ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΣΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Σημαντική ευκαιρία» για «να βγουν όλοι κερδισμένοι»

«Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος» εκτιμά ο Τούρκος Πρόεδρος, την ώρα που νέα έκθεση της ΕΕ χαρακτηρίζει την Αγκυρα «σημαντικό εταίρο - κλειδί» σε ένα «περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Eurokinissi

Εδαφος για διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής και «αμοιβαία» οφέλη για τις δύο αστικές τάξεις στρώνεται ενόψει της νέας, 5ης συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας (στην Αθήνα, την επόμενη βδομάδα), όπως έδειξαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη στην Αθήνα «να φέρει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και επέλεξε να υπογραμμίσει ότι με την Ελλάδα «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», αλλά «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγιση (μας) ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «ως γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος» και υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του, αναφέροντας ότι «εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική». Σημείωσε δε ότι «δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει», ενώ μίλησε για «σημαντική ευκαιρία», με την οποία «λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να "βγαίνουν όλοι κερδισμένοι" (καζάν - καζάν = αμοιβαίο όφελος)».

«Αμοιβαίο όφελος» γυρεύει και η ΕΕ

Στο μεταξύ, στην κοινή έκθεσή τους για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ συνιστούν να γίνουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος - κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο» θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε σχέση με την αξιολόγηση που έγινε την άνοιξη του 2021 («όταν περνούσαμε δύσκολη φάση στις σχέσεις μας», όπως αναφέρεται), σήμερα έχει καταγραφεί «μια πιο εποικοδομητική στάση (...) αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες - σε μεγάλο βαθμό ως προς το Κυπριακό».

Η έκθεση επισημαίνει ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται ότι η ΕΕ διατηρεί το περιθώριο να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που διαθέτει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών - μελών της.

Ακόμα, σημειώνεται ότι αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία ηγήθηκε «ορισμένων χρήσιμων πρωτοβουλιών», περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης «ζωτικών εξαγωγών από την Ουκρανία», αν και επισημαίνεται ότι ακόμα εκκρεμούν «απτά αποτελέσματα» ως προς την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων μέσω της τουρκικής επικράτειας... Για το δε Κυπριακό, η Επιτροπή αναφέρει ότι η θέση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών» αποτελεί «μεγάλη πρόκληση».

Πάντως, η έκθεση καταγράφει τη θετική γνώμη της ΕΕ για τη διεξαγωγή εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την εξωτερική πολιτική και περιφερειακά ζητήματα, όπως και την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε άτυπα συμβούλια της ΕΕ.


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Εμφαση στον Νότο» και «ανησυχία» ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια

Για «εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο» έκανε λόγο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών

AFP or licensors

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών
Με τα Δυτικά Βαλκάνια ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ανακοινώνει από προχτές σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις προκλήσεις» που προέρχονται ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την άνοιξη του 2024.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε ξανά με έμφαση σε «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Κοσσυφοπέδιο» και - καθώς φουντώνει το παζάρι και για ενίσχυση των σχέσεων με τη Σερβία, μεταξύ άλλων και με επανάληψη κοινών γυμνασίων - κάλεσε πάλι «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν, να απόσχουν από ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις και από κάθε εμπρηστική ρητορική που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι με τον «διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ» και επέμεινε στην ανάγκη η Πρίστινα να εξετάσει τη σύσταση της Σερβικής Ενωσης δήμων και κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε και ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα κενό ασφαλείας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», αφήνοντας ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της στρατιωτικής δύναμης που το ΝΑΤΟ διατηρεί μόνιμα στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Από τη μεριά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, μίλησε για «ένα εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», κατά το οποίο «συζητήσαμε για σημαντικά θέματα» και μπαίνοντας στο ψητό, τάχτηκε υπέρ της δραστικής αναβάθμισης της παρέμβασης του ΝΑΤΟ σε όλα τα καυτά μέτωπα: «Επισήμανα ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο», τόνισε. «Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Μεταναστευτικό αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική καλούν για μία ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή. Είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος, αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση μελετά πώς θα αξιοποιήσει και το παζάρι γύρω από την υπόθεση Μπελέρη, για να παζαρέψει τον ρόλο της στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER), ζητώντας η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ. Αναφέρει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ θα συνδέεται στενά με τη στάση των αλβανικών αρχών στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί απόδειξη παραβίασης προϋποθέσεων που πρέπει να πληρεί ένα υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος. Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η συνέχιση της δίκης Μπελέρη, που έχει καταθέσει αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης ώστε να μπορέσει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΛΑΜΙΑ
Μεγάλες συναυλίες για το αντιδικτατορικό τραγούδι

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 19.00 στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας.

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, σε ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6975302545, 6947774077

***

Νωρίτερα, τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, και η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά πραγματοποιεί μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Τσακνής.

Στο κάλεσμά της η ΤΟ Πειραιά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέσω της εκδήλωσης τιμάει και «τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους τους ανυπότακτους αγωνιστές, που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο βάρβαρο καθεστώς των συνταγματαρχών» τονίζοντας πως «τα ονόματά τους απαρτίζουν κάποιες από τις πιο περήφανες σελίδες της Ιστορίας της πόλης μας». Και σημειώνει πως έχει καταγράψει περίπου 150 Πειραιώτες και Πειραιώτισσες εξορισθέντες και φυλακισθέντες την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας οι οποίοι πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή. Ολους αυτούς θα τιμήσει με την εκδήλωση που πραγματοποιεί.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης συναντήθηκε, χτες, στη Βουλή, με τον Παύλο Μπελέρη, γιο του Φρέντη Μπελέρη, και τον Θεόδωρο Γκούμα, πρόεδρο της Ενωσης Χειμαρριωτών Αθήνας, σχετικά με τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, καθώς και για τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομογένεια στην Αλβανία.

Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύλληψη και φυλάκιση για μεγάλο χρονικό διάστημα του εκλεγμένου σήμερα δημάρχου Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρη, και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του. Υπενθύμισε, ακόμα, τη σταθερή θέση του ΚΚΕ υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία, ιδιαίτερα για την υπεράσπιση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την προστασία της περιουσίας τους.

Ο Παύλος Μπελέρης και ο Θεόδωρος Γκούμας ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη σταθερή του αλληλεγγύη στα δικαιώματα της Ομογένειας όλο αυτό το διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ