ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Με το κεφάλι ψηλά και στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας | Βήμα καταγγελίας και διεκδίκησης το χτεσινό συλλαλητήριο

«Ησυχία κάνουμε όταν παιδιά κοιμούνται, όχι όταν σκοτώνονται...». Και μαθητές μαζί με φοιτητές, κάνοντας πράξη το παραπάνω σύνθημα στο πανό, φώναξαν χτες με όλη τη δύναμη της φωνής τους ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα σχολεία, τις σχολές, τα πτυχία, τις προοπτικές, που την ίδια ώρα βάζει πλάτη στη σφαγή αμάχων που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Το κέντρο της Αθήνας συγκλονίστηκε από μία γεμάτη ζωντάνια πορεία, με τους μαθητές και τους φοιτητές να προτάσσουν τις ανάγκες τους απέναντι στην πολιτική που στερεί μορφωτικά δικαιώματα, ασφάλεια στα σχολεία και στις σχολές, σύγχρονες δυνατότητες και την ίδια στιγμή δίνει απλόχερα στου «ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

***

Το ραντεβού είχε δοθεί στα Προπύλαια, όπου από νωρίς δέσποζε το γιγαντοπανό του ΜΑΣ καλώντας στην κινητοποίηση. «Εδώ χτυπά η καρδιά των φοιτητών, των μαθητών που δεν συμβιβάζονται με τη σάπια πολιτική υποβάθμισης, των πανεπιστημίων, των πτυχίων, της μόρφωσής μας. Εκείνων που βλέποντας τις εικόνες του εγκλήματος που διαπράττεται τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, βράζουν μέσα από τους από οργή», σημείωσε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΠαΔΑ μιλώντας στη συγκέντρωση. Αναφέρθηκε στις πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των φοιτητών στον Παλαιστινιακό λαό, στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνουν οι ελλείψεις στις σχολές, αλλά και τις κινητοποιήσεις και κατακτήσεις των φοιτητών μέσα από συλλογική δράση.


Τα Προπύλαια ήταν «βαμμένα» από τα μπαλόνια στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης, με τους μαθητές να φορούν σηματάκια της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με το σύνθημα «Free Palestine». Οπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων Κατερίνα Πρωτούλη, «σήμερα η συγκέντρωση και η πορεία μας έχει τέσσερα χρώματα, όπως οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε όλο τον κόσμο, όλες τις μέρες και στη χώρα μας». «Πράσινο, όπως το χορτάρι που θα έπρεπε να έχουν τα πάρκα και οι πλατείες για να παίζουν τα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά στην Παλαιστίνη δεν τολμάνε να βγουν από τα σπίτια τους. Ασπρο, όπως οι τοίχοι των σχολείων κάθε παιδιού, αλλά στην Παλαιστίνη τα σχολεία είναι ερείπια και γκρίζα από τις στάχτες και τους βομβαρδισμούς. Κόκκινο, όπως το αίμα των 4.000 νεκρών παιδιών. Μαύρο, όπως ο ουρανός στην Παλαιστίνη από τους βομβαρδισμούς».

Ο Παλαιστίνιος φοιτητής Ραχίμ Σίχα, από το βήμα της συγκέντρωσης, περιέγραψε πώς πολλοί Παλαιστίνιοι όπως εκείνος έχουν ως παιδικές εικόνες «να παίζουμε στα συντρίμμια, να φυλάνε οι γονείς μας τσίλιες, να μην μπορούμε να πάμε στο σχολείο γιατί είναι αποκλεισμένο ένα τμήμα της πόλης, σήμερα να έχουμε νέο καθηγητή γιατί τον άλλον τον μάζεψε ο ισραηλινός στρατός και δεν ξέρουμε πότε θα βγει, κάποιοι να πενθούν τους γονείς τους...». «Ο λαός της Παλαιστίνης δεν περιμένει πολλά από αυτούς που σιωπούν για τη σφαγή του. Ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τα πλάνα από πλημμυρισμένους δρόμους και πλατείες σε όλο τον κόσμο, όπως χτες στην Αθήνα, δεν μπορούν να κρυφτούν και το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" δεν μπορεί να σωπάσει», σημείωσε.

***


Η Λάιλα Ελ Φαρ Πατούνα, από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, μετέφερε την κατάσταση στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. «Θέλουμε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, που δεν θα φοβόμαστε ότι θα γίνει κάποια έκρηξη όπως πέρσι στις Σέρρες, ούτε ότι θα μας πέσουν τα ταβάνια στο κεφάλι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν για μουσικά βιβλία, ενώ Νοέμβρη μήνα δεν υπάρχουν καθηγητές για μουσικά όργανα.

«Στις σχολές μας τα προβλήματα είναι εκρηκτικά, με ελλείψεις καθηγητών και ανεπαρκείς υποδομές, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια σε επιχειρηματίες και εργολάβους, στην εμπλοκή στον πόλεμο. Δεν ανεχόμαστε να βάζουμε άλλο το χέρι στην τσέπη για το μεγάλο κόστος των σπουδών μας και για πτυχία χωρίς αξία, ενώ η κυβέρνηση θα προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το παραπέρα χτύπημα στις σπουδές και τα πτυχία μας», τόνισε η Δήμητρα Κόκλα, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ.

«Ολοι μαζί, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, παλεύουμε για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στην Παλαιστίνη. Καθημερινά στο σχολείο ζούμε τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες», σημείωσε χαιρετίζοντας εκ μέρος των εκπαιδευτικών ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας, ειδικά οι εκπαιδευτικοί, όταν έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών πάνω από 10.000 άνθρωποι, με τους μισούς να είναι παιδιά», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ κατήγγειλε και «τις απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που αλλοιώνουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και ταυτίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις για να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, να μη σκοτώνονται παιδιά, με αντισημιτισμό» (βλ. σελ. 7).


RIZOSPASTIS

«Εμείς ως γονείς κάνουμε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όταν τα παιδιά μας διαβάζουν. Δεν κάνουμε ησυχία όταν σκοτώνονται παιδιά στην Παλαιστίνη, όταν πέφτουν ταβάνια στα σχολεία της Αττικής, όταν τα παιδιά μας μαθητές είναι μέσα στο άγχος των εξετάσεων ενός βάρβαρου εξεταστικού κέντρου Λυκείου, όταν δεν έχουν εκπαιδευτικούς, σχολικούς νοσηλευτές, δεν έχουν βιβλία, δεν έχουν σχολική μεταφορά, δεν έχουν δικαίωμα στο πολιτισμό και αθλητισμό», τόνισε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, τονίζοντας: «Μαζί με τους μαθητές κάνουμε φασαρία σήμερα και φωνάζουμε ως εδώ - Οχι άλλη μια χρονιά χαμένη!».

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για της Γάζας τη γενοκτονία» κυριαρχούσαν. Φτάνοντας στο Σύνταγμα καπνογόνα χρωμάτισαν τον χώρο στα χρώματα του παλαιστινιακού αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή ένας μακρύς κατάλογος με τα ονόματα των χιλιάδων νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας είχε ξεδιπλωθεί μπροστά στη Βουλή, αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μαθητές και φοιτητές ανανέωσαν, μετά από αυτή την πρώτη μεγάλη κοινή αγωνιστική συνάντηση, το ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις που θα έχουν στο επίκεντρο όσα δικαιούνται.


RIZOSPASTIS


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν για την Παιδεία, με την καρδιά στη Γάζα

Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες και στη Θεσσαλονίκη, με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που έστειλαν δυνατό το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, αλλά και για να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Από το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, ξεκίνησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο και κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Φίνος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, και ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση όπου οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης σχολεία και σχολές, προέταξαν τις διεκδικήσεις φοιτητών, μαθητών, γονιών και κατήγγειλαν το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί.

Πολύβουο ορμητικό ποτάμι, οι νέοι, διεκδικητές της ζωής και της μόρφωσης, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Συγκροτημένα με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων, διαδήλωσαν για «Σχολείο να μορφώνει, ασφαλείς υποδομές, για όσα μας αξίζουν στον δρόμο οι μαθητές».


Μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ ύψωσαν τα χέρια τους, που τα είχαν βάψει με κόκκινο χρώμα, καταγγέλλοντας το αιματοκύλισμα, και στη συνέχεια άφησαν τα αποτυπώματά τους πάνω στο σιδερένιο ρολό που προστατεύει την πρόσβαση στο κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο.

Η μαχητική πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Σε όλη τη διαδρομή, ασταμάτητα, σάλπιζαν ξεσηκωμό με συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν επίσης οι φοιτητές και οι μαθητές της Κοζάνης, με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Οι φοιτητές κατέθεσαν ψήφισμα στο δημαρχείο για να δοθεί έκτακτο κονδύλι μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η έκδοση μηνιαίας μειωμένης κάρτας μετακίνησης.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Φλώρινα, από εκλεγμένους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, στην κοσμητεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν κυρίως με τη φοιτητική μέριμνα (Εστίες, μετακίνηση και σίτιση).

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, στέλνοντας μήνυμα και στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες ότι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που τσακίζει τα όνειρα για σύγχρονες σπουδές, για ένα σχολείο που θα μορφώνει αντί να εξοντώνει. Μέσα από τις κινητοποιήσεις εκφράστηκαν ακόμα η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και η καταδίκη της ελληνικής εμπλοκής.

Τέλος, μαθητές και φοιτητές στις Σέρρες συγκεντρώθηκαν έξω από την Αντιπεριφέρεια, όπου κρέμασαν πανό και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση.


Μαχητικές νεανικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με σημαίες της Παλαιστίνης, συνθήματα και μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδήλωσαν χτες, ενώ μπροστά από τα δικαστήρια, η πορεία σταμάτησε και συμβολικά οι συγκεντρωμένοι άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο, ενώ συμπαράσταση είχαν δηλώσει ο Σύλλογος Δασκάλων και η Α' ΕΛΜΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων, με το δικό του μπλοκ καθηγητών και μαθητών.

Το δικό τους μήνυμα για σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους έστειλαν με κινητοποίησή τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου, που συναντήθηκαν στην πλατεία Δημάδη και έγραψαν πανό με τα αιτήματά τους, προκειμένου να τα αναρτήσουν στα σχολεία τους.

Δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου πραγματοποίησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ηλείας μαζί με καθηγητές, ενώ σε κατάληψη προχώρησαν έξι σχολεία της πόλης.

Στη Λάρισα, μαθητές και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και φοιτητικών συλλόγων και διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί βρέθηκαν και αντιπροσωπείες της Ενωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ Λάρισας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο δημαρχείο, όπου οι εκπρόσωποι των μαθητών και φοιτητών ζήτησαν να συναντηθούν με τη δημοτική αρχή για να επιδώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ωστόσο αυτή απουσίαζε.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στον Βόλο, έγινε μαζική κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών, ενώ στα Τρίκαλα κινητοποίηση οργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ, απαιτώντας έκτακτο κονδύλι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν μετά τις πλημμύρες αλλά και επίλυση προβλημάτων που προϋπήρχαν, όπως ελλείψεις σε χώρους αθλητισμού και στη φοιτητική μέριμνα. Κατήγγειλαν ακόμα την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα στον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στα Γιάννενα με απόφαση Γενικών Συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ένωσαν τη φωνή τους με μαθητές από το 5ο και το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα φοιτητές και μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης πραγματοποίησαν διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους καταλήγοντας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο γραφείο της περιφερειάρχη.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Δούλοι δεν θα είμαστε ούτε υποταγμένοι, παλεύουμε για μόρφωση και είμαστε ενωμένοι», βροντοφώναξαν οι μαθητές όλων των σχολείων της Αρτας με αποφάσεις των 15μελών τους σε μια πορεία με παλμό και οργή, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών και φοιτητών που συγκροτήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ενώ απόφαση έχουν πάρει και για τον αγωνιστικό γιορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Στη Λευκάδα εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που με τα τύμπανά τους κήρυξαν τον πόλεμο στην άθλια προπαγάνδα που θέλει τον λαό της Παλαιστίνης τρομοκράτη, αθωώνοντας τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο. Από το πρωί σε πολλά σχολεία της πόλης, οι μαθητές πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, παρά το κλίμα εκφοβισμού και απειλών που συνάντησαν σε πολλές σχολικές μονάδες από μεριάς των διευθυντών. Η κινητοποίηση κατέληξε στο δημαρχείο Ηρακλείου, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε υπόμνημα αιτημάτων στον δήμαρχο.

Συγκεντρώσεις έγιναν από φοιτητικούς συλλόγους σε Ρέθυμνο και Χανιά.

  • Σε κινητοποιήσεις καλούν σήμερα, Τρίτη, μαθητές σε σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ