Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η προετοιμασία

Θα ξημέρωνε Κυριακή.

Το πρωί, πέρα από κάθε θρησκευτικότητα, δογματισμό ή ακόμα και παράδοση, είχα αποδεχτεί με μεγάλη χαρά να βαφτίσω το γιο του Θανάση και της Γιάννας. Κι εξάλλου υπάρχει και το τυπικό μέρος εφόσον σε κάθε Ελληνα πολίτη χρειαζόταν το πιστοποιητικό βάφτισης για το σχολείο ή το στρατό ή όποια άλλη κοινωνική πράξη.

Ομως, το παιδάκι το είχα αγαπήσει από την πρώτη στιγμή που το είχα δει και ήμουν η πρώτη από σύμπτωση.

Εντούτοις, από τη μέρα που γνώρισα την ημερομηνία της βάφτισης άρχισα να προετοιμάζομαι. Και δεν εννοώ ν' αγοράζω καινούρια ρούχα και τα υπόλοιπα, αλλά ψυχικά και διανοητικά.

Η Γιάννα μού είχε τονίσει πως με ήθελε για νονά του γιου της και να μη σκέφτομαι τα έξοδα.

Είχε μεγαλώσει μέσα στην ΚΝΕ, οι πολυτέλειες και οι ψευδοεμφανίσεις δεν την ενδιέφεραν και η φιλοσοφία μας ως προς το "μυστήριο" βρισκόταν σε πλήρη ταύτιση.

Παρ' όλ' αυτά προετοιμαζόμουν.

Θ' ασκούσα ένα χρέος προς τον εαυτό μου, αφού το είχα αποδεχτεί, προς τους άλλους και σε μια καινούρια ύπαρξη, που κατά τη γιαγιά του Αθηνά θα ήμουν η πνευματική του μητέρα.

Ρωτούσα και μάθαινα. Προετοιμαζόμουν.

Και είναι περίεργο πως έτσι νιώθω και τώρα λίγες μόλις βδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Νιώθω την ανάγκη της προετοιμασίας. Οχι, βέβαια, πως δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, αλίμονο. Αλλά χρειάζομαι ενημέρωση, πληροφορίες, συγκριτική εξαγγελιών, διαπίστωση προτεραιοτήτων, ρεαλιστική άποψη, ειλικρινή θεώρηση, απαρίθμηση δυνατοτήτων, όρια ανάπτυξης, πηγές οικονομικών πόρων και ανάθεση έργου απ' όλες τις πλευρές.

Αναρωτιέμαι πώς μπορώ να προετοιμάζομαι. Παρακολουθώντας την προεκλογική κίνηση του υποψήφιου συνδυασμού που με αντιπροσωπεύει ιδεολογικά, τοποθετώντας ζητήματα, υποβάλλοντας ερωτήσεις, μένοντας μόνο στο ακροατήριο ή συμβάλλοντας στη διάδοση του σχήματος που θεωρώ ότι η πολιτική που εκφράζει είναι εμφανώς ειλικρινέστερη των άλλων;

Με ποια δεδομένα κατεβαίνουν οι συνδυασμοί; Με το κομματικό χρίσμα, με την εύνοια που έχουν επιδείξει γι' αυτούς οικονομικοί κύκλοι, με βάση την προηγούμενη τετραετία στο πόστο, οπότε όλο και κάποιοι θα επωφελήθηκαν, με τους μεταπηδούντες από χώρο σε χώρο, με την τάση για μια χολιγουντιανή παρουσία στο πολιτικό σκηνικό; Φτάνουν αυτά.

Η προετοιμασία του ψηφοφόρου είναι μια δυναμική ενέργεια, που ενώ επεκτείνεται στον απέναντι, στο σύνολο, επιστρέφει όμως και στον ίδιο.

Μια καλύτερη κοινότητα, ένας ενεργητικότερος δήμος, μια πιο ανθρώπινη πρωτεύουσα δεν είναι μόνο μια συνολική έννοια, είναι και ατομική. Ο καθένας μας σαν μια μονάδα ζει μέσα στην οργανωμένη κοινωνία.

Και τι σημαίνει η προβολή του επικεφαλής, λησμονώντας όλο το υπόλοιπο πλέγμα, πρόσωπα που το περιβάλλουν, και κυρίως η ιδεολογία απ' όπου προέρχεται, που προϋποθέτει και την πολιτική που πρόκειται ν' ασκήσει.

Ολοι έχουμε παρακολουθήσει την προσπάθεια που γίνεται να αποχαρακτηριστούν τάχα κάποιοι συνδυασμοί ως μη πολιτικοί.

Μα κι εμείς στην ίδια πατρίδα ζούμε. Κι εμείς παρακολουθούμε τις κομματικές ζυμώσεις και τα διάφορα παιχνίδια που παίζονται.

Η δική μας προετοιμασία, ατομική και μαζική, πρέπει να μας παροτρύνει στην τελική πράξη. Στην ψήφο των συνδυασμών που εκφράζουν την ιδεολογία του Κόμματος με το οποίο συμπορευόμαστε.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ