Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η κυβέρνηση τούς "χρωστάει" 6 δισ. δρχ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απλήρωτοι μένουν εδώ και τρεις μήνες οι ρυζοπαραγωγοί που παρέδωσαν τη σοδειά τους στην παρέμβαση και την κρατική αποθεματοποίηση, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί σχετικά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Γεωργίας. Το πρόβλημα αυτό έφερε με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των ρυζοπαραγωγών.

Το απλήρωτο ποσό προς τους παραγωγούς ξεπερνά τα 6 δισ. δραχμές και αφορά 50.000 τόνους περίπου που παραδόθηκαν στην παρέμβαση και άλλους 10.000 τόνους που πήγαν στην κρατική αποθεματοποίηση. Η καθυστέρηση πληρωμής δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ρυζοπαραγωγούς, ιδιαίτερα τους φτωχούς και μικρούς καλλιεργητές και κυρίως σε αυτούς των Νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν για το ρύζι της περσινής παραγωγής, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο αλωνισμός της νέας σοδειάς. Οι ρυζοπαραγωγοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις τους, να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν τη γεωργική δραστηριότητα.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, η καθυστέρηση πληρωμής των ρυζοπαραγωγών οφείλεται στις σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες που υπάρχουν στο τμήμα παρέμβασης του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ). Αδυναμίες και προβλήματα που έχουν σχέση με τις μεταθέσεις υπαλλήλων του τμήματος, με αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας. Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός της καθυστέρησης της σύνταξης του Δελτίου Ανάθεσης από τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομών Θεσσαλονίκης, Φθιώτιδας και Μαγνησίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,Βαγγέλης Μπούτας και Μαρία Μπόσκου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας:

  • Τι μέτρα θα πάρει και πότε για την άμεση και χωρίς καθυστέρηση πληρωμή των ρυζοπαραγωγών;
  • Θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς προσαύξηση στο οφειλόμενο ποσό ίση με τους τόκους υπερημερίας της ΑΤΕ για την περίοδο καθυστέρησης μια και η καθυστέρηση οφείλεται στις υπηρεσίες του δημοσίου;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ