Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Στο «σκαμνί» 200 γιατροί επειδή δεν συνταγογραφούσαν «ηλεκτρονικά»

Απαράδεκτη ποινική δίωξη για μη χρήση ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε!

Για «παράβαση καθήκοντος» και μάλιστα «κατ' εξακολούθηση προκειμένου να βλάψουν το κράτος» (!) κατηγορούνται 200 γιατροί που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Γενάρη του 2021. Το «έγκλημά» τους κάνει ακόμα πιο προκλητική την κατηγορία που τους αποδίδει το κράτος: «Συνταγογραφούσαν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», αναφέρεται στην παραπομπή, ενώ σε βάρος τους έχει οριστεί δικάσιμος για τον Γενάρη του 2024.

Το θέμα αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ), σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτυπώθηκαν ελλείψεις, που έτσι κι αλλιώς εμπόδιζαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και πιο συγκεκριμένα: Ελλείψεις υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια, άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών, παντελής σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών κ.λπ.

Και, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΑ, παρά τις διάφορες παραμέτρους που επιβεβαιώνουν ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» «μετακυλίει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της διοίκησης για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διά της διάχυσης, σε όλους τους γιατρούς και στην διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα».

Η Ενωση χαρακτηρίζει την κατηγορία αδιανόητη και εξοργιστική και υπογραμμίζει ότι «από το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο κ.λπ.), σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23.00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων είναι η ΝΜ Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά».

«Παρ' όλα αυτά, παραπεμφθήκαμε να δικαστούμε για παράβαση καθήκοντος. Αν είχαμε αρνηθεί να παράσχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος που θα επέτρεπε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, θα είχαμε θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ακόμα των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι».

Καταλήγοντας η ΕΙΝΑΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, εργατικούς και επιστημονικούς φορείς και συλλόγους σε στήριξη και συμπαράσταση: «Τη μέρα της δίκης, στις 11/1/2024, όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει. Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ