ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Συνάντηση συγγενών θυμάτων με βουλευτές του ΚΚΕ

Κατήγγειλαν ότι η εξέταση της μήνυσης που κατέθεσαν «καθυστερεί ανεξήγητα»

RIZOSPASTIS

Εχουν περάσει οχτώ μήνες από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών και τον θάνατο 57 ανθρώπων στη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων και αυτοί που το προκάλεσαν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ατιμώρητοι. Αυτό τόνισαν χτες στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Θ. Παφίλη, εκπρόσωποι του Συλλόγου Πληγέντων από το δυστύχημα που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Μάλιστα, ζήτησαν από το ΚΚΕ στήριξη για την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής τόσο για τα αίτια της τραγωδίας, όσο και για τις ποινικές ευθύνες αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ - κάνοντας λόγο για οργανωμένη συγκάλυψη η οποία ακολούθησε μετά το τραγικό συμβάν - αλλά και την υποβολή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. Ο Θ. Παφίλης τούς ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στα γραφεία της στη Βουλή, που αποτελούνταν από τους βουλευτές Θανάση Παφίλη, Σεμίνα Διγενή και Γιάννη Δελή, πήραν μέρος τα μέλη του Συλλόγου Χρήστος και Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ηλιόπουλος, Ευδοκία Τσαγκλή και Παύλος Ασλανίδης.

Τα μέλη του Συλλόγου ανέφεραν ότι ενώ έχουν ζητήσει - «με πλήθος αποδείξεων» - «να κινηθούν άμεσα κακουργηματικές διώξεις τόσο κατά των υπόλογων πολιτικών, όσο και νομίμων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων εταιρειών αλλά και της προέδρου της ΡΑΣ, για κακουργήματα ενδεχόμενου δόλου (ανθρωποκτονία, έκθεση κ.λπ.)», με πολυσέλιδη μήνυση που έχει υποβληθεί στα ελληνικά δικαστήρια και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, «η σχετική διαδικασία καθυστερεί ανεξήγητα».

Πρόσθεσαν, δε, πως οι ανακριτικές πράξεις αλλά και οι σχετικές παραλείψεις επέτρεψαν την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος από τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αφού το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων μεταφέρθηκαν, την επόμενη βδομάδα από το δυστύχημα, σε χώρο που ελέγχεται από τον ΟΣΕ - ο οποίος είναι υπόλογος - χωρίς άδεια των δικαστικών αρχών και χωρίς πρόνοια για τη φύλαξή τους. Επίσης, ζητούν να πληροφορηθούν για μια σειρά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος και της έκρηξης.

Oπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, από την αρχή το ΚΚΕ τόνιζε ότι το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ολοι όσοι κυβέρνησαν έχουν ευθύνη γι' αυτό που συνέβη, όπως ανέφερε. Υπενθύμισε πως «τον Φλεβάρη η παράταξή μας στον ΟΣΕ προειδοποιούσε ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα με την κατάσταση που υπάρχει συνολικά στον σιδηρόδρομο και όχι μόνο. Μάλιστα, το ΚΚΕ κατηγορήθηκε από τους υπόλοιπους για υπερβολές».

Αναφερόμενος στην κυνική λογική κόστος - όφελος στην ΕΕ, τόνισε ότι ούτε το 10% των βασικών γραμμών δεν έχει συστήματα ασφαλείας γιατί οι εταιρείες που έχουν πάρει τους σιδηροδρόμους δεν θέλουν να κάνουν έξοδα. Αυτό είναι, όπως είπε, το πόρισμα της επιτροπής σιδηροδρόμων της ΕΕ. Καταγγέλλοντας αυτήν τη λογική αναφέρθηκε και στην Οδηγία της ΕΕ για τις πλημμύρες, η οποία, στην ουσία, αφήνει να «πνιγούν» εκτάσεις που έχουν λιγότερη οικονομική σημασία, ενώ προστατεύονται οι μεγάλες ιδιοκτησίες.

ΡΙΤΣΩΝΑ
Αποχαιρέτησαν με σεβασμό τον σύντροφο Γιάννη Σαργολόγο

Με μια σεμνή τελετή, συγγενείς και σύντροφοι αποχαιρέτησαν την Παρασκευή 27 Οκτώβρη τον σύντροφο Γιάννη Σαργολόγο, στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.

Εκ μέρους του ΔΣ, των εργαζομένων, αλλά και των συντρόφων φιλοξενούμενων στο «Σπίτι του Αγωνιστή» αποχαιρετιστήρια ομιλία έγινε από την Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ Νότιων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και του ΔΣ του Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για τον σύντροφο Γιάννη: «Ολη σου η ζωή ήταν ένας συνεχής αγώνας για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού από τις γραμμές του ΚΚΕ. Πριν από 1,5 περίπου χρόνο, μετά από αίτημα της ΚΟ Γερμανίας, είχαμε τη χαρά να σε φιλοξενήσουμε στο "Σπίτι του Αγωνιστή" μαζί με την επί 61 χρόνια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα Ντίνα, όπου και από κοντά γνωρίσαμε τον δυναμικό χαρακτήρα σου, την αποφασιστικότητά σου, το χαμόγελο, τη ζωντάνια σου και τη λεβεντοσύνη σου ως κομμουνιστή, παρ' όλα τα προβλήματα της υγείας που αντιμετώπισες τα τελευταία χρόνια. Γέμισες το "Σπίτι του Αγωνιστή" με ζωντάνια και ιστορίες τόσο από την Πόλη, από τα βαπόρια που τόσο αγαπούσες αλλά και με τα ποδοσφαιρικά πειράγματα. Κρατάμε την εικόνα με τη γιορτή επετείου με την πολυαγαπημένη σου Ντίνα και τα κεράκια που μαζί σβήσατε».

Εκ μέρους των ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, ο Θανάσης Ευαγγελάκης σημείωσε: «Οι Κομματικές Οργανώσεις Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον σύντροφο ναυτεργάτη Γιάννη Σαργολόγο».

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύντροφος Γιάννης, που από μικρός ήταν στη βιοπάλη και στον αγώνα για την επιβίωση.

«Σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει από μικρός ταξική συνείδηση και ως ναυτεργάτης πλέον, γρήγορα εντάσσεται στο ναυτεργατικό ταξικό κίνημα και γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ) και του ΚΚΕ», επισήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στοχοποίησή του από το αστικό κράτος και τους εφοπλιστές, με χαρακτηριστικό ότι σε μπροσούρα που μοιράστηκε προς τους Ελληνες ναυτεργάτες για την «επικίνδυνη» δράση της ΟΕΝΟ υπήρχε φωτογραφία του σ. Γιάννη Σαργολόγου μαζί με άλλους που έπρεπε τάχα να απομονώσουν οι ναυτεργάτες.

Αντίστοιχα και για τη δράση του στη Γερμανία, όπου «εγκαθίσταται στο Αμβούργο, εκπρόσωπος της ΚΟΝ και για στήριξη στους αγώνες των ναυτεργατών. Εκεί το ελληνικό αστικό κράτος τον κυνηγά, τον επικηρύσσει, του στερεί το διαβατήριο, τον καταδίδει στις γερμανικές αρχές, συχνά κάνουν έρευνες στο σπίτι του για να τον τρομοκρατήσουν».

«Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα αγωνίζεται μαζί με τους Ελληνες ναυτεργάτες ενάντια στο καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Θ. Ευαγγελάκης στάθηκε επίσης στη συμβολή του σ. Γιάννη στην πρώτη παγκόσμια απεργία, σε κάθε ελληνικό ποντοπόρο - μεσογειακό πλοίο που προκήρυξε η ΠΕΜΕΝ την 1η Ιούλη του 1980.

Ολοκληρώνοντας τον επικήδειο λόγο του τόνισε για τον αποθανόντα:

«Σε όλη του τη ζωή υπήρξε αφοσιωμένος στο ΚΚΕ. Εναντιώθηκε στη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων μετά την 6η Ολομέλεια και πάλεψε για τη διατήρηση των μαρξιστικών - λενινιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος μετά τη 12η Ολομέλεια το 1968. Αντίστοιχα και στη σύγκρουση με τον οπορτουνισμό το 1991, στο 13ο Συνέδριο και έως το τέλος της ζωής του, συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου μέλος υπήρξε για πάνω από 70 χρόνια.

Οι ναυτεργάτες θα τον θυμόμαστε ως έναν συνεπή, αταλάντευτο αγωνιστή ναυτεργάτη, που το αστικό κράτος κυνήγησε σκληρά, τον ανάγκασε σε ξενιτιά, από τα πρώτα του βήματα στη θάλασσα, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τον παροπλίσει».

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Μαρίας Σκαφίδα

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ.

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., οι «Χρόνος Εκδόσεις» και το Επιμορφωτικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» καλούν στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Μαρίας Σκαφίδα με τίτλο «Μαρία Σκαφίδα - Φλωράκη, η ζωή μου». Η παρουσίαση θα γίνει στο κτίριο του Επιμορφωτικού Κέντρου στο Χαλάνδρι, οδός Χαρίλαου Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φαφούτης, λογοτέχνης, Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου, Φιλιώ Τόλια, Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απόδοση κειμένων: Φωτεινή Φύκα, ηθοποιός και ποιήτρια, Βασίλης Τσακίρογλου, ποιητής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα γίνει παράδοση - παραλαβή προσωπικού αντικειμένου του Χαρίλαου Φλωράκη από το αρχείο της συγγραφέα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, στις 30/10/1944, τίμησαν χθες τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παραλία.

Ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στη σύντομη ομιλία του ανέφερε πως «είναι απόλυτο ψεύδος ότι οι Γερμανοί αποχώρησαν μόνοι τους από τη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ο απελευθερωτής ΕΛΑΣ έδωσε αιματηρές μάχες και εισήλθε από δυτικά, ανατολικά και βόρεια, αφού από το προηγούμενο βράδυ (29/10/1944) τμήματα του ΕΛΑΣ είχαν καταλάβει αρκετές συνοικίες. Ετσι αναγκάστηκαν οι ναζί να εγκαταλείψουν άρον άρον την πόλη.

Η Εθνική Αντίσταση του λαού μας, με μπροστάρηδες το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, φωτίζει και εμπνέει και σήμερα τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατικά δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια, για μια άλλη κοινωνία».

Επιπλέον, κάλεσε τον λαό να συνεχίσει και να εντείνει τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους πολέμους του, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για κοινωνική προκοπή», τόνισε.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

«Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης των Συκεών»

Εκδήλωση μνήμης και τιμής «στους αλύγιστους της ταξικής πάλης των Συκεών» που «έφυγαν» από τη ζωή τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Συκεών του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο κλειστό θέατρο Συκεών. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ