ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη φορολογική επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες

Eurokinissi

Τη νέα φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, που προωθείται με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΝΔ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού φέρνει «σχέδιο νόμου που σφίγγει τη θηλιά για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες (...) με πρόσχημα την "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", στοχεύοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από επαγγελματίες, τη διαιώνιση και επέκταση των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να θέσει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους κατώτατο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ (που υπολογίζεται ως 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός επί 14 μήνες), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές. Το "τεκμαρτό" αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια, όπως οι τριετίες άσκησης του επαγγέλματος, μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Αυτή η μεταβολή θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση πάνω από 500 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν μηνιαία.

Ο άθλιος ισχυρισμός που επικαλείται η κυβέρνηση, ότι δεν γίνεται "οι εργοδότες να δηλώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους", κλείνει το μάτι στον "κοινωνικό αυτοματισμό", προσπαθώντας να φορτώσουν στους αυτοαπασχολούμενους την κατηγορία της "φοροαποφυγής" τη στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πάση θυσία διατηρούν την νόμιμη φοροαποφυγή και "εθελοντική" φορολόγηση των οικονομικών ομίλων.

Με διαδοχικά κυβερνητικά μέτρα και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, δεν έχουν αφορολόγητο όριο, πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος και δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους, επιβαρύνονται με το αναγκαστικό κόστος ψηφιακών συναλλαγών, συστημάτων όπως το myDATA, κ.ά.

Μέσω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης η κυβέρνηση στοχεύει να φορτώσει στην πλάτη των επαγγελματιών και μισθωτών τα νέα ματωμένα πλεονάσματα, εισπράττοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ από τα χαμηλά εισοδήματα την ίδια ώρα που μονοπωλιακοί όμιλοι (10.000 περίπου επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θεωρούνται "μη εισπράξιμα".

Ηδη στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναβρασμό και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις παλεύουν ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή, αλλά και στις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού και στις αυξήσεις των επιτοκίων, που τους καταδικάζουν στο κλείσιμο και στις πτωχεύσεις, όπως εκτιμά η ίδια η ΕΕ».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι με βάση τις κατευθύνσεις της:

-- Εντείνεται η εξοντωτική φορολεηλασία των αυτοαπασχολούμενων, την ώρα που αυτοί προκειμένου στοιχειωδώς να ανακουφιστούν απαιτούν θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές;

-- Πολλαπλασιάζονται οι φοροαπαλλαγές και η θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο κατά τ' άλλα θησαυρίζει, και ενώ στις κινητοποιήσεις τους οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν να φορολογούνται τα κέρδη του;».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Να μη γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο στις Δ.Κ. Κομνηνών - Μεσοβούνου

Ενα ακόμα φωτοβολταϊκό πάρκο, συνολικής ισχύος 50 MW, είναι στη διαδικασία κατασκευής στη θέση Προζύμι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κομνηνών και Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας.

Η ανακοίνωση - πρόσκληση που έχει κοινοποιήσει η Περιφέρεια για δημόσια διαβούλευση αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα εγκατασταθεί σε 1.805 στρέμματα, ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχοληθούν 200 άτομα με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης και κατά τη λειτουργία του θα εργαστούν μόλις 5 άτομα, εκ των οποίων μόνο ο ένας θα είναι πλήρους απασχόλησης (ο ηλεκτρολόγος). Ωστόσο, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη, η έκταση χαρακτηρίζεται δασική, ενώ αναμένεται επίσης να προκληθούν πολλά προβλήματα σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας, στο συγκεκριμένο κείμενο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται σε μια γενική και απλουστευτική αναφορά από ορισμούς της ΡΑΕ, χωρίς εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και μάλιστα για όλη την Εορδαία, μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ.

Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους να μπουν μπροστά και με τον αγώνα τους να σταματήσουν την καταστροφή των χωριών τους και γενικότερα της περιοχής τους.

«Η κατασκευή αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στην περιοχή μας ζούμε το δράμα της απολιγνιτοποίησης, της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", με τις αρνητικές συνέπειές της όσον αφορά την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει:

«Ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα επιδοτώντας έτσι τα "πράσινα" αρπαχτικά μέσα από τα τιμολόγια και αναμένεται να γίνει νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα μέσα από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα καθοριστεί από 1-1-2024. Σύμμαχο των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί η ΕΕ αφού με Οδηγίες της μπορούν να ξεπερνιούνται με ευκολία οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές Natura.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε φτώχεια, ανεργία, πανάκριβα τιμολόγια και τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και δισεκατομμύρια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο στη θέση Προζύμι, να ακυρωθεί το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμιση. Την κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος, και ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τους κατοίκους όλων των τοπικών κοινοτήτων, για όλο τον λαό.

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Συνεχίζει τα προκλητικά προσχήματα η κυβέρνηση

Την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, με εφαρμογή ήδη από τις προσεχείς ευρωεκλογές, υπερασπίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι στρώνουν έδαφος για τις εθνικές.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων γιατί δεν προχωρούν από τώρα τη ρύθμιση και στις εθνικές εκλογές, είπε ότι «αυτή η νομοθετική παρέμβαση αφορά τις ευρωεκλογές που είναι η επόμενη εκλογική διαδικασία», καθώς πηγαίνουν «με τη λογική ένα βήμα τη φορά, μετά από ενδελεχή έλεγχο, σύγκριση με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, νομική κατοχύρωση, για να μπορέσει αυτό να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διάλογος με τα κόμματα και σε δεύτερο χρόνο, προφανώς, αμέσως μετά η δημόσια διαβούλευση», αφού «είναι δεδομένο ότι (...) θα μας απασχολήσει στη συνέχεια για τις βουλευτικές εκλογές», όπως είπε.

Παρουσίασε, δε, με θράσος την επιστολική ψήφο ως φάρμακο «για να αντιμετωπιστεί η διαρκώς αυξανόμενη αποχή και βέβαια να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους ή σε οποιονδήποτε το επιλέξει εντός της χώρας, να ψηφίσει με επιστολική ψήφο». Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ να μπορούν να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι του Τουρισμού στους τόπους όπου εργάζονται, όπως και σειρά άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε διαδικασίες που ενέχουν σοβαρότατο κίνδυνο παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου, αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και εκθέτουν τους εργαζόμενους σε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς από κάθε είδους μηχανισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για απόφαση «με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα», ιεραρχώντας πρώτους ως ωφελημένους από τη διαδικασία τους «κατοίκους του εξωτερικού», όταν πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, ενώ με την ψήφο τους θα μπορούν να στηρίζουν αντιλαϊκά πλαίσια από τα οποία οι ίδιοι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια.

Μια όμορφη βραδιά διοργανώνει η ΚΟ «902.gr»

Η ΚΟ του «902.gr» καλεί το Σάββατο 9 Δεκέμβρη στο μπαρ «Καφεκούτι» (Σόλωνος 123), μετά τις 9 μ.μ., για «να διασκεδάσουμε παρέα». «10 +1 χρόνια 902.gr και συνεχίζουμε», αναφέρει στο σχετικό κάλεσμα.

Την Κυριακή οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) στο Ζάππειο και σε όλους τους νομούς της χώρας. Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Το ΟΕΕ παίζει καταλυτικό ρόλο στον σχεδιασμό της αστικής πολιτικής στην οικονομία και στην προώθησή της στους οικονομολόγους και γενικότερα.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους με την ψήφο τους να δώσουν ηχηρή απάντηση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Και σε αυτές τις εκλογές να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και του αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Για περισσότερες πληροφορίες, www.dpko.gr, τηλ. επικοινωνίας 6944454813 και 6976142016.

ΕΣΗΕΑ
Σήμερα η ψηφοφορία για τη νέα Εφορευτική Επιτροπή

Σήμερα Τρίτη στο Μέγαρο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ - Ακαδημίας 20), από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ., πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Εφορευτικής Επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, από 6 μέχρι 9 Φλεβάρη 2024.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στηρίζει την υποψήφια Βαρβάρα Γούτσου για την ανάδειξή της στην Εφορευτική Επιτροπή.

Για τη συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία είναι απαραίτητη η επίδειξη της θεωρημένης δημοσιογραφικής ταυτότητας μέλους της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ