ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για μέτρα πρόληψης, «ζεστό» χρήμα στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους δρόμους

Σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας θα κλείνουν τα πάντα

Το χάλι στην Αττική Οδό τον Γενάρη του 2022

Lazaros_Koukorikos

Το χάλι στην Αττική Οδό τον Γενάρη του 2022
Την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας των πολιτών από φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά τη σύσκεψη με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας και χιονόπτωσης οι δρόμοι θα κλείνουν και οι εταιρείες θα αποζημιώνονται, αφού στην κυβερνητική λογική του «μείνετε σπίτια σας» «καλό είναι να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να κάνουμε μια προσπάθεια να τον ενημερώσουμε νωρίτερα, ώστε να μη βγει στις Εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους»...

Ο υπουργός «ξέχασε» τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα πρέπει να πάνε στις δουλειές τους μέσα στην κακοκαιρία, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις των εργοδοτών τους. Δεν είναι λίγες και οι φετινές περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια πυρκαγιών το καλοκαίρι εργαζόμενοι δούλευαν σε επιχειρήσεις κοντά στις φωτιές και κατόρθωσαν να διαφύγουν μετά από παρεμβάσεις συνδικάτων.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής λογικής περί «ατομικής ευθύνης», ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να έχουν πάντα αλυσίδες και όλα όσα χρειάζονται στα αυτοκίνητά τους. Ανακοίνωσε και την ένταση των ελέγχων από την αστυνομία, στη λογική της καταστολής, αφού απουσιάζει από την κυβερνητική πολιτική η πρόληψη.

Η κυβέρνηση αφήνει έτσι στο απυρόβλητο τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, καθώς δεν τις υποχρεώνει να εφαρμόσουν κανένα μέτρο παρά μόνο να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας, διάταξη που θα προβλέπεται και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβρη. Στο ίδιο νομοσχέδιο, μάλιστα, προβλέπεται ότι το κράτος θα αποζημιώνει τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς σε περίπτωση που κλείνουν, για να μη χάσουν τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 (είναι το μόνο άρθρο στο οποίο δεν επετράπη ο σχολιασμός κατά τη διάρκεια της ανάρτησής του στη «Διαύγεια» και είναι προσθήκη στον ν. 4662) αναφέρεται: «Κατά την εκδήλωση κινδύνου πολιτικής προστασίας που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών εντός υποδομής που έχει αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος υποχρεούται στην άμεση γνωστοποίηση του συμβάντος και στην παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής για την άμεση αντιμετώπισή του. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δύναται να αιτείται από κάθε παραχωρησιούχο φορέα κάθε αναγκαία σύμπραξη, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, καθώς και της ελεύθερης διέλευσης και επέμβασης για τη διάσωση και προστασία τους, ακόμα και κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται η καταβολή εύλογης αποζημίωσης για την εφαρμογή της παρ. 1, το ύψος της, ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία καταβολής της».

Στην ουσία η κυβέρνηση όχι μόνο αφήνει τις εταιρείες ανεξέλεγκτες αλλά τις πληρώνει και από πάνω, την ώρα που δεν έχουν ξεχαστεί οι παρατυπίες τους πέρυσι τον χειμώνα, όταν μέσα στον χιονιά έκοβαν διόδια και άφηναν τους οδηγούς να περνούν στις Εθνικές οδούς, παρότι ήταν κλειστές από τις χιονοπτώσεις, ή το φιάσκο της Αττικής Οδού. Αλλά και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας οι «ελεύθερες» διελεύσεις οχημάτων καταγράφονταν από τις εταιρείες, για να εισπράξουν από τους φορολογούμενους τη χασούρα.

Ο Β. Κικίλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή, που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για την έλλειψη των προληπτικών μέτρων, λέγοντας ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς πολλαπλασιάζονται, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

ΣΟΥΛΙ
Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα που μοιράστηκε σε σχολείο

Καταγγελία της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Σκουλήκια βρέθηκαν σε σχολικό γεύμα που μοιράστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκής στο Σούλι, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας μαθητή.

Με αφορμή αυτό το απαράδεκτο γεγονός, η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Εργασίας έχουν εξολοκλήρου σήμερα την ευθύνη που δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να έχουν ποιοτικό γεύμα μέσα στο σχολείο. Από κοντά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθεμία με τη σειρά της, που νομοθέτησαν το συνολικό πλαίσιο των σχολικών γευμάτων, έδωσαν σε επιχειρήσεις και ΜΚΟ το παχυλό οικονομικό κονδύλι για να τα φτιάχνουν. Τώρα όλοι τους κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι αυτό που φταίει.

Η λογική της ζυγαριάς του κόστους - οφέλους οδηγεί στο να ταΐζουν τα παιδιά μας με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους (...)

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα "ζάρια" της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ανάγκη, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο, επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής και όλο τον λαό να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτήν την πολιτική που δίνει σκουπίδια στα παιδιά και φιλέτα στις επιχειρήσεις.

  • Αμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλών και ποιοτικών σχολικών γευμάτων.
  • Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ στα σχολικά γεύματα - αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια ο Μίλτος Τεντόγλου

Eurokinissi Sports

Για τρίτη διαδοχική χρονιά αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια ο Μίλτος Τεντόγλου, κατά τη διάρκεια του γκαλά της Βαλκανικής Ενωσης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, που είναι ο κορυφαίος άλτης του κόσμου, καθώς έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, επιβραβεύτηκε ξανά για τις επιδόσεις του και κυρίως για την «προσγείωσή» του στα 8,52 μ., στον τελικό του Παγκοσμίου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον κάτοχο του χρυσού μεταλλίου σε όλες τις διοργανώσεις από το 2018 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Ντόχα (όπου κατετάγη 10ος) και το 2022 στο Ορεγκον (όπου ήταν 2ος). Επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού και κλειστού στίβου, «χρυσός» Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά βραβεύτηκε και ο ΣΕΓΑΣ για την προσφορά του στην Ενωση και στην ανάπτυξη του στίβου στα Βαλκάνια.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ
Να μπει τέλος στις υπομεταγγίσεις χρονίως πασχόντων απαιτούν σωματεία και φορείς

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» την Κυριακή 3/12

Να μπει τέλος στις υπομεταγγίσεις απαιτούν με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια σειρά από σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος «Θαλασσαιμική Ενότητα» του ΓΝΑ «Γεννηματάς», η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία», η ΔΑΣ Εργαζομένων στο «Αγία Σοφία», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο ΑΣΑμεΑ «Κεραυνός» και ο Σύλλογος Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοεπάρκειες και Παιδιατρικής Ανοσολογίας «Αρμονία», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από καρδιοπάθειες καλούν σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», από όπου θα πορευτούν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Με την κινητοποίησή τους επαναφέρουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους: Υψηλής ποιότητας παιδιατρική περίθαλψη, ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, παιδιάτρων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σχολικοί νοσηλευτές και κοινωνικοί επιστήμονες σε όλα τα σχολεία, αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη των μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας στο Παίδων «Αγία Σοφία» και στα άλλα νοσοκομεία. Οργάνωση του κεντρικού συστήματος διαχείρισης του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Μαζικές προσλήψεις στις αιμοδοσίες και στο ΕΚΕΑ, για να διευκολυνθούν οι αιμοδότες, να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης και εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και καλύτερης διαχείρισης του αίματος. Οχι στη διάλυση του Τμήματος Ανοσοανεπάρκειας και της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία». Οχι στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού. Να μπει τέρμα στις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις και θεραπείες. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αναφοράς στα δημόσια παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία για τις χρόνιες παθήσεις και τις σπάνιες ασθένειες. Δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν επιτέλους κλινικές αποκατάστασης για παιδιά στα δημόσια παιδιατρικά και στα άλλα νοσοκομεία. Καμία πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία ή στα εργαστήρια, είτε πρόκειται για ασφαλισμένους είτε για ανασφάλιστους. Δωρεάν παροχή αναλώσιμων υλικών για κάθε ανασφάλιστο πάσχοντα. Δωρεάν, σε όλα τα παιδιά με αναπηρία, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα, αναγκαία για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση, την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

  • Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ, οργανώνει αύριο Παρασκευή εθελοντική αιμοδοσία, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βόρειου Αιγαίου.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκδήλωση με θέμα την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Οι ΟΒ Νομικής Ροδόπης της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση με αφορμή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στις 17.00 στο Αμφιθέατρο 7 της Νομικής ΔΠΘ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ
Αυξήσεις - «σφαγείο» στα δημοτικά τέλη

Αυξήσεις - «σφαγείο» στα δημοτικά τέλη ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας - Αιδηψού. Σε κινητοποίηση και αποκλεισμό του δημαρχείου στην Ιστιαία καλούν για σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχής.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιστιαίας - Αιδηψού, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επιβάλει αύξηση 80% στο συνολικό ποσό που εισπράττει από τέλη ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή από 2,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023 σε 4,58 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, ενώ στα τέλη ύδρευσης αύξηση του συνολικού ποσού κατά 145%, δηλαδή από 431.000 ευρώ το 2023 σε 1 εκατ. ευρώ το 2024.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, αυξάνει το πάγιο στον λογαριασμό ύδρευσης, από 10 έως 13,6 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, σε 67,8 ευρώ, ενώ τεράστιες είναι οι αυξήσεις και στο κόστος ανά κυβικό.

Σε 100% έως 120% ανέρχεται η αύξηση ανά τετραγωνικό στα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τους επαγγελματικούς χώρους, ενώ 80% έως 100% είναι η αύξηση για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού στις κατοικίες.

Πρόκειται για αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας - Αιδηψού που οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας σε χρεοκοπία, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για τους εργαζόμενους και τον λαό, που ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άθλιο οδικό δίκτυο και υποδομές, διαλυμένες δομές Υγείας και τη διαχρονική εγκατάλειψη από όλες τις κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ