ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
Δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό

Σε εκδήλωση της ΤΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ το Σάββατο μίλησε η Μαρία Γαβαλά

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Καρδίτσας του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

Σημείωσε εισαγωγικά: «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η βάρβαρη ισραηλινή επίθεση και η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας. Βροντοφωνάζουμε, οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις, να τερματιστεί η πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους. Αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύμορφες και ευρηματικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, καθώς και στις κινητοποιήσεις μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, που ο λαός του είναι θύμα της ίδιας του της αστικής τάξης και της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους αγωνιστές του Ισραήλ, πρώτα απ' όλα στο ΚΚ Ισραήλ, στους κομμουνιστές του Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, που παλεύουν αυτήν την ώρα μέσα στο στόμα του λύκου και υψώνουν φωνή αντίστασης στη βαρβαρότητα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης. Στηρίζουμε τον βουλευτή Οφέρ Κασίφ, που διώκεται από τις ισραηλινές αρχές για τη στάση του ενάντια στην κατοχή», είπε.

«Η πάλη των λαών μπορεί να προκαλεί ρωγμές», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «το ΚΚΕ βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γι' αυτό και δεν σταματάμε την αλληλεγγύη στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό. Η αλληλεγγύη δεν φτάνει από μόνη της. Η μάχη που δίνουμε στρέφεται ενάντια στην εγκληματική συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό στην Παλαιστίνη. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, θέλουμε να σημάνει λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει να αποτελεί ορμητήριο των ΗΠΑ, να μη δοθεί καμία στήριξη στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ».

Και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, στους στόχους του Ισραήλ, καθώς και στο «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής, όπου μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων. Καυτηρίασε δε τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα εθνικιστικά μορφώματα στηρίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» του κατακτητή.

Κλείνοντας η Μαρία Γαβαλά μίλησε για την ανάγκη επαγρύπνησης, καθώς όπως σημείωσε «οι εξελίξεις διαμορφώνουν όρους ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και γενίκευσης του πολέμου. Είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η χώρα μας είναι "πυλώνας σταθερότητας"».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τραγούδησαν όλοι μαζί «ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη»

Με μια συναυλία γεμάτη συναισθήματα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης έδωσαν συνέχεια στις δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, την Κυριακή το πρωί, στο θεατράκι Σκάλας.

Εκεί, άνθρωποι κάθε ηλικίας ένωσαν τη φωνή τους με καλλιτέχνες που τραγούδησαν «ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη», ένα τραγούδι για τον δίκαιο αγώνα του λαού της, για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Δεκάδες ήταν αυτοί που ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στέλνοντας μήνυμα πως δεν συμβιβάζονται με την αδικία, την καταπίεση, τη φτώχεια και τον πόλεμο που γεννά ο κόσμος των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, 4 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα τείχη του Κάστρου άναψαν τα καπνογόνα στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Κατήγγειλαν τα ισραηλινά fake news που αναπαράγουν κυβέρνηση και αστικά Μέσα Ενημέρωσης

Τα fake news του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και των συμμάχων του, που υιοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΡΤ και τα υπόλοιπα αστικά μέσα και στη χώρα μας, κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, με διαμαρτυρία χτες το πρωί έξω από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης καταδίκασαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η ΕΡΤ στην αναπαραγωγή των ισραηλινών fake news στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ανείπωτη σφαγή που εκτυλίσσεται στη Γάζα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Με πανό και πλακάτ που καταγγέλλουν το έγκλημα, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ φώναξαν συνθήματα, όπως «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», και ταυτόχρονα στηλίτευσαν την προκλητική αποσιώπηση των τεράστιων διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο, από τα αστικά Μέσα.

Επίσης, τόνισαν ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια συλλογής υπογραφών στο κείμενο καταδίκης των fake news και της μονομερούς προβολής των γεγονότων από την πλευρά του κράτους - δολοφόνου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα το απόγευμα η κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Σε κινητοποίηση με ανάρτηση πανό έξω από τη Βουλή προχωρούν σήμερα στις 6 το απόγευμα ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κλιμακώνουν έτσι τις αντιδράσεις για τις ανιστόρητες και απαράδεκτες επιθέσεις που δέχτηκε ο κλάδος τους από το υπουργείο Παιδείας, τα ΜΜΕ και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο επειδή εκφράζει αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.

«Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και του ιδίου (σ.σ. του υπουργού Παιδείας) να πείσουν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τη νεολαία για την απαράδεκτη στάση που κρατάνε απέναντι στη γενοκτονία που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, στο διαχρονικό έγκλημα της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, της διαρκούς εξόντωσης αμάχων και παιδιών. Είναι σε δύσκολη θέση γιατί υπάρχει ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού στον Παλαιστινιακό αλλά και τον ισραηλινό λαό, που πληρώνει και αυτός βαρύ τίμημα και στην απαίτηση να μπει ένα τέλος στη σφαγή με την ικανοποίηση στο δίκαιο αίτημα για τη δημιουργία κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», σημειώνουν εκπαιδευτικά σωματεία, απαιτώντας εδώ και τώρα ο υπουργός να πάρει πίσω τις απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν όλο τον κλάδο.

Καλούν παράλληλα το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών και να προστατευτεί από κάθε στοχοποίηση, να προχωρήσει άμεσα σε εξώδικη διαμαρτυρία και να εξετάσει κάθε νόμιμο μέσο και δηλώνουν: «Συνεχίζουμε μαζί με τους μαθητές μας, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους δράσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό».

ΚΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν λογοκρισία στο περιεχόμενο σχολικής γιορτής

Για λογοκρισία στο περιεχόμενο της σχολικής γιορτής για το Πολυτεχνείο στο 1ο ΓΕΛ Καισαριανής καταγγέλλουν οι ΚΟ Καισαριανής και Εκπαιδευτικών Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την διευθύντρια του σχολείου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η διευθύντρια «απαίτησε να αφαιρεθεί από τη γιορτή το τραγούδι των "Υπεραστικών" με τίτλο "Η Παλαιστίνη αιμορραγεί" και κάτω από τη σθεναρή στάση των υπεύθυνων καθηγητών "έκοψε" τη γιορτή»!

Οι ΚΟ του ΚΚΕ καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και τον λαό της Καισαριανής, αλλά και ευρύτερα τον λαό των ηρωικών ανατολικών συνοικιών να καταδικάσουν αυτήν την πρόκληση. Σημειώνουν επίσης ότι «ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να μαθαίνουν στα παιδιά την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, για να μπορέσουν αυτά να κατακτήσουν σωστό κριτήριο στη ζωή τους, στάση έντιμη, δημοκρατική, διεκδικητική. Η βουβαμάρα, πόσο μάλλον όταν πεθαίνουν παιδιά, δεν υπηρετεί σκοπούς εκπαιδευτικούς». Και προσθέτουν ακόμα μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής, πριν από λίγα χρόνια συνάντησαν με συγκίνηση την νεαρή Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχεντ Ταμίμι στην πρεσβεία της χώρας της στην Αθήνα, κρατούμενη στις φυλακές του Ισραήλ και σύμβολο του αγώνα αυτού του λαού, η οποία πριν από λίγες μέρες συνελήφθη ξανά από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πάει πολύ σε αυτό σχολείο, το οποίο σημειώνουμε ότι στεγάζεται δίπλα στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, να απαγορευτεί η λέξη "Παλαιστίνη"!».

Απρόκλητη επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα

Απρόκλητη επίθεση από μεμονωμένο ακροδεξιό δέχτηκε το Σάββατο συνεργείο αφισοκόλλησης του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα. Τα μέλη του ΚΚΕ πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση με αφίσες αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης όταν σημειώθηκε η επίθεση, η οποία αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία.

Με αφορμή το περιστατικό η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ ποτέ δεν τρομοκρατήθηκε από τέτοιες ενέργειες και σε καμία περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές δεν το πτοούν από το να συνεχίσει την προσπάθειά του να εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ