ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Ντίνος Θεοτόκης: Σ' ένα πέλαο πλέω...

Αυτήν την Πέμπτη η συναυλία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείου Σολωμού Κέρκυρας με μελοποιημένα σονέτα του συγγραφέα

Συναυλία με τίτλο «Ντίνος Θεοτόκης: "Σ' ένα πέλαο πλέω..."», όπου θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση μελοποιημένα σονέτα του Κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872 - 1923), καθώς και άλλες μελωδίες που είναι εμπνευσμένες από το έργο του, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Τη συναυλία οργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο του συγγραφέα. Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα σύμπραξης κορυφαίων Κερκυραίων και συνδεδεμένων με τη μουσική δημιουργία στην Κέρκυρα καλλιτεχνών, προς τιμήν του Κωνσταντίνου (Ντίνου) Θεοτόκη, ενός από τους πρόδρομους σοσιαλιστές λογοτέχνες.

Σονέτα του λογοτέχνη που μιλούν για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο μελοποίησαν οι μουσικοσυνθέτες Σπύρος Μαυρόπουλος, Αλκης Μπαλτάς και Σπύρος Προσωπάρης. Σολίστ είναι ο λυρικός ερμηνευτής από την κρατική όπερα της Βιέννης Παναγιώτης Πράτσος.

Οι ίδιοι συνθέτες εισέφεραν επίσης άλλες πρωτότυπες και διασκευασμένες μουσικές δημιουργίες τους σχετικά με τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη ή και αφιερωμένες σε αυτόν. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτές το εμβατήριο «Κωνσταντίνος Θεοτόκης».

Την ορχήστρα που συγκροτήθηκε για τη συγκεκριμένη συναυλία προς τιμήν του Κωνσταντίνου Θεοτόκη αποτελούν οι Κερκυραίοι μουσικοί Σπύρος Αρκούδης, Ισίδωρος Θύμης, Χρήστος Καλούδης, Αλέκος Μαυρόπουλος, Θεόδωρος Μαυρομμάτης, Πέτρος Μαυρομμάτης, Σπύρος Μπάκος, Σάκης Μυρώνης, Δημήτρης Ντακοβάνος, Κώστας Τζέκος, Σπύρος Τζέκος, Σπύρος Φαρούγγιας.

Την ορχήστρα διευθύνει και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Συμμετέχει σε ρόλο αφηγητή η ηθοποιός Χριστίνα Θύμη.

Συμπράττουν επίσης στη συναυλία, παρουσιάζοντας στην έναρξή της σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε ποίηση Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, με μετάφραση από τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, λαμβάνοντας υπόψη σημείωση - προτροπή του Κερκυραίου συγγραφέα το 1915 η μετάφρασή του «να τραγουδιστεί κατά τη σύνθεση του Μπετόβεν», η λυρική ερμηνεύτρια Ρόζα Πουλημένου και η πιανίστρια Μπήλιω Μωραΐτου - Καβαλλιεράτου.

Καλωσόρισμα και χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Περικλής Παγκράτης, πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείου Σολωμού Κέρκυρας.

Η Ερη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, θα προλογίσει τη συναυλία με αφιερωματικό κείμενο «"Τραγούδα, ψάλε", μουσική και ποίηση στο έργο του Κ. Θεοτόκη».

***

Παραθέτουμε κείμενο του διευθυντή ορχήστρας Χρήστου Ηλ. Κολοβού, ο οποίος θα είναι και ο μαέστρος της συναυλίας.

«Ηταν η τύχη του, φαίνεται, να προβάλλει μέσα σε τέτοιες κοσμοϊστορικές ταραχές, όταν ποτάμια αίματα βάφουν τη μητέρα γη, σα μια δειλή διαμαρτυρία ενάντια σ' ένα τόσο άτοπο καθεστώς που για να υπάρχει χρειάζεται τον παράλογο φόνο και την ατυχία τόσων πλασμάτων. Κ. Θ. (από την εισαγωγή του βιβλίου του "Η Τιμή και το Χρήμα").

Δεν θα υπήρχε, δυστυχώς, πιο ταιριαστή περίοδος για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης από αυτήν, που η "μητέρα γη" βάφεται με αίμα με "τον φόνο και την ατυχία τόσων πλασμάτων", όσο ετούτη, όπου δύο λαοί, ο παλαιστινιακός και ο ισραηλινός, είναι τα χιλιάδες θύματα από την επίθεση του κράτους του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Μια περίοδος που οι σοσιαλιστικές ιδέες του Θεοτόκη βρίσκουν σημαντικό έδαφος για να ανθίσουν και μέσω αυτών ο κόσμος μας να γίνει δικαιότερος και κυρίως χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Καλλιτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό πρόδρομο όμως των επαναστατικών ιδεών του Κ. Θ., μεταξύ άλλων, αποτελεί και το περίφημο χορωδιακό των Χωρικών από την πρώτη ελληνική όπερα "Ο Υποψήφιος" (1867) του συμπατριώτη του Σπυρίδωνος Ξύνδα (λιμπρ. Ιω. Ρινόπουλου), στο οποίο οι εργάτες της κερκυραϊκής γης περιγράφουν τη σκληρή, αποτρόπαιη και γεμάτη εκμετάλλευση από τα αφεντικά τους δουλειά στα χωράφια.

ΧΟΡΟΣ Γεωργών έσωθεν

Είναι το χάραμα - έσκασ' η μέρα

Παιδιά να φύγουμε - για τη δουλειά μας.

Κάτου 'ς τ' αμπέλια μας - 'ς τους λόγγους πέρα,

Για να δουλέψουμε - με τα τσαπιά μας

Πάμε και η μοίρα μας - μας το 'χει πει,

Ολοι θα σκάσουμε - εις το τσαπί.

ΤΙΝΕΣ: Ως πότ' εμείς οι δύστυχοι

Ζόρκοι, τυραγνισμένοι,

Ως πότε θα δουλεύουμε,

Θα 'μασθε πεινασμένοι!

ΕΤΕΡΟΙ: Ξυπόλυτοι, ξεσκούφωτοι

Δέρνουμε το 'κουφάρι!

Τέτοια ζωή καλήτερα

Ο διάολος να την πάρη.

ΟΛΟΙ: Πάμε κι' η μοίρα μας - μας το 'χει 'πει

Ολοι θα σκάσουμε - εις το τσαπί.

Ηταν πριν αρκετό καιρό, όπου γνωστός μου και αγαπητός Κερκυραίος δημοσιογράφος, με προσέγγισε να συνδιοργανώσουμε αυτό το αφιέρωμα στα εκατόχρονα από τον θάνατο του Κερκυραίου λογοτέχνη Ντίνου Θεοτόκη, με μία και αμετακίνητη προϋπόθεση, να μελοποιηθούν για πρώτη φορά συγκεκριμένα σονέτα του με λυρικοεπαναστατικό χαρακτήρα, μα και κάποιο από τα ερωτικά του. Η πρόταση του αγαπητού μου δημοσιογράφου περιελάμβανε εμένα ως μαέστρο, ένεκα, όπως λέει, ότι η ψυχή μου είναι και κερκυραϊκή και ας είμαι Λάκων. Με πολύ χαρά δέχτηκα και τιμή τόσο την πρόσκληση όσο και το "κομπλιμάν" και ριχτήκαμε στη δουλειά.

Ετσι, σας δίνουμε κάποιες πολύ όμορφες μουσικές σελίδες καμωμένες με γνώση και μεράκι, αλλά και ως συνέχεια της κερκυραϊκής μουσικής παράδοσης 200 ετών, από σπουδαίους Κερκυραίους συνθέτες και ερμηνευτές, που επί δεκαετίες λαμπρύνουν τα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή ξεκινά αναμφισβήτητα από τον "Πατριάρχη" της, τον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο - Μάντζαρο και φτάνει στις μέρες μας αδιάκοπα, όχι μόνο συνθετικά μα και κοινωνικά, αφού στην Κέρκυρα επί Μάντζαρου ιδρύθηκε και εδραιώθηκε ως τώρα, το πολύ κατοπινό παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο της Βενεζουέλας "το Σύστημα" ("elsystema"), ένα σύστημα στο οποίο τα παιδιά των Κορφών, επί 200 χρόνια, μαθαίνουν μουσική δωρεάν! Οπως και στη Βενεζουέλα.

Στις 2 Νοέμβρη 2023 συμβαίνει λοιπόν η ιστορική αυτή συναυλία, ενώ μια μέρα σαν κι αυτή του 1960, έπεσε από το πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ διηύθυνε την 3η του Μάλερ, την επονομαζόμενη "Η νίκη της ζωής επί του θανάτου". Κι εμείς εδώ απόψε τιμάμε τις τέχνες και τους αγώνες των υπηρετών της από τον Μάντζαρο, τον Ξύνδα, τον Θεοτόκη, τον Μητρόπουλο, έως τον Προσωπάρη που συνεχίζει το έργο του Μάντζαρου στην "Παλαιά" και τους Ελληνες μουσικούς που αντιστέκονται στην αποπνευματοποίηση και την αμουσία κράτους και εποχής».


«Ολες του κόσμου οι φωνές»

Συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Γιάννη Μπελώνη στο Θέατρο «Αθηνά»

Η παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι είναι το περιεχόμενο της συναυλίας που παρουσιάζουν την Τετάρτη 1η Νοέμβρη στο Θέατρο «Αθηνά» (Δεριγνύ 10 και Πατησίων, έναντι σταθμού «Βικτώρια») η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μπελώνης.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου συναντά τον κορυφαίο ενορχηστρωτή και πιανίστα Γιάννη Μπελώνη για να αποδώσουν σπουδαία τραγούδια που σφράγισε ο ποιητικός λόγος των Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Χάινε, Ελυάρ, Μπουκόφσκι, Ομάρ Καγιάμ και Πιερ Ζαν Ζουβ.

Οταν η ελληνική μουσική συνάντησε την ξένη ποίηση δημιουργήθηκαν διαχρονικά τραγούδια όπως «Αννα μην κλαις», «Αν η μισή μου καρδιά», «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Μικρόκοσμος», «Ο παράδεισός μου», «Λούζεται η αγάπη μου» και πολλά άλλα.

Ενα αφιέρωμα για την παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Μία ξεχωριστή βραδιά στη σκηνή του Θεάτρου «Αθηνά».

Προπώληση: more.com

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108237330

Επιστημονικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Από 2 έως 4 Νοεμβρίου διεξάγεται το 49ο Επιστημονικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), που αφορά το έργο του μεγάλου Κερκυραίου λογοτέχνη και λόγιου Κωνσταντίνου Θεοτόκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών (Νεϊγύ 17, Ανω Πατήσια) και σε αυτό καλούν επίσης το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Τέχνης του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

Η έναρξή του θα γίνει μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου (16.00-16.45 προσέλευση - εγγραφές, 16.45-17.10 χαιρετισμοί). Η πρόεδρος της ΠΕΦ Μαρία K. Πεσκετζή θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία με θέμα: «Ο ρεαλισμός του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και η ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση» και θα ακολουθήσουν άλλες εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοέμβρη από τις 9 το πρωί έως το βράδυ και θα μιλήσουν σε αυτό δεκάδες μάχιμοι φιλόλογοι της τάξης, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, εξετάζοντας τον Κ. Θεοτόκη και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του, τη σχέση του με άλλους λογοτέχνες της εποχής του, το ποιητικό, πεζογραφικό, μεταφραστικό και μελετητικό του έργο, τη διδασκαλία του λογοτεχνικού έργου του Θεοτόκη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και τη μεταφορά έργων του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Το συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Μπαλάσκα, ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου της ΠΕΦ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ