Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης τίμησε χτες τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, διαδήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα για τη δικαίωση των συνθημάτων του, βροντοφωνάζοντας «το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, κρατώντας το πανό του ΣΦΕΑ '67 - '74, που δήλωνε: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Συνεχίζουμε».

Ακολουθούσαν χιλιάδες φοιτητές με τα δικά τους πανό και οι μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής τους Επιτροπής να διακηρύττει «εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε». Μεγάλο ποτάμι το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκλειναν τη μεγάλη διαδήλωση. Τη θέση τους στην πορεία, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, πήραν και στρατευμένοι νέοι.

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Τα συνθήματα εναλλάσσονταν ασταμάτητα. Εξω από το αμερικάνικο προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Εκεί μπροστά έκαψαν και τις σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η μεγάλη διαδήλωση έστειλε και μήνυμα καταδίκης των σύγχρονων υμνητών της χούντας, με το σύνθημα «βασανιστές της χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες». Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά πόλεις, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Καβάλα, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε μαχητικό «παρών» στο πλάι του εργαζόμενου λαού.

Στη Δράμα, η πορεία κατέληξε στο μνημείο για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία στις Σέρρες, αλλά και στο Κιλκίς, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή. Με πρωτοπόρα τα ταξικά συνδικάτα, πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα.

Σε άλλες πόλεις

Οι διαδηλώσεις τιμής της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου απλώθηκαν χτες σε δεκάδες ακόμα πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και των νησιών.

Στη Θεσσαλία μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες οργάνωσαν ταξικά συνδικάτα κι άλλοι μαζικοί φορείς, στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου), στο Βόλο (πλατεία Πανεπιστημίου), στα Τρίκαλα (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) και στην Καρδίτσα (κεντρική πλατεία).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική ήταν και η πορεία στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν μαζικά φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαθητές σχολείων της πόλης. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, πέρασε από το λιμάνι, από το βρετανικό προξενείο και κατέληξε πάλι στην πλατεία Γεωργίου. Μαχητική και μαζική διαδήλωση έγινε και στο Αργος.

Με παλμό πραγματοποιήθηκε η πορεία και στη Χαλκίδα, η οποία κατέληξε στο μνημείο της Αντίστασης στην Παραλία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, νεολαίοι, αλλά και μετανάστες από το γειτονικό καταυλισμό της Ριτσώνας. «Διδασκόμαστε από το Πολυτεχνείο», δήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία που διαδήλωσαν επίσης στη Λαμία.

Στη Μυτιλήνη, η συγκέντρωση έγινε με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία από την προκυμαία, η οποία κατέληξε στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη, του φοιτητή που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Ντερτιλή, όπου κι έγινε κατάθεση στεφανιών.


ΑΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΑΡΓΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ