ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Με όλες τις δυνάμεις τους στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις

Στις 24 Νοέμβρη η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Πρόγραμμα δράσης σε όλη τη χώρα από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στον Νοέμβρη προχωρούν οι συνταξιούχοι με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, προτάσσοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι.

Αντίστοιχα θα οργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ στην Αττική η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στις 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 10.30 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, τα πρωτοβάθμια σωματεία των συνταξιούχων ήδη πραγματοποιούν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ενώ προχωρούν και σε κινητοποιήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με αιχμή τα ζητήματα των παροχών Υγείας.

Προβλήματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στην αφόρητη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, όπως εύστοχα περιγράφει η ΣΕΑ στην ανακοίνωσή της:

«Είναι εδώ: Οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των Δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6%, ακόμα και στους πεθαμένους, της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015 - 2016, επικουρικών και Δώρων. Το άρπαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας και της "προσωπικής διαφοράς", του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος σήμερα διατηρείται από την κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργηση. Ο κατάλογος δεν τελειώνει...».

Ειδικότερα στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «αυξήσεων» στις συντάξεις η ΣΕΑ απαντά: «Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" μετά από 13 χρόνια, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έδωσε στο τέλος της προηγούμενης θητείας της, ήταν πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και όχι σε όλους τους συνταξιούχους, λόγω "προσωπικής διαφοράς". Δεν δόθηκε ποτέ καμία αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Οσοι από τους συνταξιούχους πέρασαν κάποια λογιστικά νομοθετικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) και το ποσό της "προσωπικής διαφοράς" μεγάλωσε. Τα ίδια και στους συνταξιούχους που πέρασαν τα φορολογικά όρια.

Και όλα μαζί τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που έχουν καταστήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα.

Τώρα η κυβέρνηση μας κάνει τη χάρη να δώσει, όπως λέει, νέες "αυξήσεις" της τάξης του 3,1%, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς και κάποια επιδόματα κοροϊδίας, τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται...».

Γι' αυτό οι συνταξιούχοι εμμένουν στα αιτήματά τους και διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού, κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της "προσωπικής διαφοράς" στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ. Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ρύθμιση των χρεών και, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα, το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%. Η εθνική σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.

Αμεση πρόσληψη γιατρών - νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Κατάργηση δημοτικών τελών για συνταξιούχους με ετήσια σύνταξη έως 12.000 ευρώ.

  • Την Τρίτη 31 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. στο Αγρίνιο (Εργατικό Κέντρο) συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των 7 Συνεργαζόμενων Σωματείων Συνταξιούχων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ήδη προγραμματίζονται συνταξιουχικές συσκέψεις: Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. σε Μεσολόγγι (Εργατικό Κέντρο) και Ναύπακτο (Εργατικό Κέντρο). Την Πέμπτη 9 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. σε Αμφιλοχία (αίθουσα «Τρομπούκη») και Αστακό (δημαρχείο). Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στο Αγρίνιο (Εργατικό Κέντρο). Θα διοργανωθούν επίσης περιοδείες σε ΚΑΠΗ την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., και την ίδια μέρα και ώρα στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες όλων των πόλεων του νομού.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απεργούν στις 30 Οκτώβρη ενάντια σε απολύσεις και εκβιασμούς

Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς στις 30 Οκτώβρη ενάντια στις εκβιαστικές «εθελούσιες» απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» απόλυσης, προωθώντας τον σχεδιασμό της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού και επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί σε μαζική συμμετοχή και σημειώνει ότι η τράπεζα είχε προδιαγράψει την εξέλιξη καθώς «είχε φτάσει στο σημείο να μην αποδίδει ρόλους, δηλαδή καθήκοντα σε πολλούς εργαζόμενους του δικτύου» και τώρα δείχνει «στους εργαζόμενους με κάθε τρόπο την πόρτα της "εθελούσιας" εξόδου. Είχε μάλιστα από τα πριν καταφέρει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο κλίμα ανασφάλειας, θέτοντας ζητήματα αλλαγής του Οργανισμού Προσωπικού και αμφισβήτησης δικαιωμάτων που έχουμε εδώ και δεκαετίες, κάνοντας συναντήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο».

Ακόμα, αναδεικνύει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις ηγεσίες των σωματείων, τονίζοντας ότι με τη στάση τους διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, «ανακοινώσεις με διαφορετικές ημερομηνίες, διαιρεμένοι εργαζόμενοι, διλήμματα, εντυπώσεις αγωνιστικότητας είναι το τελευταίο που έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι».

Τέλος, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει ότι η νέα μείωση του προσωπικού θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη και ανυπόφορη την εντατικοποίηση και την πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, «γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται η καθολική συμμετοχή στον αγώνα απέναντι στην υλοποίηση των σχεδίων της τράπεζας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στην καθαριότητα

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών του προχωρά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας από τους 90 συμβασιούχους εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) της καθαριότητας, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν την Τρίτη 31 Οκτώβρη.

Με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Διοίκηση του συλλόγου το πρωί της Πέμπτης, απαιτήθηκε για ακόμη μία φορά να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των καθαριστριών χωρίς να απολυθούν. Κάλεσαν, μεταξύ άλλων, να μην παραδοθεί η καθαριότητα σε εταιρείες - εργολάβους και να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Μέχρι να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας Παρασκευή 27/10 και τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη (7 π.μ. - 10 π.μ.), η πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την τελευταία μέρα της σύμβασής τους (9 π.μ.), καθώς και η καθημερινή παρουσία στην Πρυτανεία από την Τρίτη και μετά.

Οπως καταγγέλθηκε, επιπλέον, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την καθαριότητα του ιδρύματος από την Τρίτη και μετά, όπως και η απαράδεκτη στάση της πρυτανικής αρχής, καθώς με την απόφασή της πριν δύο χρόνια να «τρέξει» τις διαδικασίες παράδοσης της καθαριότητας σε ιδιώτες, άνοιξε τον δρόμο στις απολύσεις. Τονίστηκε πως σε αυτή την κατεύθυνση δεν ευσταθούν όσα και ο πρύτανης κατά καιρούς έχει αναφέρει, ότι «υπάρχουν οι 90 θέσεις εργασίας» αλλά δεν «υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις» για την κάλυψή τους, εφόσον την ίδια ώρα πραγματοποιείται διεθνής διαγωνισμός για να προκύψει μειοδότης ανάληψης του έργου της καθαριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι 90 εργαζόμενοι δουλεύουν στον χώρο με συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου από το 2015 και μετά, ενώ πολλοί απ' αυτούς έχουν συμπληρώσει και περισσότερα χρόνια δουλειάς. Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενους που συντηρούν πολυμελείς, μονογονεϊκές οικογένειες με ΑμεΑ και πλέον συνολικά δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσής τους.

Πρόκειται, επίσης, για εργαζόμενους «απλωμένους» σε κάθε περιοχή που διατηρεί τμήματα το Πανεπιστήμιο, τόσο μέσα στην Πάτρα (Ρίο, Κουκούλι), όσο και σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Αν και έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις και στο παρελθόν, καμιά κυβέρνηση έως και σήμερα δεν ικανοποίησε την ανάγκη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, παρά μόνο συνέχιζαν να παίζουν στην πλάτη τους με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των καθαριστριών έχουν εκφράσει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αγρινίου, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής αρχής.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «VODAFONE - 360 CONNECT»
Στάση εργασίας ενάντια στις εξοντωτικές συνθήκες

Να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας (2 μ.μ. - 6 μ.μ.) την Παρασκευή 27 Οκτώβρη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, απαιτώντας να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τονίζει το Σωματείο, «οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να δουλεύουμε σε όλα τα τμήματα της εταιρείας ακόμα πιο πολύ και πιο εντατικά, μας εξοντώνουν καθημερινά».

Το Σωματείο απαιτεί: Τώρα προσλήψεις προσωπικού, ειδικά σε υποστελεχωμένα τμήματα (εξυπηρέτηση, τεχνική υποστήριξη, εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών). Να μη βγάζει ένας εργαζόμενος δουλειά για δύο. Συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρωμένα δικαιώματα με βάση το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει καταρτίσει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ