ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Απαιτούν τα κλεμμένα τους ένσημα, υποχρεωτική ΣΣΕ, μέτρα προστασίας στα εργοτάξια

Κλιμακώνεται η δράση για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης

Από τις περιοδείες και τις συζητήσεις σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
Από τις περιοδείες και τις συζητήσεις σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
«Να νεκρώσουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά, να βγούμε όλοι στους δρόμους»: Το κάλεσμα αυτό μεταφέρεται από πόλη σε πόλη και από γιαπί σε γιαπί, σε κάθε μικρό και μεγάλο έργο, μπροστά στην πανοικοδομική απεργία της 8ης Νοέμβρη. Με τους εργάτες στις οικοδομές να έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια που τους ρουφάει το μεροκάματο, με τα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές κ.λπ., οι περιφερειακές συσκέψεις που ήδη πραγματοποιούνται, οι περιοδείες και οι εξορμήσεις από τα Συνδικάτα, δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια επιτυχημένη απεργιακή μάχη. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της απεργίας ξεχωρίζει αυτή για την αναγνώριση και διανομή, επιτέλους, των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ένα αίτημα δίκαιο που οι οικοδόμοι απαιτούν να γίνει πράξη, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία φορά που δόθηκαν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα, αν και ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις σχετικές εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων κατασκευών, δεν τις αποδίδει στους εργάτες που έχουν δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων θα αποτελέσει μια σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες οικοδόμους, που μαζεύουν ένσημο το ένσημο για να βγουν στη σύνταξη.

Διεκδικούν επίσης να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που προστατεύει τους οικοδόμους και δίνει ώθηση προς τα πάνω στο μεροκάματο. Με την υποχρεωτικότητα θα αυξηθούν το ένσημο, το δωρόσημο και η σύνταξη.

Μεγάλο μέτωπο για τους οικοδόμους αποτελεί και αυτό για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι δεν περνάει βδομάδα χωρίς τουλάχιστον ένα θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα οικοδόμο και, σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, τα Συνδικάτα απαιτούν να επαναλειτουργήσουν σε σταθερή βάση οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μια 10ετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Να στελεχωθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας με το αναγκαίο προσωπικό και να εξοπλιστούν με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, με ευθύνη της εργοδοσίας, και να επωμίζεται εξολοκλήρου το κόστος.

Ακόμα, διεκδικούν έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα, και υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.

Μαχητική η συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Στο πλαίσιο της μάχης για την οργάνωση της απεργίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πέρα από τις περιοδείες στα εργοτάξια, πραγματοποίησε και Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή μεταναστών και εργαζομένων από μεγάλα εργοτάξια, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οργάνωση του αγώνα και τη διεκδίκηση εργοταξιακών ΣΣΕ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Γάκιας, παρουσιάζοντας την κατάσταση στον κλάδο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, τον 5053/2023, ο οποίος φέρνει νέες ελαστικές μορφές εργασίας και επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Ο νόμος, θύμισε, χτυπάει την καρδιά των κατακτήσεων, το 8ωρο ή 7ωρο και το 5ήμερο. Και εξήγησε ότι δημιουργείται πλέον ο κίνδυνος νομιμοποίησης της δουλειάς το Σάββατο, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για κατάργηση της προσαύξησης κατά 20% των ενσήμων (κάθε πέντε ένσημα κολλιέται ένα επιπλέον). «Αν χαθεί η προσαύξηση, σημαίνει πως οι οικοδόμοι θα χρειάζονται 900 ένσημα επιπλέον (4.500 αντί για 3.600) για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, με δεδομένη τη δυσκολία που υπάρχει ήδη με το μάζεμα των ενσήμων. Ακόμα, ο νόμος φέρνει 13 ώρες δουλειάς τη μέρα σε δύο εργοδότες ή σε έναν εργοδότη με δύο ΑΦΜ. Αυτό θα σημαίνει και μείωση των αποδοχών, αφού οι επιπλέον ώρες δεν θα πληρώνονται ως υπερωρίες. Επιπλέον, έτσι μεγαλώνει η κούραση, μία από τις βασικές αιτίες των θανατηφόρων και σοβαρών "ατυχημάτων" στον κλάδο. Σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, κάνει την κατάσταση πολύ ανησυχητική. Ηδη κάθε δυο βδομάδες ένας οικοδόμος χάνει τη ζωή του, χώρια οι τραυματίες...».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η οικοδομική δραστηριότητα δείχνει να αυξάνεται συνεχώς. Εργα όπως αυτό στο Ελληνικό απασχολούν περίπου 400 οικοδόμους και σύντομα θα απασχολήσουν περισσότερους. Στην κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό απασχολούνται 150 - 200 άτομα, ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλοι. Συνεχίζονται οι ανακαινίσεις στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις γύρω του Ελληνικού περιοχές, κάνει «πάρτι». Αυξάνεται συνεχώς η κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ενώ όλο και πυκνώνουν τα γιαπιά και στην υπόλοιπη Αττική. Φαίνεται ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική τα επόμενα χρόνια θα κινείται σε τέτοια υψηλά επίπεδα, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε αυτό το απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον ανά πάσα στιγμή.

Το ζήτημα που μπαίνει, σημείωσε, είναι «τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Από τη μια έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα, λόγω και της υπογραφής της ΣΣΕ, από την άλλη το τεράστιο κύμα ακρίβειας "τρώει" το εισόδημα. Η ισχυρή τους οικονομία λοιπόν έχει μία ισχυρή προϋπόθεση: Οι εργαζόμενοι να ζουν πολύ κάτω από τις δυνατότητες της εποχής και σε πολλές περιπτώσεις να μην καλύπτουν τις βασικές ανάγκες».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τόνισε, ο κλάδος πρέπει να δυναμώσει τη συλλογική δράση. Με κριτήριο τις ανάγκες των οικογενειών τους, οι οικοδόμοι μαζί με το Συνδικάτο ως συλλογικό οργανωτή να απαιτήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε μεγαλύτερα και μικρότερα εργοτάξια και, κυρίως, να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα για διεκδικήσεις αυξήσεων πάνω από τη ΣΣΕ. Οποιες αυξήσεις αποσπαστούν σε διμερείς συμβάσεις μέχρι την υπογραφή της επόμενης κλαδικής ΣΣΕ, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από πιο ψηλά οι απαιτήσεις και για το μεροκάματο και για το ένσημο.

Είναι αυτονόητο λοιπόν, συνέχισε, ότι οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές γενικότερα, πρέπει να απεργήσουν και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση. Από την άλλη, έχει και μια ιδιαίτερη σημασία η επιτυχία της, γιατί είναι η πρώτη μετά τις εκλογές, σε μια περίοδο που εφαρμόζεται ο νέος αντεργατικός νόμος, που εκτοξεύει απειλές στα συνδικάτα για πρόστιμα και φυλακίσεις.

Αναδεικνύοντας τη σημασία έντασης της μάχης για την επιτυχία της απεργίας, υπογράμμισε ότι μια κλαδική απεργία είναι δύσκολη υπόθεση και «εμείς είμαστε οι μόνοι και οι άμεσοι προπαγανδιστές της. Ούτε κανάλια θα την αναδείξουν, ούτε από σπόντα θα τη μάθουν οι οικοδόμοι. Γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων, πέρα από την κεντρική διοίκηση, τις διοικήσεις των Παραρτημάτων, μέχρι το κάθε μέλος του Συνδικάτου. Οσο πιο άμεσα μιλήσουμε με οικοδόμους και αναδείξουμε την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να είναι επιτυχημένη η απεργία μας, τόσο θα εξασφαλίσουμε και τη μαζικότητά της».

Δύο νεκροί οικοδόμοι σε μια βδομάδα

Με τη μαύρη λίστα του θανάτου στα εργοτάξια να μακραίνει μέρα με τη μέρα, η επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη για τους οικοδόμους παίρνει πια ζωτικό χαρακτήρα, για να μη χάνονται άλλοι εργάτες στον βωμό του κέρδους.

Μόνο τη βδομάδα που μας πέρασε σκοτώθηκαν δύο εργάτες σε εργοτάξια, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό για τον κλάδο των Κατασκευών στους 17 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα φρικιαστικό ήταν το εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα εργάτη σε φρεάτιο όταν πέρασε από πάνω του τροχός που κόβει την άσφαλτο για την όδευση οπτικών ινών.

Την ίδια μέρα, άλλος ένας οικοδόμος έπεσε νεκρός στην Κέρκυρα, ένας 49χρονος μετανάστης από το Πακιστάν που καταπλακώθηκε από τοίχο ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στο κτίριο που μέχρι πέρσι στεγαζόταν το 4ο Λύκειο στα Παγκρατέικα.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Οικοδόμων του νησιού σε σχετική ανακοίνωση, ο οικοδόμος εργαζόταν χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, ενώ καταγγέλλει ότι Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κέρκυρα δεν υπάρχει, οι δε ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τα Γιάννενα, που έχει 3 επιθεωρητές για όλη την Ηπειρο! Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η μη δυνατότητα άμεσου ελέγχου, από το πρώτο 24ωρο, του χώρου του ατυχήματος από τους αρμόδιους επιθεωρητές ευνοεί τη δυνατότητα παραποίησης των στοιχείων και συγκάλυψης των ευθυνών.

Κεραυνοβολήθηκε οικοδόμος στην Κρήτη

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» είχε οικοδόμος την Πέμπτη το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 55χρονος ελαιοχρωματιστής τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας μετά από πτώση από μεγάλο ύψος κτιρίου, την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε πέργκολα και όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό καλώδιο, κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο ΠΑΓΝΗ, όπου διασωληνώθηκε σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, αναδεικνύοντας ότι ο κλάδος των Κατασκευών έχει τη θλιβερή πρωτιά των εργατικών «ατυχημάτων», με τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων να είναι τεράστιες. Επισημαίνει δε ότι η απεργία στις 8 Νοέμβρη είναι μεγάλος σταθμός «για να γίνει η οργή μας οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης για την ασφάλεια της ζωής μας στους χώρους δουλειάς».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε:

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Πάτρα, 10.30 π.μ., στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Λάρισα, 11 π.μ., πλατεία Γαργαλιάνων.

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία (τράπεζα Alpha Bank).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ