ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ | ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2023
Σωματεία και φορείς του λαού και της νεολαίας προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό

Κορύφωση η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοέμβρη

Εργατικά Κέντρα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, σύλλογοι γυναικών, συνολικά φορείς του κινήματος, προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί στην Αθήνα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοέμβρη.

Η συγκέντρωση και η πορεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από τη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου. Ο τριήμερος εορτασμός θα αρχίσει την Τετάρτη 15 Νοέμβρη.

Τις μέρες αυτές γίνονται και προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα πλήθος συσκέψεων και εκδηλώσεων από σωματεία και φορείς, που αναδεικνύουν τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου, την ανάγκη να πάρει ο εορτασμός μαζικά χαρακτηριστικά, να δεθεί με την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στον ιμπεριαλισμό, στον φασισμό, για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού.

Ιδιαίτερα φέτος, που η 50ή επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αποτελούν ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής, αλληλεγγύης του λαού και της νεολαίας στον Παλαιστινιακό, την οποία εκφράζει με συγκλονιστικές διαδηλώσεις όλες αυτές τις μέρες.

Στη Θεσσαλονίκη σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με την μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την Παρασκευή 17 Νοέμβρη που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, καλούν Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Νωρίτερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι οργανώνουν επίσης, την Τετάρτη 15/11, στις 10 π.μ., τοποθέτηση πλακέτας στην Πλατεία Χημείου, σημείο της πρώτης παράνομης συγκέντρωσης φοιτητών, από όπου θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο. Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, οργανώνουν συναυλία αφιερωμένη στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Στην Πάτρα, ανήμερα της επετείου, στις 10.30 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων από το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο κτίριο της παλιάς Ασφάλειας, ενώ η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα γίνει στις 5.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20).

Στα Γιάννενα, ανήμερα της επετείου προγραμματίζεται κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στις 5 μ.μ. και αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 6 μ.μ.

Συγκεντρώσεις έχουν ακόμα προγραμματιστεί σε: Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Κεφαλονιά, στις 6 μ.μ. στο Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο. Πύργο, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγιωργα). Κοζάνη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Φλώρινα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μόδη (κανόνια). Καβάλα στις 5 μ.μ. στον Δημοτικό κήπο. Αλεξανδρούπολη στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο. Κομοτηνή στις 5 μ.μ. στην παλιά Νομική. Ξάνθη στις 5 μ.μ. στα ΠΡΟΚΑΤ.

Ο κατάλογος εμπλουτίζεται διαρκώς, καθώς σε δεκάδες ακόμα πόλεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου οργανώνει το Σάββατο 11 Νοέμβρη η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας (Ακαδημίας 50), αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».

Σε σχολές και περιοχές της Αττικής

Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου οργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ως εξής:

  • Την Κυριακή 12 Νοέμβρη η ΤΟ Υγείας - ΣΕΦΑΑ καλεί στις 6 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36). Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη:

- Η ΟΒ Πληροφορικής της Φυσικομαθηματικής καλεί στη 1 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Παντείου καλεί στις 3 μ.μ. στην Αίθουσα 300, στο Γυάλινο Κτίριο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Οι ΟΒ Φυσικού καλούν στις 2 μ.μ. στην Αίθουσα «Αρίσταρχος». Θα μιλήσει ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας.

Στη Μεσσηνία

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το Πολυτεχνείο προγραμματίζει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, από κοινού με τον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ. προγραμματίζεται ιστορικός περίπατος με θέμα «Η δικτατορία 1967-1974 - Μαθαίνουμε την αλήθεια», με σημείο αφετηρίας την πλατεία Οθωνος.

Στην Κέρκυρα

Η ΚΟΒ Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στη θεατρική αίθουσα «Φίλιππος Βλάχος» (Αλμυρός, Περίθεια).

Στην Αλεξανδρούπολη

Οι Τομεακές Οργανώσεις Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΠΡΟΚΑΤ της Σχολής Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούπολη (Νέα Χηλή). Θα μιλήσει ο Νίκος Καλομοίρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας του ΣΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Λογοτεχνικός περίπατος με αφορμή την επέτειο

Λογοτεχνικό περίπατο οργανώνει το Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» την Κυριακή 19 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. με βάση το βιβλίο «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, που είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νέας γενιάς της χώρας μας και τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Σημείο συνάντησης: Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ. (Πάρκο Ελευθερίας - σταθμός μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Ενας ζεστός Νοέμβρης»

Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ | Πρώτη προβολή την Πέμπτη 16 Νοέμβρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η ΚΝΕ ετοίμασε και παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ενας ζεστός Νοέμβρης». Η πρώτη προβολή θα γίνει την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στις 18.00, σε εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στο κτίριο Αβέρωφ του ΕΜΠ (συγκρότημα Πατησίων).

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι εμπνευσμένος από το ποίημα του Δημήτρη Ραβανή - Ρεντή «Ενας ζεστός Νοέμβρης». Στο ντοκιμαντέρ η ΚΝΕ επιδιώκει να «κινηματογραφήσει» την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με πρωταγωνιστές της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

- Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου

- Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979

- Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ

- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Αλκης Παπαδήμας, Γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

- Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της χούντας

- Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ)

Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ

  • Στη Θεσσαλονίκη, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα προβάλει το νέο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο Παναγιωτόπουλος στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 19.30. Θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Δράσεις για παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία... Αυτήν την ιστορία καλεί το «κόκκινο Αερόστατο» τους φίλους του να την ανακαλύψουν παρέα τιμώντας τον Νοέμβρη του 1973.

Με πολύμορφες δραστηριότητες το «κόκκινο Αερόστατο» τιμά τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Με οδηγό τις σελίδες του περιοδικού τα παιδιά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θα μαζευτούν για να γνωρίσουν πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, αλλά και να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να ζωγραφίσουν...

Τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» στην Αττική δίνουν ραντεβού την Κυριακή 12 Νοέμβρη το πρωί στην πλατεία Πλυτά, στη Γούβα. Χωρισμένα σε ομάδες θα επισκεφθούν τον Χώρο Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργης Βαρλάμος», όπου θα ξεναγηθούν από την υπεύθυνη του χώρου, την εικαστικό Εύα Μελά. Τα παιδιά θα μάθουν τα μυστικά της χαρακτικής, της τέχνης που συνδέθηκε, όσο λίγες, με τους αγώνες του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πώς τυπώνεται μια ξυλογραφία. Στη συνέχεια και αφού γίνει μια μικρή παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, τα παιδιά, με τη βοήθεια παιδαγωγών, θα συμμετάσχουν σε ευφάνταστα παιχνίδια και φροντισμένες δραστηριότητες.

Το ραντεβού είναι στις 10.30 το πρωί για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» από τις γειτονιές της Αθήνας, του Βόρειου και του Δυτικού Τομέα της Αττικής και στις 12 μ. για τους φίλους από τις γειτονιές του Νότιου, του Ανατολικού Τομέα, του Πειραιά και των Μεσογείων.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» θα συμμετάσχουν σε ένα νέο και ακόμα πιο ανανεωμένο Escape the City! Ολα θα ξεκινήσουν τη μέρα των γιορτασμών του Πολυτεχνείου, στην πορεία που οργανώνουν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, φορείς της πόλης. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 18 Νοέμβρη, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» συγκεντρώνονται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη με σκοπό να φέρουν εις πέρας την ξεχωριστή, για κάθε περιοχή, αποστολή τους. Η καθεμιά αποστολή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παρανομία στην οποία δρούσαν οι οργανωμένες δυνάμεις εκείνη την εποχή στην προσπάθειά τους να οργανώσουν τον αγώνα. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Νοέμβρη, με παιχνίδια, γρίφους, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα... Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο kokkinoaerostatokm@gmail.com

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Την Κυριακή 19/11, στο Παλαί ντε Σπορ, μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι

Μεγάλη πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συντελεστές της συναυλίας - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι είναι:

Καλλιτεχνική επιμέλεια - διεύθυνση ορχήστρας: Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Νίκος Γερακέλλης (μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μαρίνα Τσοκάνη (πιάνο - πλήκτρα), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), Γιάννης Καρακασίδης (ντραμς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ