τους ζωή, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα απαντάνε στο απαράδεκτο πρόστιμο

Μαχητικά οργανώνεται η Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη

Με προσφορές για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ απαντάνε οι Κομματικές Οργανώσεις, οπαδοί και φίλοι στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα για διακίνηση κουπονιών, σε υλοποίηση του αντιδραστικού νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει ως Ανώνυμες Εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους.

Παράλληλα, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις ενόψει της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2023. Φιλοδοξούν να υπερκαλυφθούν όλα τα πλάνα και το κουπόνι να φτάσει παντού.

Μέλη και φίλοι της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν 1.000 ευρώ πρώτη δόση, ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα. «Αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν ή ότι θα μας αναγκάσουν να περιορίσουμε τη δράση μας, είναι βαθιά γελασμένοι», τονίζει η ΤΟ ΒΔ Αττικής.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Τομεακής Επιτροπής Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, που συγκέντρωσε το ποσό των 2.000 ευρώ.

Επίσης, η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συγκέντρωσε 1.440 ευρώ ως πρώτη απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη μπροστά στο πρώτο κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης να δώσουν ηχηρό μήνυμα, ενισχύοντας το Κόμμα και συμβάλλοντας στην υπερκάλυψη του πλάνου, ο καθένας με ό,τι ποσό μπορεί.

Αντίστοιχα η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ προσφέρει 1.000 ευρώ. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, «το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς το απαράδεκτο νομοθέτημα το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014 και έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και το οποίο αντιμετωπίζει τα κόμματα ως Ανώνυμες Εταιρείες».

«Οσοι πιστεύουν πως με πρόστιμα και κυρώσεις στο Κόμμα μας θα καταφέρουν να το φιμώσουν, ότι θα παρεμποδίσουν την πλατιά δράση και παρέμβασή του στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους λέμε ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Φαρμάκου - Χημικής Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ. «Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι τους ενοχλεί η δράση, η παρέμβαση και η αταλάντευτη στάση του Κόμματός μας να είναι πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας», προσθέτει.

Καλεί όλα τα μέλη της, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος «να δώσουμε αποστομωτική απάντηση στα σχέδιά τους! Με ακόμα μεγαλύτερες και περισσότερες οικονομικές εισφορές στο Κόμμα μας τις επόμενες μέρες, ακόμα πιο πλατιά οικονομική εξόρμηση στους χώρους δουλειάς».

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις συλλήψεις στη Χίο. Τόνισε ότι η σύλληψή τους αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια, ότι συνιστά ποινικοποίηση των λαϊκών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ