Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν για την Παιδεία, με την καρδιά στη Γάζα

Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες και στη Θεσσαλονίκη, με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που έστειλαν δυνατό το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, αλλά και για να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Από το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, ξεκίνησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο και κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Φίνος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, και ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση όπου οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης σχολεία και σχολές, προέταξαν τις διεκδικήσεις φοιτητών, μαθητών, γονιών και κατήγγειλαν το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί.

Πολύβουο ορμητικό ποτάμι, οι νέοι, διεκδικητές της ζωής και της μόρφωσης, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Συγκροτημένα με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων, διαδήλωσαν για «Σχολείο να μορφώνει, ασφαλείς υποδομές, για όσα μας αξίζουν στον δρόμο οι μαθητές».


Μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ ύψωσαν τα χέρια τους, που τα είχαν βάψει με κόκκινο χρώμα, καταγγέλλοντας το αιματοκύλισμα, και στη συνέχεια άφησαν τα αποτυπώματά τους πάνω στο σιδερένιο ρολό που προστατεύει την πρόσβαση στο κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο.

Η μαχητική πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Σε όλη τη διαδρομή, ασταμάτητα, σάλπιζαν ξεσηκωμό με συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν επίσης οι φοιτητές και οι μαθητές της Κοζάνης, με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Οι φοιτητές κατέθεσαν ψήφισμα στο δημαρχείο για να δοθεί έκτακτο κονδύλι μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η έκδοση μηνιαίας μειωμένης κάρτας μετακίνησης.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Φλώρινα, από εκλεγμένους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, στην κοσμητεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν κυρίως με τη φοιτητική μέριμνα (Εστίες, μετακίνηση και σίτιση).

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, στέλνοντας μήνυμα και στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες ότι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που τσακίζει τα όνειρα για σύγχρονες σπουδές, για ένα σχολείο που θα μορφώνει αντί να εξοντώνει. Μέσα από τις κινητοποιήσεις εκφράστηκαν ακόμα η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και η καταδίκη της ελληνικής εμπλοκής.

Τέλος, μαθητές και φοιτητές στις Σέρρες συγκεντρώθηκαν έξω από την Αντιπεριφέρεια, όπου κρέμασαν πανό και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα καταδίκης και επαγρύπνησης από τη Θεσσαλονίκη (2020-10-08 00:00:00.0)
Σείστηκε η Θεσσαλονίκη από το δίκιο των μαθητών! (2020-10-02 00:00:00.0)
Μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (2016-11-18 00:00:00.0)
Μας στερούν τη γνώση, μας πνίγουν τη ζωή (2005-12-10 00:00:00.0)
Μαζικό «παρών» λαού και νεολαίας (2004-11-18 00:00:00.0)
Συγκέντρωση καταδίκης και αλληλεγγύης (2004-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ