ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Πιάστηκαν στα πράσα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την πρόταση του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Στον χορό της προσπάθειας να κουκουλώσει το σύνολο των διαχρονικών πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, μπήκε την Παρασκευή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την πολύνεκρη τραγωδία και, καθώς φαίνεται, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ζορισμένοι...

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτο το ΚΚΕ κατέθεσε τέτοια πρόταση, υλοποιώντας τη δέσμευσή του απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν ξεκάθαρα τη διαχρονική διερεύνηση και την τιμωρία των υπευθύνων. Αυτή η αυτονόητη πράξη του ΚΚΕ, η οποία δείχνει τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της «απελευθέρωσης» των μεταφορών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εγκληματική πολιτική του «κόστους - οφέλους» που αντιμετωπίζει μέχρι και την ασφάλεια και τη ζωή του λαού ως «κόστος», ενόχλησε όλους εκείνους που την υλοποίησαν και την υλοποιούν ως κυβερνήσεις:

  • Τη ΝΔ, που σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις άθλιες δηλώσεις Γεωργιάδη που προσέβαλε τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής, αλλά... διαφωνεί με το περιεχόμενο.
  • Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με επιχειρήματα που δεν αντέχουν κριτικής και δείχνουν την πρεμούρα τους να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που κι εκείνοι ως κυβερνήσεις είχαν, κατηγόρησαν το ΚΚΕ ότι με την πρότασή του οδηγεί τάχα σε διάχυση ευθυνών και συμπαιγνία συσκότισης... Και είπαν (για μια ακόμη φορά) ότι θα καταθέσουν πρόταση για προανακριτική αποκλειστικά και μόνο για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνει και τη σύμβαση 717, απαιτεί 120 ψήφους. Δηλαδή, δεν απαιτούνται οι κυβερνητικές ψήφοι για να συγκροτηθεί η Επιτροπή.

Αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική απαιτεί 151 ψήφους, δηλαδή και τις κυβερνητικές ψήφους. Κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα, εάν δεν περάσει η πρόταση για προανακριτική - κάτι πολύ πιθανό - τότε η υπόθεση θάβεται κυριολεκτικά, μιας και δεν μπορεί να επανέλθει το θέμα στη Βουλή για συγκρότηση Επιτροπής.

Για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε από τον Κανονισμό της Βουλής, άρθρο 155, παράγραφος 10: «Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή (σ.σ. πρόκειται για το θεσμικό όνομα της "προανακριτικής επιτροπής"), δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά».

Αυτό δηλαδή κι αν είναι συμπαιγνία συγκάλυψης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η πρόταση του ΚΚΕ τους χάλασε τα σχέδια και γι' αυτό είναι τώρα εκτεθειμένοι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες που βρέθηκαν την άνοιξη στους δρόμους όλης της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας πως «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

Αυτά που λένε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα των οικογενειών των θυμάτων, που ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και των ευθυνών για όλους! Με βάση αυτό το αίτημα κατέθεσε το ΚΚΕ την πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Αλλωστε, όπως λένε συγκεκριμένα οι συγγενείς των θυμάτων, πρωταρχικός τους στόχος είναι «να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι ή εγκληματικά ανεύθυνοι για το δυστύχημα, να τιμωρηθούν πραγματικά και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο έγκλημα».

Και γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επισημαίνει: «Είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την ποινική δικαιοσύνη, καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία».

ΣΥΡΙΖΑ
Αποχωρήσεις και καταγγελίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς την Παρασκευή την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν οι Ν. Βούτσης και Π. Σκουρλέτης, ενώ το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται να παραστούν και τα υπόλοιπα μέλη της που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψή τους αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Την ώρα που τα δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος ανακοίνωναν την αποχώρησή τους καταγγέλλοντας τον Στ. Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα, ο τελευταίος με αναρτήσεις και δηλώσεις του χαρακτήριζε «άρρωστο» τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωνε τους οπαδούς του πως δεν θα κάνει βήμα πίσω και ανακοίνωνε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4, καθώς υπήρχε ισχυρή πιθανότητα η ΚΠΕ να τον «αδειάσει». Σημειωτέον, την περασμένη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ανακοινώνοντας και κοινές πρωτοβουλίες για Τέμπη και υποκλοπές, όπου και οι δύο έχουν βάλει ως κυβερνήσεις τη σφραγίδα τους μαζί με τη ΝΔ.

Ο Ν. Βούτσης στην επιστολή αποχώρησής του μίλησε για «μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη» και για «κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας».

Ο Π. Σκουρλέτης, απ' την πλευρά του, κατηγορεί την ηγετική ομάδα ότι έχει επιλέξει έναν δρόμο «αδιέξοδο και καταστροφικό», μιλώντας για «σχέδιο απολύτως ξεκάθαρο με προτάσεις περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά και "μετασχηματισμού" του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διάχυσή του σε μια έννοια δημοκρατική παράταξη. Ενδεικτικές δε είναι οι δηλώσεις περί της υποχρέωσής μας να "ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 - 2015", που διατυπώνονται από τη σημερινή ηγετική ομάδα», αποκαλύπτοντας ότι ο καβγάς είναι για το πώς θα ξαναστήσουν σε λαϊκά στρώματα την παγίδα της «φιλολαϊκής διακυβέρνησης» εντός του συστήματος που έστησαν και τότε. Εξάλλου, μόνο «προφάσεις εν αμαρτίαις» μπορεί να θεωρηθούν και όσα λένε ο Σκουρλέτης και τα υπόλοιπα στελέχη για την περίοδο 2019 - 2023, με κριτική στα όργανα, όπως λέει, την ίδια περίοδο που ψήφιζαν μαζί με τα «αντίπαλα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους μισούς νόμους της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί άλλωστε μέσα στη βδομάδα η αποχώρηση του Γ. Σταθάκη που κι εκείνος, δείχνοντας το επίδικο, που είναι ο εγκλωβισμός του λαού και το «κλάδεμα» κάθε ριζοσπαστισμού, είπε ότι όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «επιβάρυναν το πολιτικό σύστημα της χώρας και το θέτουν σε νέες επικίνδυνες ατραπούς (...) Με την εκλογή Κασσελάκη το πολιτικό σύστημα χάνει κάθε προοπτική να αποκτήσει μία φερέγγυα αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, συνεδρίασε η Ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, μπροστά στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπου εκφράστηκε «έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος» και επιρρίφθηκαν ευθύνες στην ηγεσία.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε κείμενο 1.300 στελεχών με κριτική στην ηγεσία, κι ενώ μια σειρά από οργανώσεις του κόμματος είτε ζητάνε να παρθούν πίσω οι διαγραφές (π.χ. ΝΕ Βόρειου τομέα Αθηνών) είτε είχαν μαζικές αποχωρήσεις τις προηγούμενες μέρες (π.χ. Οργάνωση Κορωπίου).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μοιρασμένους ρόλους επιδιώκουν να ενταφιάσουν την ουσιαστική έρευνα

Σε σχόλιό του για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μετά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των αιτιών και των αντίστοιχων πολιτικών και ποινικών ευθυνών, οι οποίες οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη. Προφανώς για τα κόμματα αυτά η πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που υπηρέτησαν μαζί με τη ΝΔ και που καταδικάστηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, είναι άσχετη με το συγκεκριμένο έγκλημα!

Επαναλαμβάνουμε ότι η εξεταστική επιτροπή, που μπορεί να συγκροτηθεί απ' την αντιπολίτευση, ακόμη κι αν η ΝΔ δεν συμφωνούσε σε αυτή την επιλογή κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, εξετάζει το σύνολο των πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Ενώ μια πιθανή απόρριψη του αιτήματος για προανακριτική επιτροπή, τη σημασία της οποίας το ΚΚΕ δεν υποτιμά, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του δρόμου για την απόδοση ποινικών ευθυνών, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, που ορίζει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Είναι φανερό ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν με μοιρασμένους ρόλους να ακυρώσουν εκ των προτέρων τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής και να ενταφιάσουν την ουσιαστική έρευνα για το έγκλημα στα Τέμπη, για να βγουν τελικά οι ίδιοι απ' το κάδρο των ευθυνών για την πολιτική που εφάρμοσαν. Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρά και το διακύβευμα της έρευνας πολύ κρίσιμο για να εξαρτάται από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες αυτών των κομμάτων και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Γι' αυτό και το ΚΚΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, σε όλα τα επίπεδα, για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, για να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σύσκεψη τη Δευτέρα για την οργάνωση της πάλης

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. (ξενοδοχείο «Novotel», αίθουσα «Πλειάδες») προχωρούν σωματεία και ομοσπονδίες του Δημοσίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Η Ομοσπονδία που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία καλεί σε συμμετοχή τους εκλεγμένους όλων των Ομοσπονδιών, των ΔΣ των Σωματείων Αττικής, κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο «που καταλαβαίνει την ανάγκη να ανέβει η συλλογική διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει τους όρους δουλειάς και ζωής μας».

Υπερδιπλάσιος τον Οκτώβρη ο πληθωρισμός

Με «σπασμένα φρένα» συνέχισε να «τρέχει» και τον Οκτώβρη ο πληθωρισμός, με τον λαό να πληρώνει πολύ βαριά το «μάρμαρο» για να θησαυρίζει το κεφάλαιο και να γεμίζουν τα ταμεία του αστικού κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός υπερδιπλασιάστηκε τον Οκτώβρη, στο 3,4%, από 1,6% τον Σεπτέμβρη, παρά τις κυβερνητικές αστειότητες ότι με μέτρα - πυροτεχνήματα θα αντιμετωπίσει τάχα τις αιτίες της ακρίβειας.

Τον «χορό» σέρνουν οι αυξήσεις των τιμών στον κλάδο των τροφίμων, οι οποίες έφτασαν στο 9,9% σε ετήσια βάση, από 9,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι αυξήσεις στην ομάδα «Υγεία», στο 5,6%, με το λαό να πληρώνει πανάκριβα την Υγεία και το Φάρμακο - εμπόρευμα.

Στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα έλαια - λίπη (26%), τα φρούτα (20,5%), μεταλλικό νερό - χυμοί - αναψυκτικά (14,3%), τα λαχανικά (12,3%) και τα κρέατα (8,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν μήνα η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 14,1% και των νωπών φρούτων κατά 8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ