ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό

Υπό βροχή ολοκληρώθηκε η μαχητική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων. Μαζικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, μαζί τους και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη, βροντοφώναξαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και διαμήνυσαν την απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει περήφανα δίπλα στη σημαία της πατρίδας μας. Δίπλα στις σημαίες των σωματείων μας! Αυτή είναι η απάντησή μας στην απαράδεκτη σύλληψη του Παλαιστίνιου συναδέλφου μας, που το έγκλημά του ήταν πως σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας, δίπλα δίπλα, τις σημαίες της Ελλάδας και της Παλαιστίνης. Αυτό ενόχλησε και ενοχλεί το Ισραήλ και τους συνεταίρους του στο έγκλημα, όπως η ελληνική κυβέρνηση», είπε και εξέφρασε την απαίτηση του εργαζόμενου λαού για την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση κάθε κατηγορίας.

Κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση που έχει βάλει τη χώρα μας δίπλα στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και στο ΝΑΤΟ για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων, των εφοπλιστών, συνολικά του ελληνικού κεφαλαίου. «Η συμμετοχή της χώρας μας, η εμπλοκή της σε αυτήν τη σφαγή γίνεται πράξη με πολύ χρήμα από τα κρατικά ταμεία. Με εκατομμύρια ευρώ που είναι ο δικός μας κόπος, ο ιδρώτας μας.

Πόσα σχολεία, από τα εκατοντάδες στη Θεσσαλονίκη που είναι ετοιμόρροπα, θα αναβαθμίζονταν, με τα χρήματα που ξοδεύονται για να βρίσκεται η φρεγάτα "Ψαρά" στη Μ. Ανατολή;

Πόσα Λοιμωδών θα επαναλειτουργούσαν, πόσα νοσοκομεία θα ενισχύονταν με τα χρήματα που ξοδεύονται για να έχουμε πυραυλικές συστοιχίες στη Σ. Αραβία; Κοντά 100.000 ευρώ τη μέρα για να συμμετέχουμε σε πολέμους, και στο Νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" το ταβάνι πήγε να πλακώσει ασθενείς και γιατρούς!

Πόσα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα θα γίνονταν, πόσες πλατείες, πόσες παιδικές χαρές, με τα 5 δισ. που δίνουμε τον χρόνο για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ;

Χαρίζονται στην πολεμική βιομηχανία, στα μονοπώλια της Ενέργειας, στις κατασκευαστικές δισεκατομμύρια, και εμείς δεν έχουμε βενζίνη για να φτάσουμε στη δουλειά μας, δεν θα μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, να ταΐσουμε τα παιδιά μας».

Και κατέληξε λέγοντας: «Συνεχίζουμε! Δεν το βάζουμε κάτω! Η σφαγή θα σταματήσει μόνο με κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρα, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στους πολέμους, στη φτώχεια και την προσφυγιά!».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Μπροστά οι Παλαιστίνιοι, να κρατούν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία και να φωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» στη γλώσσα τους αλλά και στα ελληνικά. Μια φωνή όλη η διαδήλωση κατήγγειλε ότι «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή: ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί».

Η πορεία, με ενδιάμεσο σταθμό στο αμερικάνικο προξενείο, ολοκληρώθηκε στην οδό Αριστοτέλους, όπου αντήχησε το σύνθημα «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός».

18ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Εβαλαν μπροστά τα σώματά τους για λευτεριά στην Παλαιστίνη

Με όλους τους τρόπους μαθητές σχολείων της Πάτρας εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στην Παλαιστίνη, στα παιδιά που σκοτώνονται καθημερινά από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού συνολικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μαθητές του 18ου Γυμνασίου της πόλης σχημάτισαν με τα σώματά τους το πρωί της Τετάρτης ένα μεγάλο σήμα της ειρήνης στο προαύλιο του σχολείου τους και απαίτησαν λευτεριά στον λαό της Παλαιστίνης. Παράλληλα, ξαπλώνοντας στο έδαφος, αναπαρέστησαν το δράμα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, τη σκληρότητα που δείχνει εναντίον του το κράτος του Ισραήλ, στέλνοντας μήνυμα να σταματήσει αμέσως το μακελειό.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Εμπόδισαν τη φόρτωση ισραηλινού πλοίου και στην Αυστραλία!

Από την παρεμπόδιση φόρτωσης ισραηλινού πλοίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας
Από την παρεμπόδιση φόρτωσης ισραηλινού πλοίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας
Ασταμάτητα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό σε όλο τον πλανήτη, για το δικαίωμά του να έχει και να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα, να πάψει η σφαγή στη Γάζα.

Δίνοντας συνέχεια στους αποκλεισμούς εργοστασίων και πλοίων που σχεδιάζεται να μεταφέρουν ή / και στέλνουν πολεμικό υλικό και άλλα εφόδια στο Ισραήλ, συνδικάτα εμπόδισαν τη φόρτωση ισραηλινού πλοίου και στο λιμάνι της Μελβούρνης, στην Αυστραλία!

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό οργάνωσαν όμως και εργαζόμενοι στη Χώρα των Βάσκων (Ισπανία) με συντονισμένες πρωτοβουλίες της συνδικαλιστικής οργάνωσης LABsindikatua. Σε πολλούς χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης, βροντοφώναξαν ενάντια στη σφαγή στη Γάζα.

Ολα αυτά ενώ οι αντιδράσεις κατά της σφαγής δυναμώνουν και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, όπου το δολοφονικό κράτος εντείνει την καταστολή για να επιβάλει σιωπητήριο κατά του εγκληματικού πολέμου που παρασέρνει σε κινδύνους όλους τους λαούς της περιοχής, φυσικά και τον ισραηλινό.

Είναι ενδεικτικό το σκεπτικό με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα για να επιτραπούν διαδηλώσεις κατά του πολέμου: Αναφέρεται μεν στην... «υψηλή θέση» που δήθεν έχει το «δικαίωμα στη διαμαρτυρία» αλλά μετά σπεύδει να σημειώσει την «περίπλοκη πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε» και η οποία «επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εξισορροπείται η κατάσταση»... Η προσφυγή έγινε από τον συνασπισμό κομμάτων «Χαντάς» και την οργάνωση «Adalah» ζητώντας τη διοργάνωση διαδηλώσεων στις αραβικές πόλεις Sachnin και Umm al-Fahm.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης με σημαίες της Παλαιστίνης, στη Χώρα των Βάσκων
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης με σημαίες της Παλαιστίνης, στη Χώρα των Βάσκων
Σύμφωνα με τη γνώμη της αστυνομίας που κατατέθηκε στο δικαστήριο, οι διαδηλώσεις έχουν μεγάλη... πιθανότητα να βλάψουν τη δημόσια ασφάλεια και ευημερία.

ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΣΤΟΠ στη σφαγή στην Παλαιστίνη! ΣΤΟΠ στις Μεταφορές του θανάτου!

Απόφαση να μπλοκάρουν και να εμποδίσουν κάθε μεταφορά πολεμικού υλικού για τη σφαγή των Παλαιστινίων

Την κοινή τους απόφαση να σταματήσουν και να εμποδίσουν κάθε φόρτωση και εκφόρτωση όπλων, πολεμικού υλικού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου που θα τροφοδοτούσε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού επιβεβαιώνουν με το κοινό κάλεσμα που υπογράφουν συνδικάτα εργαζομένων στις Μεταφορές από Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Τo κάλεσμά τους απευθύνεται σε σωματεία λιμενεργατών, εργαζομένων στα καράβια, αεροδρόμια, τρένα και συνολικά στις Μεταφορές της Ευρώπης, για να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν σε κοινές δράσεις τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Μια απόφαση που απαντά στις δραματικές εκκλήσεις του λαού και των εργατών της Παλαιστίνης, με τα συνδικάτα να θυμίζουν ότι «η ιστορία των εργαζομένων στις Μεταφορές ήταν πάντα ξεκάθαρα στο πλευρό της ειρήνης, ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, ενάντια σε κάθε κατοχή και καταπίεση των λαών».

«Για τον λόγο αυτό», σημειώνουν, «δεν μπορούμε να ανεχτούμε να μετατραπούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα πλοία και τα τρένα της Ευρώπης σε κέντρα εμπορίας θανάτου.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων, αεροπλάνων, κ.τ.λ. που μεταφέρουν οπλισμό στη σύγκρουση ή που παρέχουν υλικοτεχνικές υπηρεσίες σε αυτήν, συμβάλλουν στην τροφοδοσία ενός συστήματος που σφαγιάζει καθημερινά χιλιάδες αθώους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

Για εμάς αυτή η κοινή τοποθέτηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στη μακρά και ένδοξη παράδοση ειρήνης των εργαζομένων της Ευρώπης στις Μεταφορές.

Θα είμαστε στην πρώτη σειρά σε κάθε διαδήλωση που θα διεκδικήσει την άμεση παύση της σφαγής στη Γάζα.

Να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις των χωρών να σταματήσουν τη μεταφορά οπλισμού από τα λιμάνια μας και κάθε υποστήριξη στο χέρι που δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης.

Για ειρήνη με λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Το κάλεσμα υπογράφουν:

Ιταλία: USB Μεταφορών.

Ελλάδα: ΕΝΕΔΕΠ - Σωματείο Εργαζομένων COSCO Πειραιά, Σωματεία Ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τουρκία: Συνδικάτο Nakliyat Is.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ