ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δεν έχει αλλάξει η ουσία» του φοροληστρικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους

INTIME NEWS

Για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων κόμπασε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με αιχμή το νομοσχέδιο φορολεηλασίας των αυτοαπασχολούμενων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το προκάλυμμα της «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», για να δικαιολογήσει το «ξεκοκάλισμα» που φέρνει η κυβέρνηση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια της «πίτας», ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν τεράστια φορολογικά προνόμια.

Οσο για τις «παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης», την αποδοχή των οποίων διαφημίζει τελευταία η κυβέρνηση, στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η ουσία (σ.σ. του νομοσχεδίου) δεν έχει αλλάξει».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «με τη νομιμοποίηση που λάβαμε για μεγάλες αλλαγές», επιχειρώντας να πείσει ότι ο λαός τον έχει εξουσιοδοτήσει... στη φοροληστεία του!

Οσο για τη «μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας», που δήθεν «συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», την ώρα που η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει και ο λαός να στενάζει καθημερινά, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αναφορά για «το μέτρο για μόνιμη μείωση τιμής 5% με ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης (βλέπε και σχετικό θέμα).

Ακόμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την πρόσφατη ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, στο Λονδίνο, λέγοντας: «Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και, δεύτερον, ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Με την κυβέρνηση βέβαια να παζαρεύει τον δανεισμό τους.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρ. Σούνακ στο βρετανικό Κοινοβούλιο επανέλαβε τα περί δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για μη αναφορά στο ζήτημα, λέγοντας: «Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Οταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Αλλαγές επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα, με ...πρόσχημα την περιβόητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και τα περί «τέλους στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία». Συγκεκριμένα, αυστηροποιούνται οι ποινές και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, εκτελείται μέρος των μικροποινών σε φυλακές ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας, έρχεται διάταξη αναβολών και επιβολή αναβολόσημου από 80 έως 200 ευρώ όταν οι αναβολές οφείλονται στον δικηγόρο κ.λπ. Το σχετικό νομοσχέδιο των 105 άρθρων με τίτλο «Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τέθηκε ήδη σε διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Δεκέμβρη.

Οπως αναφέρεται στην «ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης» του σχεδίου νόμου στόχος είναι: «Να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους απασχολούν ασκόπως τους λειτουργούς της και παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων με τη λήψη μέτρων όπως λ.χ. η ενθάρρυνση της διαδικασίας της ποινικής διαπραγμάτευσης, η μεταφορά της δικαστηριακής ύλης του εφετείου από πολυμελή σε ολιγομελή δικαστήρια, προκειμένου ο ίδιος αριθμός δικαστών να δύναται να συγκροτήσει περισσότερα δικαστήρια και έτσι να εκδικάζεται πολλαπλάσιος αριθμός υποθέσεων».

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τις ίδιες διαπιστώσεις προς επίλυση βάζει και η Κομισιόν στις εκθέσεις για την Ελλάδα και μάλιστα θέτει την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ως πεδίο που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα, για παράδειγμα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, θεωρεί ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, αν και οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν άμεσα το θέμα των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, η ποινή για την απόπειρα βιασμού, που είναι σήμερα τα 8 έτη, ανέρχεται πλέον στα 20 έτη, ενώ θα εκτίεται πλέον μέρος των μικρών ποινών, ανάλογα με το ύψος της επιβληθείσας ποινής, αλλά πάντως ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίονται πραγματικά σε φυλακές. Ακόμη, αυξάνεται η πρόσκαιρη κάθειρξη από τα 15 στα 20 έτη για τα εγκλήματα που έχουν μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων από 1.000 έως 1.500 ευρώ - υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων - σε εκείνους που κατά το υπουργείο κατ' επάγγελμα ή από δόλο υποβάλλουν ανακριβείς ή αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες τίθενται στο αρχείο... Επίσης θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος όποιος παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο. Προωθείται κατάργηση επί της ουσίας δικαστηρίων και διαδικασιών για την πλειοψηφία των αδικημάτων. Πλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, καθώς τα Τριμελή περιορίζονται σε συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ καταργούνται πλήρως τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων. Αντιστοίχως περιορίζεται η ύλη των δικαστικών συμβουλίων, καθώς πλέον ως συνήθης διαδικασία θα θεωρούνται οι απευθείας κλήσεις και όχι η έκδοση βουλεύματος.

Ακόμα, θεσπίζεται το ακαταδίωκτο στους δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς κ.λπ. οι οποίοι θα υποχρεούνται πλέον να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται από κακόβουλες μηνύσεις που θα κατατίθενται σε βάρος τους. Προτείνεται επίσης η κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος όπως απιστία, απάτη, υπεξαίρεση και τοκογλυφία, που θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ
Φέρνουν αύξηση του χαρατσιού των διοδίων από το νέο έτος

Μποναμάς με νέο χαράτσι περιμένει από 1/1/2024 τους οδηγούς που θα κινούνται στους ιδιωτικοποιημένους οδικούς άξονες όλης της χώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αύξηση έως και 9% στο κόστος των διοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των ...διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και παραχωρησιούχων που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, λοιπόν, οι αυξήσεις θα ανακοινωθούν από τους παραχωρησιούχους από 1η Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2024 και αφορούν τους οδικούς άξονες που εφαρμόζουν τη χιλιομετρική χρέωση, και όχι την Αττική Οδό. Επομένως, οι αυξήσεις θα γίνουν σε: Κεντρική Οδό, Νέα Οδό, Ολυμπία Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Τους εν λόγω άξονες διαχειρίζονται ελληνικοί, γαλλικοί και γερμανικοί όμιλοι. Οσον αφορά την Ολυμπία Οδό και τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στη γαλλική «Vinci», ενώ μέτοχος πλειοψηφίας στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου είναι η γερμανική «Hochtief».

Ενδεικτικά, για τη μετακίνηση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ο ιδιοκτήτης ενός επιβατικού ΙΧ θα πληρώνει έως και 34,88 ευρώ, από 31,35, ενώ για το Αθήνα - Πάτρα θα πληρώνει έως και 12,60 ευρώ, από 11,60. Αυτές οι αυξήσεις προκύπτουν από το δικαίωμα των παραχωρησιούχων, που τους έχει δοθεί από τις συμβάσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τις κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας και οι οποίες έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ