Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Να μη γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο στις Δ.Κ. Κομνηνών - Μεσοβούνου

Ενα ακόμα φωτοβολταϊκό πάρκο, συνολικής ισχύος 50 MW, είναι στη διαδικασία κατασκευής στη θέση Προζύμι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κομνηνών και Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας.

Η ανακοίνωση - πρόσκληση που έχει κοινοποιήσει η Περιφέρεια για δημόσια διαβούλευση αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα εγκατασταθεί σε 1.805 στρέμματα, ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχοληθούν 200 άτομα με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης και κατά τη λειτουργία του θα εργαστούν μόλις 5 άτομα, εκ των οποίων μόνο ο ένας θα είναι πλήρους απασχόλησης (ο ηλεκτρολόγος). Ωστόσο, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη, η έκταση χαρακτηρίζεται δασική, ενώ αναμένεται επίσης να προκληθούν πολλά προβλήματα σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας, στο συγκεκριμένο κείμενο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται σε μια γενική και απλουστευτική αναφορά από ορισμούς της ΡΑΕ, χωρίς εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και μάλιστα για όλη την Εορδαία, μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ.

Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους να μπουν μπροστά και με τον αγώνα τους να σταματήσουν την καταστροφή των χωριών τους και γενικότερα της περιοχής τους.

«Η κατασκευή αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στην περιοχή μας ζούμε το δράμα της απολιγνιτοποίησης, της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", με τις αρνητικές συνέπειές της όσον αφορά την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει:

«Ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα επιδοτώντας έτσι τα "πράσινα" αρπαχτικά μέσα από τα τιμολόγια και αναμένεται να γίνει νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα μέσα από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα καθοριστεί από 1-1-2024. Σύμμαχο των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί η ΕΕ αφού με Οδηγίες της μπορούν να ξεπερνιούνται με ευκολία οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές Natura.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε φτώχεια, ανεργία, πανάκριβα τιμολόγια και τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και δισεκατομμύρια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο στη θέση Προζύμι, να ακυρωθεί το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμιση. Την κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος, και ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τους κατοίκους όλων των τοπικών κοινοτήτων, για όλο τον λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να σταματήσουν τα έργα στη Μαρίνα Ζέας» (2007-06-06 00:00:00.0)
ΣΤΟΠ στα έργα στη Μαρίνα Ζέας (2004-05-07 00:00:00.0)
Μπαράζ προσφυγών για τα Ολυμπιακά έργα (2002-04-06 00:00:00.0)
Μπλόκο στα έργα από το ΣτΕ (2000-11-04 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για το περιβαλλοντικό έγκλημα (1998-09-25 00:00:00.0)
Παράνομη η χρηματοδότηση των έργων (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ