Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για το περιβαλλοντικό έγκλημα

Τελικά, το Μέγαρο Μουσικής, μετά τις ...ευλογίες του πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας και με την έγκριση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου

Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στην καρδιά της Αθήνας, με την καταστροφή του ιστορικού Πάρκου Ελευθερίας και, μάλιστα, υπό το πρόσχημα της επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής, καθώς χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δίνει το "πράσινο φως" για την κατασκευή όλων των έργων στο Πάρκο Ελευθερίας, όπως ακριβώς τα είχε σχεδιάσει η διοίκηση του Μεγάρου και τα υλοποιεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.

Ετσι, η ουσία του ζητήματος είναι ότι οι πολύπαθοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας θα στερηθούν 3.000 τετραγωνικά μέτρα πράσινου, τα οποία θυσιάζονται για να κατασκευαστεί μια Οπερα, ενώ σε άλλα 12.000 τετραγωνικά μέτρα θα φυτευτεί γρασίδι και χαρουπιές πάνω στην πλάκα του μπετόν των υπόγειων κατασκευών, αντί για πράσινο με υψηλή βλάστηση.

Σ' αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, ήρθε να συναυτουργήσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μαζί με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, όταν την προηγούμενη βδομάδα κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών της επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής και, μάλιστα, πριν ακόμη δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ!

Την προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε κάνει ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής με άλλους δημοτικούς συμβούλους και περιβαλλοντικούς φορείς, ζητώντας να ακυρωθεί όλη η σχετική νομοθεσία για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ και των άλλων κατασκευών του Μεγάρου Μουσικής.

Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, μεταξύ άλλων, προβλέπονταν η δημιουργία Οπερας, υπόγειου γκαράζ 717 θέσεων (η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας αποκάλυψε ότι, τελικά, οι θέσεις θα ξεπερνούν τις 1.300), συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κτίριο εκθεσιακών χώρων κλπ.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να μην καταστραφεί το Πάρκο Ελευθερίας, καθώς:

  • Ο χώρος αυτός αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, που έχουν εναπομείνει στο κέντρο της Αθήνας σε μια "βεβαρημένη" περιοχή με πολλές λειτουργίες (Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ναυτικού, τα νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινίτειο, Αλεξάνδρας, Ευαγγελισμός, Αθηναϊκή Κλινική, Αγία Ελένη, Μαιευτήριο Ελενα, Μαιευτήριο Αθηνών, Ιπποκράτειο και Τίμιος Σταυρός). Παράλληλα, έχει σημαντική αισθητική, πολιτιστική και ιστορική αξία, αφού στο χώρο αυτό είναι το άγαλμα του Βενιζέλου, το Κέντρο Τεχνών, το μνημειακό στρατόπεδο πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, το Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης, προτομή του Σπ. Μουστακλή κλπ.
  • Με τα έργα του Μεγάρου Μουσικής, μειώνεται κατά πολύ η έκταση των κοινόχρηστων χώρων και του πράσινου στην περιοχή, ενώ παραβιάζεται η βασική αρχή "πράσινο αντί πρασίνου".
  • Δεν υπήρξε συνολική περιβαλλοντική μελέτη, για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο βεβαρημένο κέντρο της Αθήνας.

Τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Κ. Λαλιώτη, παρόλο που ήταν κατά πολύ χειρότερο εκείνου του Χ. Κατσιγιάννη, το οποίο είχε απορριφθεί πριν μερικά χρόνια από το ίδιο δικαστήριο.

Στη χτεσινή απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

  • Δεν προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος έχει χαρακτήρα ενιαίου αστικού άλσους - πάρκου ή δεντροστοιχίας για να αποκλειστεί η μερική οικοδόμησή του.
  • Η μείωση του κοινόχρηστου χώρου, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, δεν αποδεικνύεται, γιατί τα έργα θα κατασκευαστούν εκτός του χώρου στάθμευσης.
  • Οταν πρόκειται για τροποποίηση σχεδίου πόλεως, δεν απαιτείται η σύνταξη και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

Σχολιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για της σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας εξέφρασαν την έκπληξή τους, ιδιαίτερα με τον όρο ότι δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όταν αυτό απαιτείται για έργα πολύ μικρότερα, πόσο, μάλλον, όταν πρόκειται για έργο που θα κοστίσει 50 δισ. δραχμές. Επίσης, σχετικά με το χώρο στάθμευσης, μας είπαν ότι παράνομα υπήρχε αυτός ο χώρος και θα έπρεπε να είναι πάρκο.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ