ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κλίμα οδύνης και οργής η κηδεία του 17χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά

Από την κηδεία του αδικοχαμένου Χρήστου

Eurokinissi

Από την κηδεία του αδικοχαμένου Χρήστου
Μέσα σε κλίμα οδύνης και οργής, η οικογένεια, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι είπαν χθες το τελευταίο «αντίο» στον 17χρονο εργαζόμενο μαθητή Χρήστο Μιχαλόπουλο, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού το περασμένο Σάββατο στη Βοιωτία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αλίαρτο, όπου διέμενε ο 17χρονος Ρομά με την οικογένειά του. Τραγικές φιγούρες η μητέρα του και τα δύο του αδέρφια, ο μικρότερος από τους οποίους, 16 ετών, ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο όταν έπεσε νεκρός από το υπηρεσιακό όπλο 41χρονου αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ Βοιωτίας.

Οι κραυγές οδύνης αναμειγνύονταν με τα χειροκροτήματα, η θλίψη με την οργή και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Ανάμεσα στο πλήθος που συνόδευε το φέρετρο ξεχώριζαν οι συμμαθητές του από το νυχτερινό ΕΠΑΛ Αλιάρτου, όπου ο Χρήστος πήγαινε μετά τη δουλειά για να πάρει το «χαρτί» του ηλεκτρολόγου. Οι συμμαθητές του, μάλιστα, μαθητές άλλων σχολείων της περιοχής και φίλοι του προχωρούν τις τελευταίες μέρες σε κατάληψη στα σχολεία τους και διαμαρτυρίες, όπως στη Θήβα, απαιτώντας δικαιοσύνη και καταγγέλλοντας εν ψυχρώ εκτέλεση και αστυνομική αυθαιρεσία.

Σήμερα η απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 41χρονος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης. Ο 41χρονος φέρεται να έχει ισχυριστεί αρχικά ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο του όταν ο 17χρονος προσπάθησε να το αποσπάσει.

Την ίδια στιγμή παραμένουν αναπάντητα τα πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 17χρονου. Συμπεράσματα και στοιχεία που διέρρευσαν από την ιατροδικαστική εξέταση δείχνουν ότι ο πυροβολισμός έγινε από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση, με τη σφαίρα να χτυπά πρώτα στην εξωτερική πλευρά του χεριού του 17χρονου και στη συνέχεια, με φόρα από πάνω προς τα κάτω ,να καρφώνεται στον λαιμό του. Κενό επίσης υπάρχει σχετικά με το τι προηγήθηκε του πυροβολισμού κατά την διάρκεια της καταδίωξης. Αν δηλαδή το πλήρωμα του περιπολικού είχε ενημερώσει το Κέντρο, αν είχε δώσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου, αν είχε ενημερωθεί για τον κάτοχό του και αν είχε πάρει οδηγίες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Μπαρκαγιάννης, σε δηλώσεις του άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας και της συλλογής στοιχείων από το σημείο του εγκλήματος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων.

Χτες το βράδυ στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, στην οδό Λιοσίων στο Μενίδι και στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν διαμαρτυρίες Ρομά και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Παραμένει σε γνωστή πλατφόρμα το βίντεο βασανισμού ΑμεΑ

Ανακοίνωση με αφορμή τη φρίκη στο Κερατσίνι

Με αφορμή το φριχτό περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας, με εικόνες κακοποίησης από έναν άντρα, γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος δύο ατόμων με νοητική υστέρηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους:

«554 συνολικά βίντεο κακοποίησης, σαπίλας και φρίκης, τα οποία ακόμα και σήμερα η γνωστή πλατφόρμα δεν έχει κατεβάσει, δεν έχει λογοκρίνει, γιατί μάλλον, σύμφωνα με την "πολιτική" της, αυτά τα βίντεο δεν έχουν περιορισμό ηλικίας και οι σκηνές τους είναι όμορφες;; Κανείς δεν ξέρει.

Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτήν τη σαπίλα που κυκλοφορεί ελεύθερη στο διαδίκτυο, και μπορούν πανεύκολα να τη δουν μικρά παιδιά και να θεωρήσουν "φυσιολογικές" αυτές τις σκηνές βίας.

Τι να πρωτοπεί κανείς για το γεγονός ότι μεγάλες, γνωστές σε όλους πλατφόρμες επιλέγουν να λογοκρίνουν βίντεο, εικόνες και τραγούδια τα οποία αφορούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου ή τη γενοκτονία της Παλαιστίνης. Εικόνες, βίντεο, τραγούδια τα οποία δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Εναν δρόμο αντίστασης και αλληλεγγύης.

Δεν είναι σάπιοι μόνο οι ιθύνοντες του βίντεο και αυτοί οι 22.000 που τα παρακολουθούσαν και πλήρωναν κιόλας για να τα δουν, ακόμα πιο σάπιοι είναι αυτοί που τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, με πληρωμή, γιατί το μοναδικό πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται είναι οι τρόποι με τους οποίους θα αποκτήσουν επιπλέον κέρδος, άσχετα αν αυτό καταπατά τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αν τα κακοποιεί ή τα διασύρει».

ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος υπογραμμίζουν πως «όταν δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, με νέα εξειδικευμένα προγράμματα για να εκπαιδεύονται οι ανάπηροι στο σύνολό τους, να έχουν δουλειά και να μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, στις συνθήκες που ζούμε, που η ανάγκη για εύκολο χρήμα είναι τεράστια, τέτοια περιστατικά θα πληθαίνουν».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Συστηματικό φαινόμενο η ανεξέλεγκτη αστυνομική βία

«Εχει αρχίσει να κανονικοποιείται ο θάνατος ατόμου από αστυνομικά πυρά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021, μετά τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, μετά τον 20χρονο Σύρο πρόσφυγα το φετινό καλοκαίρι στις 8 Ιουλίου, ένας ακόμη 17χρονος, ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, Ρομ και αυτή τη φορά, έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού το βράδυ του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου 2023.

Το σκηνικό είναι πλέον γνωστό: Ο ανήλικος δεν σταμάτησε στον έλεγχο, έγινε καταδίωξη, το θύμα "απείλησε τον αστυνομικό" και το όπλο "εκπυρσοκρότησε" κάτω από "αδιευκρίνιστες συνθήκες" και - φυσικά - "διενεργείται ΕΔΕ". Ενα γεγονός το οποίο κανονικά δεν θα έπρεπε να χωράει ο νους μας - ο θάνατος ενός ατόμου από αστυνομικά πυρά - έχει αρχίσει να κανονικοποιείται και να παίρνει τη μορφή μιας μακάβριας ετήσιας ή και εξαμηνιαίας ρουτίνας της ΕΛ.ΑΣ. και μιας ακόμη "δυσάρεστης" είδησης που προβάλλεται στις οθόνες μας».

Και προσθέτει: «Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τον βαθύ αποτροπιασμό της για την κανονικοποίηση της παράνομης αστυνομικής βίας (θανατηφόρας ή μη) η οποία συχνά ενσωματώνει τα πιο άρρωστα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Η σωρεία των περιστατικών, η συγκεκριμένη τυπολογία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται (παρόμοιες περιστάσεις, συγκεκριμένο προφίλ θυμάτων και θυτών, κοινή επικοινωνιακή διαχείριση από την ΕΛ.ΑΣ. και τελικά ατιμωρησία ή αναντίστοιχες με το αδίκημα και τις περιστάσεις του ποινές) για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με "μεμονωμένα περιστατικά", αλλά με ένα συστημικό και συστηματικό φαινόμενο ανεξέλεγκτης χρήσης βίας από τους αστυνομικούς των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.».

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 35χρονος οπαδός

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα αλλά και της υποχρεωτικής παρουσίας στο Τμήμα της περιοχής του όταν αγωνίζεται η ομάδα του, η ΑΕΚ, αφέθηκε μετά την απολογία του ο 35χρονος Ελληνας οπαδός για την υπόθεση δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από επιδρομή φασιστών.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος είχε συλληφθεί στα τέλη της περασμένης βδομάδας για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο το 2017 (μετά από καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε εις βάρος του και ποινή φυλάκισης 12 μηνών).

Ωστόσο θα επιστρέψει στις φυλακές Ναυπλίου για να εκτίσει την ποινή των 12 μηνών που του είχε επιβληθεί για την παλαιότερη απόφαση.

Ο 35χρονος τώρα κατηγορείται για τα αδικήματα της έκρηξης, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της βιαιοπραγίας (αδίκημα του αθλητικού νόμου) και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αν και ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του, είπε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να σκοτώσει τον Μιχάλη Κατσούρη και φέρεται να επανέλαβε πως είχε ένα μαχαίρι, που του είχε πέσει νωρίτερα από τη δολοφονία, σε διαφορετικό σημείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακρίτρια της υπόθεσης θα ζητήσει περαιτέρω ανάλυση του DNA τόσο του θύματος όσο και του 35χρονου.

ΔΙΚΗ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Στην απολογία της αρνείται την ανθρωποκτονία

Ξεκίνησε, χτες, η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά από σχεδόν 9 μήνες και πάνω από 70 ακροαματικές διαδικασίες, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά και απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, τον Γενάρη του 2022. Η απολογία της μητέρας από την Πάτρα, στην υπόθεση που είχε συγκλονίσει καθώς εκτός από την Τζωρτζίνα είχαν προηγηθεί οι θάνατοι των άλλων δύο μικρότερων παιδιών της, ξεκίνησε με καθυστέρηση και διακόπηκε για τις 23 Νοέμβρη.

«Είμαι και θα είμαι η μαμά της και αυτό το δικαίωμα δεν θα μου το στερήσει ποτέ κανείς», ήταν τα πρώτα λόγια της Πισπιρίγκου και στη συνέχεια αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδεται. Νωρίτερα ο συνήγορός της, Αλ. Κούγιας, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του δικαστηρίου για μεροληψία και επηρεασμό του δικαστηρίου.

Το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, ενώ νωρίτερα ως απαράδεκτη έκρινε την αίτηση εξαίρεσης της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίνας Ευαγγέλου, η εισαγγελέας, λέγοντας «όχι» στο αίτημα και ζητώντας την απόρριψή του. «Για να θεωρηθεί ένας δικαστής ότι δεν είναι αμερόληπτος θα πρέπει αυτό να είναι εμφανές στις πράξεις του. Θα πρέπει ο δικαστής να κατευθύνει τα πράγματα προς ικανοποίηση κάποιου συμφέροντος. Η παρούσα αίτηση κατατίθεται σήμερα γιατί η κατηγορούμενη πιστεύει ότι οι συμπεριφορές της προέδρου είναι μεροληπτικές και επηρέασε το δικαστήριο», είπε η εισαγγελέας.

Θυμίζουμε ότι θα ακολουθήσει και δίκη για τον θάνατο των δύο άλλων μικρών κοριτσιών, της Μαλένας, 3,5 χρόνων, και της Ιριδας, 6 μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ