ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Στο «σκαμνί» 200 γιατροί επειδή δεν συνταγογραφούσαν «ηλεκτρονικά»

Απαράδεκτη ποινική δίωξη για μη χρήση ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε!

Για «παράβαση καθήκοντος» και μάλιστα «κατ' εξακολούθηση προκειμένου να βλάψουν το κράτος» (!) κατηγορούνται 200 γιατροί που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Γενάρη του 2021. Το «έγκλημά» τους κάνει ακόμα πιο προκλητική την κατηγορία που τους αποδίδει το κράτος: «Συνταγογραφούσαν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», αναφέρεται στην παραπομπή, ενώ σε βάρος τους έχει οριστεί δικάσιμος για τον Γενάρη του 2024.

Το θέμα αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ), σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτυπώθηκαν ελλείψεις, που έτσι κι αλλιώς εμπόδιζαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και πιο συγκεκριμένα: Ελλείψεις υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια, άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών, παντελής σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών κ.λπ.

Και, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΑ, παρά τις διάφορες παραμέτρους που επιβεβαιώνουν ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» «μετακυλίει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της διοίκησης για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διά της διάχυσης, σε όλους τους γιατρούς και στην διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα».

Η Ενωση χαρακτηρίζει την κατηγορία αδιανόητη και εξοργιστική και υπογραμμίζει ότι «από το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο κ.λπ.), σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23.00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων είναι η ΝΜ Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά».

«Παρ' όλα αυτά, παραπεμφθήκαμε να δικαστούμε για παράβαση καθήκοντος. Αν είχαμε αρνηθεί να παράσχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος που θα επέτρεπε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, θα είχαμε θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ακόμα των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι».

Καταλήγοντας η ΕΙΝΑΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, εργατικούς και επιστημονικούς φορείς και συλλόγους σε στήριξη και συμπαράσταση: «Τη μέρα της δίκης, στις 11/1/2024, όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει. Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών...».

ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Να μην περάσει η δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ

Σε δίκη παραπέμπεται η Αφροδίτη Ρέτζιου με βάση τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Την παραπομπή της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτης Ρέτζιου σε δίκη την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, με κατηγορίες που αφορούν τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αφ. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, κατηγορείται για παραβίαση του παραπάνω νόμου (4703/2020) και για το ότι «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών», όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα. Η δίωξη αφορά τη συμμετοχή της σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, με αίτημα την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων με προσωπικό και εξοπλισμό και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία COVID-19.

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, η εν λόγω απαράδεκτη δίωξη είναι μέρος των διώξεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων οι οποίες εντείνονται αυτήν την περίοδο.

«Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς οδηγεί κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν σε χρήση ό,τι πιο αντιδραστικό έχουν νομοθετήσει όλο το περασμένο διάστημα, προκειμένου να σταματήσουν τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται. Για την προώθηση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της πολιτικής που τσακίζει την εργατική τάξη και τον λαό, προηγείται πάντα η κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Να γιατί "ξέθαψαν" όλο το νομικό οπλοστάσιο και τους τρομονόμους ώστε με επικίνδυνες πρακτικές να φιμώσουν όσους αντιστέκονται στο σφαγείο και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Να γιατί "ξέθαψαν" τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας το 2020, στήνοντας "διαδηλωτοδικείο" για όσους τις οργάνωσαν και συμμετείχαν σε αυτές μαζικά», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του.

«Τα συνδικάτα έχουν ήδη δείξει την αλληλεγγύη τους σε όσους εργαζόμενους σέρνουν σε δικαστήρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρώνονται ένας - ένας στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί τους νόμοι», τονίζει.

«Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ, να καταργηθούν οι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα των απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων», απαίτησαν και χθες οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο», με παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Κατέπεσαν οι κατηγορίες σε βάρος συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Αθωώθηκε ο συνδικαλιστής Αχμετ Μουσταφά, από τις ψευδείς κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με αφορμή τα γεγονότα στο 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Ο συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του ΔΣ της ΟΙΥΕ, αντιμετώπιζε κατηγορίες για «βιαιοπραγία» και «καταστροφή δημοσίων εγγράφων». Εξι χρόνια μετά το επίμαχο συνέδριο, στο οποίο δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπάθησαν να επιβάλουν εκτεταμένη νοθεία επιστρατεύοντας μέχρι και μπράβους, ο Αχμετ Μουσταφά αθωώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Στο πλευρό του στο δικαστήριο βρέθηκαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, για να υπερασπίσουν τις δυνάμεις που αντιπαρατέθηκαν με τη σήψη, τα ψέματα και τις συκοφαντίες.

«Με στοιχεία και μαρτυρίες καταρρίφθηκαν στο δικαστήριο τα ψέματα όσων επιχείρησαν τότε να κάνουν το άσπρο μαύρο, που με ψέματα προσπάθησαν να επιβάλουν ένα συνέδριο εργοδοτών και μαϊμούδων», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους «για τα ψέματα που ειπώθηκαν, για τις ψευδείς κατηγορίες του "ενορχηστρωτή" αυτής της επίθεσης, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με μπράβους, ένα συνέδριο νοθείας με κάρτες αντιπροσώπων που ως διά μαγείας είχαν εξαφανιστεί. Αυτές οι εικόνες θα τους συνοδεύουν στη μαύρη ιστορία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Εκεί είναι η θέση τους!».

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ., στην εταιρεία «do Value» (προσυγκέντρωση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα) καλεί σωματεία και φορείς η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, για να ορθωθούν εμπόδια στην αρπαγή λαϊκών κατοικιών από τις τράπεζες και τα κοράκια.

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο απέναντι στην επίθεση των τραπεζικών ομίλων, τους τοκογλύφους και τα κοράκια. Ολοι μαζί θα υπερασπιστούμε τη λαϊκή κατοικία. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Κάνουμε πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"», σημειώνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ.

Αύριο στη Θεσσαλονίκη για πλειστηριασμό σπιτιού φοιτήτριας

Σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία της «Do Value» στη Θεσσαλονίκη, για την αποτροπή του πλειστηριασμού σπιτιού φοιτήτριας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης.

Συγκεκριμένα απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει οι Σύλλογοι Χημικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Δασολογίας, Οδοντιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Χημικών Μηχανικών, ΠΤΔΕ, ΦΠ, ΜΜΕ του ΑΠΘ, ΣΜΗ και ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΠΑΜΑΚ και ΣΟΦΕΘ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν πρόκειται να ανεχτούν να πεταχτεί η συμφοιτήτριά τους και η οικογένειά της έξω από το σπίτι τους. «Ολοι εμείς που αγανακτούμε με τις τραγικές ελλείψεις μέσα στις εστίες που ζούμε και εξοργιζόμαστε όταν ακούμε για ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ, δηλαδή για επιβολή ενοικίων, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένας συμφοιτητής μας, καμία λαϊκή οικογένεια να χάσει το σπίτι της από τα funds και τους τραπεζίτες», σημειώνει το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων.

Στο μεταξύ, άλλη μια μαχητική παρέμβαση - μαζική εξόρμηση στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην επιχείρηση έξωσης άνεργου ζευγαριού από την πρώτη τους κατοικία στους Αμπελόκηπους, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο εργαζόμενος λαός της περιοχής.

Μετά από κάλεσμα των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων - Μενεμένης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Ταχυδρομείο Αμπελοκήπων και στη συνέχεια μαζική εξόρμηση στη λαϊκή αγορά, όπου κάλεσαν τον λαό της περιοχής με τη δράση του να σταθεί στο πλευρό της οικογένειας και να εμποδίσει την έξωσή της. Να δυναμώσει τον αγώνα για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των fund.

Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς», «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός», διαδήλωσαν ότι θα υψώσουν τείχος προστασίας των λαϊκών οικογενειών.

Απαίτησαν εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας. Να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί. Να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες. Διαγραφή όλων των τόκων και κουρέματος του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ημερίδα και προβολή ταινίας από την ΟΓΕ

Σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοέμβρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοέμβρη).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Νοέμβρη οργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς». Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα (αμφιθέατρο 1, είσοδος από οδό Σίνα), από τις 10 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.). Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους και γονείς ΑμεΑ.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη η ΟΓΕ οργανώνει προβολή της ταινίας της Παλαιστίνιας σκηνοθέτη Mai Masri «3.000 Νύχτες», στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (οδός Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ